שתף קטע נבחר

 

צרפת תפצה ניצולי שואה שגירשה ברכבותיה

ממשלות ארה"ב וצרפת הכריזו על הקמת קרן פיצויים בהיקף 60 מיליון דולר. הפיצויים יוענקו לניצולי שואה ישראלים, אמריקנים ואחרים, שהובלו ברכבות למחנות ההשמדה והריכוז במלחמת העולם השנייה. כמה זכאים לפיצויים?

מאות ניצולי שואה ישראלים, אמריקנים ואחרים, שגורשו על ידי חברת הרכבות הלאומית של צרפת SNCF במהלך הכיבוש הנאצי, יהיו זכאים לפיצויים בהיקף של 60 מיליון דולרים מקרן צרפתית-אמריקנית, שעל הקמתה הוכרז היום (יום ו').

 

במסגרת ההסכם, ממשל ארה"ב יפעל לסיום תביעות וטענות הפיצויים המתנהלות בבתי המשפט האמריקניים נגד חברת SNCF, שחותרת להציע את שירותי הרכבות המהירות שלה בשווקים האמריקניים. כמה מחוקקים אמריקנים ביקשו למנוע מהחברה גישה למכרזים ולחוזים אלה בשל מעורבותה בשואה.

כל ניצול שואה יקבל כ-100 אלף דולרים. אנדרטה לזכר השואה בצרפת (צלום: AP) (צלום: AP)
כל ניצול שואה יקבל כ-100 אלף דולרים. אנדרטה לזכר השואה בצרפת(צלום: AP)

נשיא צרפת פרנסואה הולנד באנדרטה (צלום: AP) (צלום: AP)
נשיא צרפת פרנסואה הולנד באנדרטה(צלום: AP)
 

ישנם 250 ניצולי שואה או בני/בנות זוג של ניצולים שואה בארצות הברית שזכאים לפיצויים במסגרת הקרן החדשה, אולם אלפים עשויים להיות זכאים גם הם מתוקף היותם שארים של ניצולי שואה שמתו מאז 1948 ועד היום. כל ניצול שואה יקבל 100 אלף דולרים, ושארים ובני זוג יקבלו עשרות אלפי דולרים.

 

משרד החוץ הצרפתי ומחלקת המדינה האמריקנית הכריזו היום על הקמת הקרן שתמומן על ידי צרפת ותנוהל על ידי ארצות הברית. הממשלה הצרפתית שילמה כבר יותר מ-6 מיליארד דולרים שילומים לאזרחים צרפתיים ולמגורשים נוספים. אולם ההסכם החדש יאפשר לאזרחים ישראלים, אמריקנים ואחרים לקבל פיצויים מצרפת, שעד כה לא היו זכאים להם. בנוסף למאות ניצולי שואה שזכאים לפיצויים המדוברים, הקרן תשלם גם לאלפי שארים של מגורשי השואה שמתו.


החברה טוענת כי לא הייתה לה שליטה מבצעית על הרכבות בזמן הכיבוש הנאצי (צלום: EPA) (צלום: EPA)
החברה טוענת כי לא הייתה לה שליטה מבצעית על הרכבות בזמן הכיבוש הנאצי(צלום: EPA)

 (צלום: EPA) (צלום: EPA)
(צלום: EPA)
 

SNCF הובילו כ-76,000 יהודים צרפתיים למחנות הריכוז וההשמדה הנאציים, אף שמומחים רבים חולקים על מידת האשמה של צרפת בכך. חברת הרכבות טענה כי לא הייתה לה שליטה מבצעית במהלך הכיבוש הנאצי מ-1940 ל-1944.

 

ההסכם ייחתם ביום שני בוושינגטון, אך המימון חייב להיות מאושר על ידי הפרלמנט הצרפתי, מהלך שעשוי לקחת חודשים. נציגת בית הנבחרים הרפובליקני קרולין בי מאלוני, שדחפה את ממשל ארה"ב ללחוץ על הממשלה הצרפתית להסכים לפיצויים, שיבחה את סיכומו ואמרה כי מדובר "בפריצת דרך של ממש במאבק בן עשורים אחר צדק".

 

אף שחברת SNCF אינה חלק מההסכם, החברה תתרום ארבעה מיליון דולרים בחמש השנים הבאות כדי לממן אנדרטאות שואה ומוזיאונים בארה"ב, בישראל ובצרפת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צלום: AP
ניצולי שואה באנדרטה בצרפת. ארכיון
צלום: AP
מומלצים