שתף קטע נבחר

 

ד"ר לפיזיקה, ידיד ישראל. שר ההגנה הנבחר

הוא לא שירת בצבא וגם לא היה חבר קונגרס, אבל לאשטון קרטר, מומחה לגרעין ולמערכות נשק מתוחכמות, ניסיון רב בפנטגון. האיש שעמד מאחורי העברת ה-F-35 לישראל מונה לשר ההגנה. אובמה: ניסיונו יהיה חיוני עבורנו

אשטון ("אש") קרטר בן ה-60 נבחר על ידי ברק אובמה לתפקיד שר ההגנה ה-25 של ארצות הברית. קרטר, ד"ר לפיזיקה, שונה מכל החומרים שמהם קורצו עד עתה שרי ההגנה האמריקנים. הוא לא שירת בצבא ארה"ב ולא היה חבר קונגרס - שני המקומות שמהם יצאו עד היום שרי ההגנה - אבל הוא מביא לתפקיד אינטליגנציה גבוהה ומוח חריף.

 

"אנחנו לא סובלים ממחסור באתגרים לביטחון הלאומי שלנו", אמר היום (ו') אובמה בטקס מינויו של קרטר לשר ההגנה, ושיבח את ניסיונו הרב של קרטר. "הוא מכיר את הפנטגון על בוריו, הניסיון שלו יהיה חיוני עבורנו". קודמו בתפקיד צ'אק הייגל, שנאלץ להתפטר מהתפקיד, לא הגיע לטקס, שבו זכה מחליפו לתשואות. ynet העביר את טקס המינוי בשידור חי.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
קרטר עשה את הדוקטורט שלו בפיזיקה תיאורטית באוניברסיטת אוקספורד, אבל מביא לתפקיד ניסיון של מי שכיהן כמספר שתיים ומספר שלוש של שלושת שרי ההגנה שקדמו לו. בניגוד לליאון פאנטה ולצ'אק הייגל, שהגיעו לפנטגון בלא כל רקע מוקדם, קרטר מכיר היטב את הביורקרטיה במשרד ההגנה ומסוגל להיכנס מיד לתפקיד ללא כל צורך בתקופת הכנה ובחפיפה.

חשוב להקדים ולציין שיחסיו של קרטר עם ישראל מצוינים והוא עבד בעבר בתיאום מלא עם כמה מנכ"לים של משרד הביטחון והיה אחראי ליצירת מפגשים של אחד על אחד בין בכירים בפנטגון לבין בכירים במשרד הביטחון.

 

עמד מאחורי העברת ה-F-35 לישראל

שר ההגנה הנכנס היה גם אחראי להקמת פורום משותף לתיאום רכישות נשק והיה הכוח שפעל להעביר לישראל מטוסי F-35 . בסופו של דבר הקצתה ארה"ב לישראל שלושה מיליארד דולר שנועדו לרכישה של 25 מטוסי הקרב המתקדמים עבור חיל האוויר הישראלי. אלא שבגלל ההתייקרות בייצור המטוס, הסיוע האמריקני יספיק בסופו של דבר לרכישת 19 מטוסי F-35 בלבד.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

"הוא מאוד מתאים לתפקיד", אומר הסנאטור הדמוקרטי קרל לוין, יו"ר ועדת השירותים המזויינים שתתכנס בקרוב לאשר את מינויו של שר ההגנה הנבחר. הסנאטור הרפובליקני הבכיר ג'ון מקיין הרפובליקני, שצפוי להתמנות בחודש הבא ליו"ר הועדה, הגדיר את קרטר כבחירה באדם שאין עליו מחלוקת.

 

השימוע בסנאט שייערך לקרטר צפוי להיות מהיר, ולא נראה שייתקל בבעיות לזכות באישורו. עובדה זו הייתה חלק מהשיקול של אובמה ומקורביו בבחירת קרטר לשר ההגנה הבא, ביחד עם העובדה שהוא נחשב ל"נץ".

בבית הלבן של אובמה קיימו קשרים קרובים עם הגנרלים בשטח. קרטר עם הרמטכ"ל האמריקני דמפסי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בבית הלבן של אובמה קיימו קשרים קרובים עם הגנרלים בשטח. קרטר עם הרמטכ"ל האמריקני דמפסי(צילום: EPA)

חוץ מזה, מאז הדחתו של הייגל מהתפקיד לא נרשמו קופצים רבים למשרת שר ההגנה, בין היתר בשל התבוסה הדמוקרטית בבחירות האמצע לקונגרס והפיכתו של אובמה למעין "ברווז צולע" בשנתיים האחרונות לכהונתו. קרטר ייכנס למציאות שבה המעגל הקרוב ביותר לנשיא אובמה מתערב בפרטי פרטים במתרחש במשרדי הממשל. רוברט גייטס, ששירת כשר ההגנה האחרון של הנשיא הרפובליקני ג'ורג' בוש הבן והראשון של אובמה, סיפר כי כשהגיע לביקור באפגניסטן, הוא גילה לתדהמתו שהבית הלבן מקיים קו קשר ישיר עם הגנרלים בשטח.

 

נע בין הפנטגון לאוניברסיטאות העלית

אחרי שהיה אחראי על הרכש תחת שר ההגנה, כיהן קרטר בתפקיד סגן שר ההגנה של פאנטה והייגל. אלא שמערכת היחסים שלו עם הייגל הייתה קשה, והוא פרש מתפקידו בתחילת 2013 והלך ללמד באוניברסיטת סטנפורד.

 

נאלץ להתפטר: הייגל הולך הביתה    (צילום: רויטרס)

נאלץ להתפטר: הייגל הולך הביתה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

קרטר סיים את לימודיו באוניברסיטת ייל ב-1976, אבל בילה חלק גדול משנותיו בפנטגון. ב-1981 הוא החל לעבוד במשרד ההגנה בוושינגטון כמנתח מידע שעבד על מערכות טילים להגנה, על מאגר הנשק הגרעיני ועל תוכניות להמשכיות הממשל במקרה של מלחמה גרעינית. הוא הפך למומחה הגדול בפנטגון בנושא עבודתן של מערכות הנשק המתוחכמות ביותר. כל הקריירה של קרטר נעה בין הפנטגון לבין אוניברסיטאות העלית של ארה"ב.

 

ב-1994 הוא מונה לעוזר שר ההגנה ויליאם פרי בממשלו של ביל קלינטון, שעסק בעיקר בדרך להפחית את האיום הגרעיני של רוסיה. ואילו בתפקידו כסגן השר בממשל אובמה, הוא עסק רבות בקיצוצים שנבעו מהמשבר הכלכלי הכבד.

 

הנושא הגרעיני בוער בעצמותיו של שר ההגנה הנבחר, והוא תומך בהשבחת הארסנל הגרעיני המיושן של ארה"ב - צעד שהליברלים מתנגדים לו. הוא נחשב גם ל"נץ" בהתנהלות מול פרויקט הגרעין האיראני, אבל ההערכה היא שלא תהיה לו השפעה על המדיניות שכבר נקבעה בנושאים כמו איראן וסוריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מינויו מקובל על הרפובליקנים. אשטון קרטר
צילום: רויטרס
מומלצים