"שלא יתממו, כולם יודעים שרוב השחקנים משתמשים בסמים"
שחקן זר בליגת העל לא הופתע מהסמים שנתפסו בביתם של שחקני מכבי חיפה, דמונטז סטיט וג'ף אלן: "גם ההנהלות והמאמנים יודעים. הכל שאלה של מי נתפס. בארץ זה גם יותר פשוט כי אין כמעט בדיקות". אז למה אין בדיקות? כרגיל, מחסור בתקציב. והמנהלת? היא הבטיחה כבר מספר פעמים לעשות סוף לתופעה ולא עמדה במילתה
האירוע לפנות בוקר (א'), בו נמצאו סמים בדירתם של שני שחקני מכבי חיפה, דמונטז סטיט וג'ף אלן, לא אמור להפתיע אף אחד. המקורבים לענף מודעים לכך שחלק מהשחקנים הזרים בארץ משתמשים בסמים קלים ושמדובר בסוד גלוי כבר שנים רבות. ומנהלת ליגת העל? היא כבר שנים מבטיחה לטפל בנושא. מבטיחה ולא עושה הרבה. יש לציין כי גם היום, לאחר פרסום המקרה, התגובה הרשמית של המנהלת הגיעה רק לאחר מספר שעות.
ב-2010 הבהירו במנהלת כי "מהיום והלאה יתקיימו בדיקות סמים בכל המשחק כדורסל בליגות המקצועניות של גברים ונשים". ב-2011, רגע אחרי ששחקן מ.כ הבקעה דאז, דנילו פינוק, שוחרר מהקבוצה לאחר שנתפס במסיבה בביתו עם סמים, הבהיר יו"ר איגוד הכדורסל לשעבר, אבנר קופל, כי ייערכו בדיקות סמים בצורה אקראית במשחקים. כאן זה לא נגמר והנושא עלה לכותרות בפעם האחרונה בינואר 2014, כאשר הוחלט שוב כי מעתה והלאה יתקיימו בדיקות סמים במשחקים ואף יצאה מהאיגוד הודעה על כך למנהלת הליגה. אז מדוע עד כה לא נעשו בדיקות? שאלה טובה.
כאמור, נושא השימוש בסמים קלים ידוע במחוזותינו כבר שנים רבות ובניגוד ללא מעט ליגות באירופה, בישראל עדיין לא לקחו את הנושא ברצינות. מדוע? כמו תמיד, התשובה היא כסף.
יו"ר הוועדה למניעת סימום בספורט, ד"ר ז'ק אשרוב הסביר ל-ynet ספורט: "יש תקציב מסוים, קטן מאוד, שמגיע משני גופים שונים - הוועד האולימפי, שאכן מעביר את הכסף באופן קבוע, ורשות הספורט, שלא מעבירה בצורה מסודרת ולפעמים הכסף לא מגיע בכלל. השנה עדיין לא קיבלתי את התקציב מרשות הספורט ולכן אין מספיק כסף לבצע בדיקות. הבדיקה האחרונה שקיימנו הייתה במהלך גמר גביע ווינר בין הפועל ירושלים למכבי ת"א בתחילת העונה.
עלות כל בדיקה היא בסביבות 1,500 שקל, כך שהתקציב חייב להיות כמיליון שקל לפחות ולא כ-200-300 אלף שקל כפי שהוא היום. רק לשם השוואה, בנורבגיה,
שהיא מדינה עם מספר תושבים דומה לשלנו, יש למעלה משלושה מיליון יורו לדברים האלה, בשווייץ כנ"ל וגם בפורטוגל. אלה מדינות שמספר התושבים שלהן דומה מאוד לישראל והתקציב שלהן הוא הרבה מעבר למה שיש לנו כאן".
"השחקנים הישראלים מעשנים יחד עם הזרים"
גם השחקנים עצמם לא מסתירים את העובדה שמדובר בתופעה שכיחה. שחקן זר, שהעדיף להישאר בעילום שם, אמר: "זה דבר ידוע ורוב השחקנים בארץ בכלל לא מסתתרים. כולם יודעים את זה, כולל ההנהלות והמאמנים. הכל שאלה של מי נתפס. בארץ זה גם יותר פשוט כי אין כמעט בדיקות, כך שכל עוד הקבוצה שלך לא משחקת במסגרת אירופית אתה יודע שכנראה לא תיתפס.
