ריח נפט באילת בעקבות האסון האקולוגי החמור: "מדינת מחדל"
בעיר הדרומית מנסים להתמודד עם השלכות האסון האקולוגי ודליפת הנפט. "יש באוויר ריח רע, כמו של טרפנטין", אומרת אחת התושבות. "זה פשע, פשוט אין לי מילה אחרת לתאר את מה שקרה". למרות המפגע, בעירייה החליטו לקיים את הטריאתלון היום אך ישנו את מסלול האופניים
השלכות האסון האקולוגי הגדול בדרום הארץ: תושבי אילת ממשיכים להתמודד עם ריחות לא נעימים בעקבות דליפת הנפט הגולמי מצינור של קצא"א (קו צינור אשקלון-אילת) שהתרחש אתמול ליד כביש 90, דרומית לבאר אורה, וזרם לאורך שישה עד שבעה קילומטרים. במשרד להגנת הסביבה המליצו לעירייה לבטל את הטריאתלון שאמור להיערך היום (ו') אולם שם העדיפו להסתפק בשינוי מסלול הרכיבה על האופניים בלבד בנימוק שאירוע הדליפה לא מהווה סכנה לבריאות הציבור.
"הבן שלי מרגיש את הריח, וזה מפחיד אותו", אומרת דניאלה אורטנר מאילת. "יש ריח מאוד חזק, גם בבית, והוא הולך לישון אצל חבר שלו שגר בחלק אחר של העיר, שבו פחות מריחים. הפחד הגדול שלי הוא ההשלכות הבריאותיות לבעלי החיים ולאנשים. יש ריח חזק, צריכים להיות ערוכים להשלכות הבריאותיות גם לטווח הרחוק, לא רק לאסון האקולוגי. צריך להיות צוות מקצועי בכל הנושאים האלה".
חלק מהתושבים חשבו תחילה כי הם מדמיינים. "כל היום דיברו על זה ולכן הרגשתי שאני מדמיינת שיש ריח של נפט בתוך העיר, אבל זה היה אמיתי", סיפרה רחל חן. "זה פשע, פשוט אין לי מילה אחרת לתאר את מה שקרה. מדינת מחדל!". מאיה בן אדיבה הוסיפה: "כל מה שהיה צריך זה שקצא"א יבואו לסגור ברז, אבל התגובה הייתה איטית. כל השמורה שם עכשיו מפוצצת נפט, שלא לדבר על מה שכל העיר נשמה כל היום".
תושבת אחרת סיפרה כי באוויר יש ריח רע "כמו של טרפנטין. הילדים יוצאים לקניון, אבל מתלוננים על הריח. העיר מלאה באנשים ומשתדלים לא להתייחס יותר מדי לריח. יש כאן גם את רצי הטריאתלון שממשיכים הלאה למרות הכול".
המשרד להגנת הסביבה המליץ לעיריית אילת לבטל את תחרות הטריאתלון שמתוכננת להיום באזורים המושפעים מהדליפה, וזאת בשל חשש לבריאותם של 1,400 המשתתפים בתחרות. עיריית אילת ובאיגוד הטריאתלון החליטו אחרת. ראש העיר, מאיר יצחק הלוי, כינס להערכת מצב את ראשי מערכי החירום בעירייה כולל נציגי משרד הבריאות ונציגי משטרה, ובסיומה הוחלט לא לקיים פעילות ספורטיבית באזור השפך.
ראש העיר הנחה את מנהל אגף הספורט בעירייה לפעול מול המארגנים כדי לקיים את האליפות כרגיל, אך למצוא חלופה אחרת למסלול רכיבת האופניים. לפיכך הרוכבים ייצאו ממלון ספורט ויגיעו עד המחסום הצפוני, ויחזרו שמונה או עשר פעמים. "קיבלנו חלק מההמלצה של המשרד לאיכות הסביבה ושינינו את מסלול האופניים", אמר מנהל אגף הספורט בעיריית אילת, יעקב מלכה. "צריך להבין שמדובר פה בתחרות שעובדים עליה כל השנה. אנשים הזמינו חדרים לבתי מלון, הלוגיסטיקה לתחרות כזאת היא אדירה, ולכן במצב הקיים נערכנו לשינויים בשטח כמתבקש. כל עוד זה אפשרי, למה לא לקיים את התחרות?".
