נתניהו יכנס את מרכז הליכוד בזמן ההצבעה על פיזור הכנסת
הח"כים אמורים להצביע מחר בקריאה שנייה ושלישית על פיזור הכנסת, אולם באותה שעה שבה יתקיימו ההצבעות צפויה להתקיים גם ועידה של מרכז הליכוד. ברקע הוועידה: קרב בליכוד סביב ההצעה להעביר את הכוח לחברי המרכז. אמש פורסם ב-ynet על ניסיונות נתניהו להקדים את הפריימריז כדי לחסום את סער
לחץ במפלגת השלטון: מרכז הליכוד יתכנס מחר (יום ב') בשעה 17:00, זאת במקביל לדיון שיתקיים במליאת הכנסת שבו אמורים חברי הכנסת להצביע על פיזורה. כינוס מרכז הליכוד, שיעסוק בשיטת הבחירה של רשימת הליכוד לכנסת, מתקיים בהנחייתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ועדיין לא ברור מדוע נקבע לאותה שעה שבה תתקיים ההצבעה החשובה והיכן יהיו באותו זמן חברי הכנסת של הליכוד.
הכינוס יתקיים באריאל, וגורמים במפלגה תהו על הבחירה לקיימו דווקא במקביל להצבעה. על סדר היום של ישיבת המרכז עומדות ארבע הצעות להרכבת הרשימה לכנסת.
גורמים בליכוד אמרו כי "לא ברור מדוע ראש הממשלה מכנס מרכז ביום שבו הכנסת אמורה להתפזר, וגם לא ברור איך הדברים יתבצעו מבחינה טכנית. כינוס מרכז באריאל בשעה שהכנסת מנקה שולחן ומצביעה על פיזורה הוא החלטה מוזרה בלשון המעטה".
לטענת מקורביו של יו"ר מרכז הליכוד, ח"כ דני דנון, הוא זה שיזם את כינוס המרכז לאחר שהתבקש על ידי נתניהו להפעיל את סמכותו. לדנון אין אפשרות חוקית לעצור את הכינוס, ומקורביו מציינים כי מדובר בכינוס טכני וייתכן ששרים וחברי כנסת לא יגיעו אליו, אלא רק לכינוס שיהיה ביום שלישי, ובו תתקיים גם הצבעה.
ברקע מתנהל בליכוד קרב סביב הצעהה המבקשת להעביר את הכוח מהמתפקדים לחברי המרכז ולאפשר להם לבחור את נציגי המחוזות ברשימה. בכירים אחרים בליכוד, בהם השר גלעד ארדן, מתנגדים ליוזמה, ואחרים טוענים כי היא תביא למצב שבו יקים "סיעה בתוך סיעה".
ובתוך כך, אמש פורסם ב-ynet כי נתניהו פועל להקדים את הפריימריז לראשות הליכוד, במטרה לחסום את האפשרות ששר הפנים הפורש גדעון סער יתמודד מולו ויוביל את מפלגת השלטון בבחירות 2015. נתניהו, כך אמרו גורמים בסביבתו, מנסה להקדים את הפריימריז על מנת לצמצם את זמן ההתארגנות של סער.
לפי שעה, הפריימריז לראשות הליכוד אמורים להתקיים ב-6 בינואר. נתניהו בוחן כעת אפשרות להקדים את הפריימריז כך שייערכו עוד בחודש הנוכחי. ומה אומר נתניהו? אנשיו טענו
בשבת שהוא התכוון להקדים את הפריימריז עוד קודם. מהליכוד נמסר כי "ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים שיחות לבדוק אפשרות להקדמת הפריימריז כבר בשבוע שעבר, מיד כשעלתה האפשרות להקדמת הבחירות".
חברת הכנסת מירי רגב, המשמשת יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, התייחסה שלשום לאפשרות שסער יתמודד מול ראש הממשלה בנימין נתניהו על ראשות הליכוד ואמרה: "אני קוראת לגדעון סער לחזור הביתה". רגב הוסיפה אמירה שממנה ניתן להסיק כי היא מאמינה שסער עשוי לגבור על נתניהו. "אין לי ספק שאם הוא יתמודד זה יכול לשנות את פני המציאות", אמרה. סקר שהתפרסם שלשום חשף נתון מפתיע: בקרב ראש בראש בין סער לנתניהו בציבור הכללי גובר סער עם 43 אחוזים על נתניהו שמקבל 38 אחוזים בלבד.
החוק לפיזור הכנסת אמור לעלות כאמור מחר להצבעה שנייה ושלישית, אולם עד לרגע זה לא ברור אם זה אכן יתממש או שההצבעה תידחה. יו"ר ועדת הכנסת ח"כ יריב לוין מהליכוד אמר אמש כי "עוד לא ביקשו ממני לזמן ישיבה".
מטעמו של נתניהו נמסר אמש כי "אין גבול לספינים של מפלגות השמאל. ההצבעה על פיזור הכנסת תתקיים כמתוכנן ביום שני הקרוב, והבחירות לכנסת יתקיימו ב-17 במרס".
הצעת החוק לפיזור הכנסת עברה בשבוע שעבר בהצבעה טרומית ברוב מוחלט של 84 בעד ונמנע אחד. מאוחר יותר אושרה הצעת החוק בקריאה ראשונה ברוב של 22 תומכים וללא מתנגדים. המליאה סערה בהאשמות הדדיות של מי שהיו עד לפני ימים ספורים חברים באותה הממשלה. השר לעניינים אסטרטגיים יובל שטייניץ תקף מעל דוכן הכנסת ישירות את יאיר לפיד. "יושבת היום גברת ריקי כהן מחדרה ואומרת לעצמה אלוהים מה עשיתי, איך הלכתי שולל אחרי הבלורית והתואר, איך?", אמר שטייניץ. "יש לי הצעה ידידותית שתועיל גם לך וגם לנו. אתה היית פרזנטור מעולה בטלוויזיה. גברת ריקי כהן מחדרה וגם עבדך הנאמן נהנו לראות אותך על המסך. גם בשם ריקי כהן מחדרה, בשמי, ובשם רוב אזרחי ישראל אני מציע לך, לפיד - תחזור לעסוק במה שאתה טוב בו, קח לך את משבצת הפרזנטור ותשאיר את ענייני הכלכלה הלאומית והביטחון הלאומי לאנשים רציניים ואחראים שיטפלו בזה עם קצת פחות בלורית אבל עם הרבה יותר רצינות ואחריות".
מנגד, יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג לא חסך ביקורת מראש הממשלה. "הגיע הזמן לשלם את החשבון על שנים של חוסר עשייה, שנים של ניצול ציני של רגשות לטובת הון פוליטי", אמר. "זרעת פחד ואנחנו נביא תקווה. גרמת לפילוג ואנחנו נחבר. שתקת מול השנאה ואנחנו נאחד. מערכת הבחירות הזו תהיה בין המחנה הציוני למחנה הקיצוני, בין המחנה שמחויב לעתיד מדינת ישראל לבין המחנה ההולך שבי אחר הקיצונים. בין מחנה המסתכל אל העתיד לבין מחנה החי בעבר. זו תהיה הבחירה של כל בוחרת ובוחר בקלפי".
הדרמה הפוליטית החלה ביום שני, כשפגישת ראש הממשלה ושר
האוצר עלתה על שרטון וסימלה למעשה את התפרקות הקואליציה. חילופי מהלומות מילוליות הובילו לפיטורי לפיד ולבני, והמהלך גרר הכפשות נוספות מצד המעורבים.
ההצבעה הראשונית על פיזור הכנסת עוררה בחישות פוליטיות רבות ותחזיות מיידיות באשר להרכבי הרשימות המתמודדות. כך, למשל, גברו בסוף השבוע ההערכות על גיבוש רשימת מרכז-שמאל נגד נתניהו, מעין "קואליציית רק לא ביבי".