הרצוג: "אני אהיה ראש הממשלה הבא". לבני: "בכיף, העיקר שיתחלף"
ראשי העבודה והתנועה, שהתארחו בפורום סבן בוושינגטון, לא זנחו את תעמולת הבחירות ורמזו על פתיחותם לשיתוף פעולה. קודם נאמה הילרי קלינטון, שהדגישה: "נמשיך לסייע לישראל, לא משנה מי בשלטון"
המרחק מהסערה הפוליטית שבארץ השרה הלילה (שבת) אווירה קלילה על הפוליטיקאים הישראלים שהתארחו בפורום סבן בוושינגטון. יו"ר העבודה יצחק (בוז'י) הרצוג שוחח עם כתבים ישראלים בשולי הפורום והצהיר: "אני אהיה ראש הממשלה הבא ואני קורא לציפי לבני והתנועה להצטרף אליי". לבני, שניצבה לצדו, הגיבה בחיוך: "בכיף, העיקר שיהיה ראש ממשלה אחר".
בהופעתו בפורום סבן התלוצץ הרצוג וסיפר כי הצהיר באוזניי אשתו שהוא "הולך להשקיע בסוף השבוע בציפי לבני". עוד אמר: "אמרתי מהיום הראשון, כשנבחרתי ליו"ר מפלגת העבודה שאנסה להקים גוש מרכזי שיהווה אלטרנטיבה לנתניהו. אני פועל למען המטרה הזו בצורה זהירה ומפוכחת. אין לנו כרגע מו"מ, באנו לשמוע ולהשמיע". הוא תקף עוד את ראש הממשלה: "יש משבר אמון בינו לבין הנשיא אובמה".
לבני עצמה נפגשה אתמול עם יועצת הנשיא לביטחון לאומי סוזן רייס בבית הלבן. "אני חושב שהדבר הנכון הוא לבצע מהלך של חבירה סבירה", הוסיף הרצוג בשיחה עם כתבים. "אמרתי, וזה לא סוד, שאני רואה בציפי לבני והתנועה כגורמים חשובים לחבירה שכזו. אני מתכוון לנצח בבחירות הבאות ולהקים את הממשלה הבאה. אני מציע חלופה אמיתית לנתניהו בכל תחומי החיים. הממשלה צברה כישלונות אינספור והביאה אותנו לעברי פחת".
מזכירת המדינה האמריקנית לשעבר הילרי קלינטון הייתה ראשונת הנואמים בכינוס ה-11 של פורום סבן, והיא ניצלה את ההזדמנות כדי להבהיר כי "הממסד האמריקני ימשיך לסייע לישראל, בלי קשר למי נמצא בשלטון". עוד הדגישה כי "יש ציווי להמשיך לנסות להשיג הסכם בין ישראל והפלסטינים. פתרון שתי המדינות - זו התפישה הנכונה".
כותרת הכינוס השנה היא "ימים סוערים: ארצות הברית וישראל במזרח התיכון הגועש". לדברי קלינטון, "שיתוף הפעולה הישראלי-אמריקני בשש השנים האחרונות היה יוצא מהכלל ואין על כך עוררין, למרות הכותרות. יהיה מטופש לחשוב שאין הבדלים בין מנהיגים, אבל יחסי ארה"ב ישראל יציבים ויישארו יציבים. זה לא אומר שאנחנו צריכים להסכים על הכול".
היא התייחסה לסוגיה המדינית והבהירה כי ארצות הברית תמשיך לפעול לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. לדבריה, "הגברת המתח הקיים באזור, בישראל ובגדה, ההתנהגות של החמאס בעזה, והיעדר המשא ומתן יוצרים ריק שאותו יכולים לתפוס שחקנים רעים ואיומים שאינם טובים לישראל ולפלסטינים. המאמץ שעשינו הוא לטובת ישראל והפלסטינים", אמרה.
קלינטון לא רמזה אם תרוץ לנשיאות
קלינטון סירבה להתייחס לשאלה הבוערת אם בכוונתה לרוץ לנשיאות ב-2016, אבל ציינה כי על הנשיא הבא תהיה מוטלת החובה להמשיך את הצמיחה הכלכלית, "כדי שנהיה חזקים ונוכל לעזור לידידותינו, כמו ישראל, לשמור על ביטחונן". בתחום מדיניות החוץ, סימנה קלינטון את המזרח התיכון, את רוסיה ואת סין בתור שלושת הנושאים המרכזיים שהנשיא האמריקני הבא יידרש לפתח.
"הטרור, ובמיוחד דאעש, ממשיך להיות איום ואנחנו מחויבים לטפל בו. זו העדיפות העליונה", היא הדגישה. בעניין רוסיה, ציינה קלינטון כי ארה"ב ממתינה לראות אם המשבר הכלכלי שחווה רוסיה "יעצור את התוקפנות שלה". בנוגע לאיראן, היא הבהירה כי "שיחות הגרעין אינן הבעיה היחידה שלנו עם איראן. התמיכה בטרור ובאסד, המשך הלחץ ואספקת נשק לחמאס, כולם גורמים דאגה לישראל ולידידותנו באזור".
בפורום סבן צפויים לנאום עוד סגן הנשיא ג'ו ביידן, מזכיר המדינה ג'ון קרי ודרך לוויין מירושלים גם ראש הממשלה
בנימין נתניהו. בנוסף להם ישתתפו בכירים ישראלים, ובהם לבני, השר נפתלי בנט, עמוס ידלין, גבי אשכנזי, מייקל אורן, מנואל טרכטנברג ואחרים. מהצד האמריקני ישתתפו היועצת הבכירה של אובמה ואלרי ג'רט, ראש דסק המזרח התיכון בבית הלבן פיליפ גורדון, ועוד.
לקראת פתיחת הכינוס נערך עבור מכון ברוקינגס סקר על יחס הציבור האמריקני לסכסוך הישראלי-פלסטיני, שממנו עלה כי על אף היחסים העגומים בין ממשלת נתניהו לממשל אובמה רוב אמריקני מוצק ממשיך לתמוך בישראל - אך לא בלי הסתייגויות. מהסקר עולה כי חל גם זינוק בקרב התומכים בפתרון של מדינה דו-לאומית עם שוויון זכויות מלא, אם פתרון שתי המדינות אינו אפשרי.