סקר: שליש מהעובדים בישראל מתנדבים
כ-27% מהעובדים מדווחים על על פעילות התנדבותית באופן פרטי או במסגרת של ארגון. כ-83% טוענים כי הגורם העיקרי שמעודד התנדבות הוא תמיכת המעסיקים בפעילות זו
מקומות עבודה רבים מתגאים בעידוד התנדבות של העובדים, אך עד כמה זה באמת משפיע בשטח? מסקר חדש שנערך עבור ג'וניט ישראל עולה כי כ-27% מדווחים על על פעילות התנדבותית באופן פרטי או במסגרת של ארגון, כאשר כ-83% תולה זאת בתמיכת מקומות העבודה והמעסיקים בפעילות זו.
- לכתבות נוספות בערוץ קריירה
הסקר נערך בקרב 600 מרואיינים באמצעות מכון המחקר דיאלוג לרגל יום המתנדב הבינלאומי שצוין בסוף השבוע האחרון. מהנתונים עולה כי עבור כ-90% מהמתנדבים וכ-81% בקרב לא מתנדבים, הגורם העיקרי שמעודד התנדבות הוא תמיכת מקומות עבודה ומעסיקים בפעילות זו. עם זאת, רק 10%-13% מקרב המשיבים ציינו כי היו פונים למעסיקים כדי לקבל סיוע בנושא.
הגורם החשוב ביותר לבחירת התנדבות על פי הסקר, הוא התנדבות בתחומי המומחיות של העובדים - כ-35% בקרב לא מתנדבים וכ-30% בקרב המתנדבים. עוד עולה, כי כי 55% אינם מתנדבים בשל מחסור בזמן. עם זאת, כ-35% מהמתנדבים הסכימו עם האמירה לפיה "התנדבות היא פעילות שמתאימה רק למי שיש לו זמן פנוי", לעומת 64% מקרב אילו שאינם מתנדבים - כמעט פי 2.
רונית בר, ראש תחום התנדבות בג'וינט ישראל, מציינת כי "אחד הדברים הבולטים בהתנדבות הוא שכאשר אנשים מגיעים להתנדב, בין אם מרצון ובין אם בשל התחייבות, לאחר תחילת התהליך הם משקיעים הרבה יותר מהמצופה, הן בבחינת זמן והן בבחינת השקעה ומשאבים. הם מפתחים תחושות של אחריות אישית וחיבור ורואים זאת באחוזים גדולים מקבוצות ההתנדבות.
תוכניות התנדבות לדוגמה
בר מדגימה בין היתר כי בחברת 'אדמה' (מכתשים-אגן לשעבר), משקיעים בתחום התנדבות העובדים בהטמעת חינוך סביבתי-ערכי בקרב הקהילה הסובבת אותה. השיא הוא ביום המעשים הטובים, אז עשרות מעובדי אדמה מתנדבים בערים הסמוכות למוקדי פעילותה בבאר שבע, אשדוד ולוד, כדי להקים גינות קהילתיות לרווחת תלמידי בתי ספר.
רחל לוי, מנהלת קשרי קהילה באדמה מציינת, כי "אנו מובילים בשיתוף עם הרשויות והאקדמיה תכניות דגל חינוכיות לקידום מצוינות בכימיה וחקלאות, זאת לצד פעילות שנתית שוטפת לטובת הקהילה וסיוע לעמותות וארגונים בערים בהן פועלת. התרומה לקהילה נעשית תוך קידום ערכים של מנהיגות והתנדבות, מצוינות ופיתוח החשיבה, קיימות ותרבות".
בג'וינט מדגימים פרויקט התנדבותי נוסף - לחינוך פיננסי של בנק ישראל. במסגרת זו עובדי בנק ישראל מעניקים כלים לתלמידי בתי הפסק התיכוניים להתנהלות כלכלית נכונה, בין היתר תכנון תקציב וחיסכון, למי מתאים לפתוח חשבון בנק, איך בוחרים בנק, סוגי אמצעי התשלום השונים ועוד.
"עובדי הבנק עברו הכשרה מיוחדת בנוגע לתכנים שמועברים", מספר איילון בנימין, האחראי על הפרויקט. "בבתי ספר המוגדרים במצב סוציו-אקונומי נמוך, מעבר לתכנים הפיננסיים, מקנים המתנדבים תחושת מסוגלות לתלמידי התיכון, שההצלחה שלהם תלויה בהם ואם ישקיעו גם הם יוכלו בעתיד לייצג גופים ממשלתיים כגון בנק ישראל".