זהירות, חנוכה: סופגנייה = 10 פרוסות לחם קל
סופגנייה תעלה לנו ב-400 קלוריות, לביבה תוסיף 200 קלוריות וכפית שמן 45 קלוריות - ואת כל אלה נפגוש שוב ושוב במסיבת חנוכה בגן ובבית הספר, בהדלקת הנרות המשפחתית וגם בעבודה. איך מתגברים על הפיתויים המשמינים בחג? דיאטנית קלינית מייעצת
אנשים שמקפידים על אורח חיים בריא או נמצאים בתהליך הרזיה חשים קושי מיוחד מול הפיתויים בחג החנוכה. ואם חשבנו שעלינו "להתאפק" במשך שמונה ימים בלבד, הרי שבכל שנה הסופגניות מקדימות את בואן עוד יותר ונמצאות במאפיות ובבתי הקפה כבר בסוף אוקטובר.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
התחלתם דיאטה ? קראו עוד:
אסון לדיאטה: 10 מאכלים שישאירו אתכם רעבים
מחקר: באיזו דיאטה תרזו הכי הרבה
האפליקציה שמראה: כמה זה 200 קלוריות בצלחת?
בשמונת ימי החג הילדים בחופש וכולם נודדים מאירוע לאירוע - מסיבות חנוכה בבית הספר, הדלקת נרות עם החברים ועם המשפחה, סופגניות בעבודה ועוד. איך מתמודדים כמויות השומנים האלה? קודם כל, מכירים את המספרים:
כמה קלוריות יש בכפית שמן?
1 גרם שומן שווה ל-9 קלוריות, לעומת 1 גרם חלבון או 1 גרם פחמימה, השווה ל-4 קלוריות בלבד.
1 כפית שמן = 45 קלוריות; כף שמן = 90 קלוריות; 1/2 כוס שמן = 900 קלוריות (כפית שמן מכילה יותר קלוריות מפרוסת לחם קל!).
1 מנת שומן = 5 גרם שומן = 45 קלוריות. מנה אחת, לדוגמה, היא 1 כפית שמן, 1 כפית מיונז, 1 כפית טחינה גולמית, 1 כף טחינה מוכנה או 1 כף גבינת שמנת 30% שומן.
סופגנייה ממוצעת מכילה 400 קלוריות. סופגנייה אחת שווה בערכה הקלורי לעשר פרוסות לחם קל.
לביבה ממוצעת מכילה 200-150 קלוריות.
מומלץ להגביל את צריכת השומנים בתפריט, במיוחד שומן טראנס ושומן רווי, המעלים את הסיכון לחלות במחלות כרוניות כמו השמנה, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, סוכרת וסוגים שונים של סרטן. גם תזונה דלה מדי בשומנים אינה מומלצת, כיוון שהיא יכולה לגרום לחוסר בחומצות שומן חיוניות שהגוף אינו יודע לייצר בעצמו.
8 טיפים ל-8 ימי החג
1. הימנעו מאכילת סופגניות לפני החג.
2. החליטו מראש מתי תאכלו את הסופגנייה, באיזה יום ובאיזה אירוע.
3. תכננו את היום בהתאם לאירוע שאליו הוזמנתם - הרבו בירקות ובחלבונים והמעיטו בשמן ככל האפשר.
4. השתדלו להגיע שבעים לאירועי הדלקת הנרות, כדי שהריחות מהמטבח יקשו עליכם פחות ותשלטו במה שאתם אוכלים.
5. אם אתם מארחים, דאגו למנות שיעזרו לכם כמו מרק, סלט ירקות, לביבות אפויות, אנטיפסטי, פשטידות דלות שומן, גבינות וסלט פירות לקינוח.
6. העשירו את הלביבות בירקות כמו קישוא, גזר, דלעת, כרשה, כרובית, פטרוזיליה, שמיר וכוסברה. טעם הלביבה ישתפר, יתווספו סיבים תזונתיים וכמות הפחמימות ומספר הקלוריות בכל לביבה ירדו.
7. קנו סופגניות לפי מספר האנשים המוזמנים, ללא עודפים שיישארו על השיש אחרי האירוח.
8. הרבו בפעילות גופנית, נצלו את ימי החג והחופש להליכה, לרכיבה על אופניים ולטיולים עם המשפחה.
לביבות אפויות
מומלץ להגיש עם יוגורט או גבינה לבנה וסלט ירקות קצוץ.
החומרים:
1 סלק
1 תפוח אדמה קטן
1 בטטה קטנה
1 בצל
1 גזר
3 ביצים
4 כפות שטוחות קמח
1/2 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור
ספריי שמן או 2 כפות שמן קנולה
אופן ההכנה:
1. מחממים את התנור ל-180 מעלות צלזיוס.
2. מקלפים את כל הירקות ומגררים בפומפייה גסה. סוחטים את הירקות מנוזלים מיותרים.
3. מערבבים בקערה גדולה את הירקות, הביצים, הקמח והתבלינים.
4. מרפדים שתי תבניות בנייר אפייה משומן בספריי (או בכף שמן שמורחים במברשת). מניחים תלוליות מהתערובת בעזרת כף על גבי נייר האפייה, במרווחים.
5. אופים במשך 25 דקות, הופכים ואופים 20 דקות נוספות או עד השחמה.
הכותבת היא דיאטנית קלינית בסטודיו C