עובדה שגם במקרה הנוכחי של השחקנים שנתפסו, המשטרה הגיעה בעקבות רעש, לא בעקבות הסמים. ממה שאני הספקתי לראות, לא מדובר רק בזרים ולא פעם השחקנים הישראלים מעשנים ביחד עם הזרים. כמו שאמרתי, לא מדובר באיזו תופעה קטנה, זה משהו ידוע ומקובל ואין אחד בארץ שלא מודע לזה, אז שאף אחד לא ייתמם פתאום".
זה נכון שיש שחקנים שמגיעים לארץ בגלל שהם יודעים שאין כאן כמעט השגחה בנושא הזה?
"הם לא מגיעים רק בגלל זה, אבל כן, אנחנו מדברים על זה וזה ידוע שבישראל לא בודקים, אז זה עושה את זה יותר קל. אם היו עושים בדיקות? אני מאמין שהיו פחות מעשנים, כי ברור שאף שחקן לא רוצה שיזרקו אותו מהקבוצה".
מאולסי פרי ועד רודני ביופורד
ההיסטוריה רוויה במקרים של שחקנים שהיו מעורבים ב"פרשיות סמים" (סמים קלים ברוב המקרים, יש לציין). רובם אושרו, אך חלקם עדיין בגדר חשדות.
המקרה הראשון שפורסם ותפס נפח רציני היה ב-1982 כשאולסי פרי, אז אחד מכוכביה של מכבי תל אביב, נעדר ממשחק חשוב מול ריאל מדריד במסגרת גביע אירופה לאלופות. באותו הזמן הנהלת הקבוצה ביקשה לחפות על ההסתבכות וסיפרה כי פרי נעדר בשל שפעת.
בסופו של דבר, התקשורת הצליחה לחשוף את הסיבה האמיתית מאחורי ההיעדרות. למרות השימוש בסמים, פרי המשיך לשחק במכבי ת"א. הסתבכותו בארץ לא הייתה היחידה. שלוש שנים לאחר מכן הוא נעצר בהולנד יחד עם בן משפחה כשברשותם כמות גדולה של הרואין. המתאזרח אף הוסגר לארצות הברית וריצה 10 שנות מאסר בכלא בשל אותה עבירה.
בעונת 1992/3 הפועל ת"א כבר חשבה שהיא זוכה באליפות אחרי שהיריבה העירונית הודחה בחצי גמר הפלייאוף על ידי הפועל גליל עליון. אלא שרלף קליין ז"ל אמר תמיד כי אחת הסיבות שלא הצליח לזכות עם האדומים בתואר הייתה כי שחקנו המרכזי, דייויד ת'רדקיל, הגיע מסומם לאותה סדרת משחקים, בסיומה פיני גרשון חגג עם הקצפת והדובדבן.
לקראת אמצע שנות ה-90 ותחילת המילניום הנוכחי, כשקבוצות ישראליות החלו להשתתף באופן יחסית קבוע במפעלים האירופאים, החלו השחקנים להיבדק באופן עקבי בשל המדיניות הקיימת בפיב"א וביול"ב.
בעונת 1999/2000 הפועל ירושלים איימה על ההגמוניה של מכבי ת"א ואחד מכוכביה היה דרק המילטון. בבדיקה שביצעה הקבוצה לשחקן התגלה כי הוא השתמש בסמים קלים, וכתוצאה מכך שוחרר. זו הייתה הפעם השנייה בקריירה בה התגלה כי הפורוורד משתמש בסמים, כאשר לפני כן הוא נתפס כששיחק בפיליפינים. בסופו של דבר, הנהלת הקבוצה התקפלה ללחץ האוהדים והמילטון שב לסגל.