הרשויות עדיין מנסות להתמודד עם האסון הגדול. אסף אדמון, מנהל היחידה האזורית לאיכות הסביבה, אמר בהערכת מצב של המשרד להגנת הסביבה שהתקיימה בבאר אורה כי עד כה נשאבו 350 מ"ק. על פי ההערכות, בטווח של יממה נוספת יישאב כל הנפט מהקרקע במקביל לכיסוי בעפר של שאריות השפך הסמוכות לכביש. פעולות לניטור אוויר שביצע המשרד להגנת הסביבה העלו כי לא קיימים ערכים חריגים, ובהמשך יפרוס המשרד להגנת הסביבה כמה תחנות לניטור נוסף של האוויר.
נציגי משרד הבריאות אומרים כי מנתונים הנמצאים בידיהם, אין סכנה לבריאות הציבור, מלבד הריח שמהווה מטרד אך אינו מסוכן. אנשי קצא״א דיווחו בישיבה כי פעולות השאיבה יימשכו לתוך סוף השבוע. הערכה היא כי השיקום בשמורת עברונה יארכו חודשים רבים. חוקרי המשטרה הירוקה החלו באיסוף ראיות לחקירת האירוע בבאר אורה, ועל פי תצלומי האוויר כתם הנפט עומד על כשישה קילומטר שנפרסים מבאר אורה ועד ללב שמורת עברונה. צוות המשרד להגנת הסביבה פועלים בכוחות מתוגברים ומירב המאמצים מתרכזים כעת בצמצום הנזקים הסביבתיים המיידיים ובעיקר בשאיבה של מצבורי נפט הגולמי.
כ-1,000 דונם נפגעו
שמורת הטבע עברונה כוללת אוכלוסיה גדולה מאוד של עצי שיטה, צבאי נגב, מכרסמים וזוחלים, טורפים וכן עופות דורסים. המדען הראשי של רשות הטבע והגנים, יהושוע שקדי, מעריך כי הזיהום בשמורה הוא בהיקף של כ-1,000 דונם ואף יותר מכך. "מדובר באזור שטוח, כך שהנפט התפרש על שטח גדול בכמה ערוצי זרימה", הסביר.
במשרד להגנת הסביבה מציינים כי לדקלי הדום שבשמורה אין חשש וכי הזיהום לא הגיע לגבול ירדן, אבל השמורה ככלל נפגעה באופן קשה. אחד החששות העיקריים הוא שיטפון - שכן אם זה יקרה לפני שיספיקו לנקות את הנפט מהשמורה - הוא ימשיך להתפשט ויגיע למקומות רבים נוספים. עם זאת בקצא"א אמרו כי מאחר שמדובר במרחב שטוח, פעולות הניקוי פשוטות יותר מאלו שנדרשו בדליפה שאירע, וזאת משום שהנפט לא חלחל עמוק מדי אל תוך הקרקע, אלא לעומד של 20 עד 30 ס"מ בלבד.
המדען הראשי של רשות הטבע והגנים, יהושוע שקדי, הסביר כי פעולות הניקוי עלולת להביא בעצמן לנזקים. "לא פשוט להוציא את הכל - עצי השיטה ניזונים מערוצי זרימה דקים ואם מכניסים טרקטורים ומשאיות לנקות את הקרקע – פוגעים בערוצי הזרימה הללו ועלולים לפגוע גם בעצים שלא נפגעו ישירות מהנפט", הוא אומר. "משום כך, צריך לתכנן את הפעולות בזהירות. קצא"א הבטיחה שתספק את כל האמצעים לפינוי הנפט, אבל עוד לא ברור איך זה יתבצע. נקבל החלטה בימים הקרובים כיצד לתכנן ולהפעיל את זה".