אסון הנפט בערבה: "הנזק עצום. הכול שחור"
במשרד להגנת הסביבה הרגיעו את תושבי אילת ובאר אורה ואמרו כי לא נשקפת סכנה מהנפט. עם זאת, הנזק לטבע עצום. ובינתיים גורמים בירדן דורשים לתבוע את ישראל
הרשויות עדיין מנסות להתמודד עם הזיהום, אבל הסכנה לבריאות תושבי אילת ככל הנראה חלפה. במדידות איכות אוויר שבוצעו היום (ו') בהנחיית המשרד להגנת הסביבה ובעזרת המועצה התעשייתית נאות חובב נמצא כי איכות האוויר באילת ובבאר אורה תקינה ואין כל חשש לבריאות התושבים, בשל דליפת הנפט הגדולה. במוקד הדליפה ליד כביש 90, שם אמור היה להתקיים הטריאתלון, אותרו ערכים חריגים של בנזן. לאורך היום ימשיך המשרד להגנת הסביבה לבצע מדידות נוספות.
גיא סמט, מנהל מחוז דרום במשרד להגנת הסביבה, הרגיע את תושבי האזור: "תושבי אילת ובאר אורה יכולים להיות רגועים. אנחנו בודקים כל הזמן, אין כרגע הגבלה על התושבים, הם יכולים לצאת לטיולים". על הנזק הסביבתי, אמר סמט: "הנזק עצום. הגוון השחור נמצא בכל מקום. סמוך לכל צמח בשמורה יש כתמים שחורים או שלוליות של נפט, אפילו בריכות קטנות. יש פה גם סכנה גדולה לבעלי החיים". הוא הוסיף כי רוב השפכים שהתקדמו לכיוון ירדן התייבשו וכוסו בחול.
אסף אדמון, מנהל היחידה האזורית לאיכות הסביבה, אמר אתמול בהערכת מצב של המשרד להגנת הסביבה שהתקיימה בבאר אורה כי עד כה נשאבו 350 מ"ק. על פי ההערכות, בטווח של יממה נוספת יישאב כל הנפט מהקרקע במקביל לכיסוי בעפר של שאריות השפך הסמוכות לכביש. פעולות לניטור אוויר שביצע המשרד להגנת הסביבה העלו כי לא קיימים ערכים חריגים, ובהמשך יפרוס המשרד להגנת הסביבה כמה תחנות לניטור נוסף של האוויר.
בינתיים, בצד השני של הגבול, חזית הפעולה האיסלאמית הזרוע הפוליטית של האחים המוסלמים פרסמה הבוקר הודעה שבה דרשה לתבוע את ישראל על הנזקים שהסבה דליפת הנפט לאזרחים ירדנים. "כידוע עשרות אזרחים פונו לבתי חולים בעקבה אחרי שסבלו מקוצר נשימה כתוצאה מאותה דליפה על פי הדיווחים בצד הירדני", נאמר בהודעה. גם חליל עטייה, חבר פרלמנט ירדני ממוצא פלסטיני, הידוע בעוינותו לישראל הגיש מכתב לראש הממשלה עבדאללה א-נסור שבו שאל האם הממשלה מתכוונת לפעול נגד ישראל בגלל הנזק שנגרם
כ-1,000 דונם נפגעו
שמורת הטבע עברונה כוללת אוכלוסיה גדולה מאוד של עצי שיטה, צבאי נגב, מכרסמים וזוחלים, טורפים וכן עופות דורסים. המדען הראשי של רשות הטבע והגנים, יהושוע שקדי, מעריך כי הזיהום בשמורה הוא בהיקף של כ-1,000 דונם ואף יותר מכך. "מדובר באזור שטוח, כך שהנפט התפרש על שטח גדול בכמה ערוצי זרימה", הסביר.
במשרד להגנת הסביבה מציינים כי לדקלי הדום שבשמורה אין חשש וכי הזיהום לא הגיע לגבול ירדן, אבל השמורה ככלל נפגעה באופן קשה. אחד החששות העיקריים הוא שיטפון - שכן אם זה יקרה לפני שיספיקו לנקות את הנפט מהשמורה - הוא ימשיך להתפשט ויגיע למקומות רבים נוספים. עם זאת בקצא"א אמרו כי מאחר שמדובר במרחב שטוח, פעולות הניקוי פשוטות יותר מאלו שנדרשו בדליפה שאירעה בנחל צין, וזאת משום שהנפט לא חלחל עמוק מדי אל תוך הקרקע, אלא לעומק של 20 עד 30 ס"מ בלבד.
המדען הראשי של רשות הטבע והגנים, יהושוע שקדי, הסביר כי פעולות הניקוי עלולת להביא בעצמן לנזקים. "לא פשוט להוציא את הכל - עצי השיטה ניזונים מערוצי זרימה דקים ואם מכניסים טרקטורים ומשאיות לנקות את הקרקע – פוגעים בערוצי הזרימה הללו ועלולים לפגוע גם בעצים שלא נפגעו ישירות מהנפט", הוא אומר. "משום כך, צריך לתכנן את הפעולות בזהירות. קצא"א הבטיחה שתספק את כל האמצעים לפינוי הנפט, אבל עוד לא ברור איך זה יתבצע. נקבל החלטה בימים הקרובים כיצד לתכנן ולהפעיל את זה".