שנתיים עברו וירושלים שוב הייתה במרכזה של פרשיית סמים נוספת. למונט ג'ונס הגיע לישראל בעונת 1999/2000 וחתם בגליל עליון. שתי עונות נהדרות שלו בכפר בלום סידרו לו חוזה יפה במלחה. לאחר שהאדומים הובסו 98:69 על ידי סיינה בחצי גמר גביע ספורטה בעונת 2001/2, נערכה לרכז האמריקאי בדיקת סמים, בה נתגלו שרידי מריחואנה. כעבור מספר ימים הגיע פקס להנהלת הקבוצה וג'ונס למעשה סיים את העונה. תפיסתו על ידי פיב"א לא הפריעה לגליל עליון להחזירו לשורותיה לאחר מכן לשנתיים נוספות.
שוב חוזרים למכבי ת"א והפעם לעונת 2006/7. נבן ספאחיה הוחתם כמאמן והחליט לצרף לשורות הצהובים את הפורוורד רודני ביופורד. עברו של שחקן הרכש האמריקאי היה ידוע עוד לפני כן. ב-1999, לפני דראפט ה-NBA, הוא נעצר על ידי המשטרה על אחזקה ושימוש בסמים. שנה לאחר מכן נתפס בבדיקה שגרתית בליגה הטובה בעולם ונופה משארלוט הורנטס. ב-2001 הושעה לחמישה משחקים וב-2003 כששיחק ביוון התסריט חזר על עצמו.
הכתובת הייתה על הקיר וביופורד, שלא הצליח לנפק יכולת גבוהה במדים הצהובים, נתפס בפעם החמישית בקריירה במשחקה של האלופה הישראלית, ב-23 בנובמבר בזאגרב מול ציבונה המקומית. הגארד הודה כי השתמש במריחואנה ו-ויתר על האפשרות לבדיקה נוספת. לאחר מכן הוא שוחרר ממכבי ובהמשך הושעה לשלושה חודשים על ידי פיב"א.
המקרה של פינוק, שהוזכר בתחילת הכתבה, דומה מאוד למה שקרה הלילה ברחוב הפלמ"ח בחיפה. שחקנה של מ.כ הבקעה ערך מסיבה בביתו בה נכחו שחקנים נוספים מקבוצתו ומקבוצת הנשים של המועדון. שכנים בבניין בו התגורר התלוננו על רעש והזעיקו משטרה.
כשהשוטרים הגיעו למקום הם גילו בדירה סמים. פינוק נלקח לחקירה, בסיומה שוחרר, אך בתחילה הוא לא הודיע על המקרה לאנשי הבקעה. בסופו של דבר, דיווח מהמשטרה נמסר למועדון, שהחליט לחתוך את השחקן. ב-2013 עוד הספיקו לגלות חשד כי שחקניות אשדוד משתמשות בסמים.
יש לציין כי בשנים עברו היו קבוצות שערכו באופן פרטי בדיקות סמים לשחקנים שלהן. אחת מהן הייתה מכבי ראשון לציון, שבעונת 2006/7 שיחררה את אחד משחקניה אחרי בדיקה כזו. בקבוצה אמרו אז כי זו לא הייתה הפעם הראשונה בה הם תפסו שחקן המשתמש בסמים.
גם בעונה החולפת יש לפחות קבוצה אחת בליגת העל ששחררה את אחד משחקניה לאחר שהתכוונה לערוך לו בדיקה, אך הוא הודה עוד לפני הבדיקה כי הוא צורך סמים. שני הצדדים החליטו על פרידה באותו הרגע.
המנהלת: "נדרוש להשעות את השחקנים לתקופה משמעותית"
ממנהלת הליגה נמסר בתגובה: "מנהלת הליגה רואה בחומרה רבה את האירוע אמש בחיפה אשר הביא למעצר שני שחקני מכבי חיפה. באם נכונים הפרטים, המנהלת תדרוש כי השחקנים יושעו לתקופה משמעותית. המנהלת מגנה בתוקף כל שימוש בסמים על אחת כמה וכמה שמדובר בספורטאים פעילים, ומבקשת מהקבוצות להבהיר זאת לשחקנים בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים".