שתף קטע נבחר
 

עצמאים: איך תנצלו את הטבות המס שלכם?

גם השנה יכולים עצמאים ליהנות מהטבות מס מהפקדותיהם לקרן השתלמות, קרן פנסיה וקופת גמל, בתנאי שההפקדות יבוצעו לפני סוף 2014. בבית ההשקעות פסגות מסבירים איך תממשו את הזכויות שלכם. מדריך

יוקר המחייה, כמו גם הריבית הנמוכה במשק, משפיעים במידה רבה על עצמאים רבים. כשלצרכנים קשה לסיים את החודש, הם מוציאים פחות כסף, ופעמים רבות עסקים קטנים ובינוניים סובלים מכך הרבה לפני רשתות וחנויות גדולות אשר להן "כיסים" עמוקים יותר שמאפשרים מרחב תמרון גם בתקופות קשות. לכך יש להוסיף תנאים סוציאליים שעצמאים לא מקבלים מהמדינה או מהמעסיק, דוגמת דמי אבטלה או ימי חופשה, והתוצאה המתקבלת היא חשש מתמיד לגבי העתיד וצורך במיצוי ההטבות המגיעות לעצמאי.

 

למעשה, עובדה זו מחייבת עצמאים להיות כל הזמן עם היד על הדופק ולהקפיד לחסוך מספיק לתקופות פחות טובות, כמו גם לפנסיה, ולמצות את כל הזכויות המגיעות להם מהמדינה, דוגמת הטבות המס על הפקדות לחיסכון פנסיוני ולקרנות השתלמות.

 

מגדילים את החיסכון, מקבלים הטבות

כמדי שנה, גם השנה יכולים עצמאיים ליהנות מהטבות מס מהפקדותיהם לקרן השתלמות, קרן פנסיה וקופת גמל, וזאת בתנאי שההפקדות יבוצעו עוד בטרם תחילת השנה החדשה. חשוב לציין כי על מנת לבדוק מהו הסכום אותו ניתן להפקיד על מנת ליהנות מההטבה, יש לבדוק מה ההכנסה השנתית והאם בוצעו הפקדות לקרן השתלמות ולקופת גמל השנה, ואם כן, באיזה סכום. בהתאם, ניתן להפקיד סכומים נוספים. חשוב לציין כי עצמאי יכול להפקיד הן לקופת הגמל והן לקרן ההשתלמות גם מעבר לתקרה שמזכה במס, ובכך להגדיל את סכום החיסכון או קצבה במועד הפרישה.

 

לדו"ח השנתי שנשלח מהחברה המנהלת מצורף אישור הפקדות לצרכי מס אותו יש להגיש לרשות המסים לצורך קבלת ההטבה.

 (צילם: shutterstock) (צילם: shutterstock)
(צילם: shutterstock)

קרנות השתלמות

מה זו קרן השתלמות? קרן השתלמות היא מכשיר חיסכון לטווח קצר ובינוני המיועד לשכירים ולעצמאיים, אשר באמצעותו ניתן ליהנות מהטבות מס על ההפקדות וכן מפטור ממס על הרווחים עבור הפקדות עד לתקרה המוטבת. בתום שש שנות חיסכון, או בתום שלוש שנות חיסכון (לצורכי השתלמות או לאחר גיל פרישה), הכספים שנצברו בקרן הופכים לנזילים וניתנים למשיכה בסכום חד פעמי.

 

זה המקום לציין שהכדאיות של קרן השתלמות הנה כפולה שכן בעוד במוצרי השקעה אחרים משלמים מס רווח הון שנע בין 15% עד 25% (תלוי במוצר), בקרנות ההשתלמות הכדאיות של הקרן, בכל הקשור להיבטי המס, הנה גם בעת ההפקדה לקרן וגם במועד משיכת הכספים.

 

איזו הטבה מגיעה לעצמאים? עצמאי זכאי להפקיד 7% מההכנסה השנתית הקובעת שלו, עד תקרת הכנסה שנתית של 264 אלף שקל בשנה (סכום מקסימלי של 18,480 שקל). מתוך שיעור זה, 2.5% ראשונים אינם מוכרים בניכוי, אך נדרש להפקידם על מנת שיתרת ההפקדה (4.5%) תוכר כהוצאה.

 

בכל מקרה עצמאים המפקידים לקרן השתלמות נהנים כאמור גם מפטור ממס רווח הון במשיכה כדין, כך שניתן לנצל את מלוא ההפקדה המוטבת (18,480 שקלים), ללא קשר להכנסה וגם אם היא נמוכה מהתקרה (264,000 שקלים).

 

חשוב לדעת: עצמאי שפותח קרן השתלמות חדשה ומפקיד לראשונה עד ה-31 בדצמבר, ומצהיר כי הוא מפקיד בגין הכנסתו השנתית, ייהנה מכך שהקרן תקבל ותק מתחילת השנה.

 

על העצמאי לזכור כי באפשרותו לפתוח קרן השתלמות חדשה להפקדות רק אם יציג אישור על היותו עצמאי, באמצעות תעודת עוסק מורשה או אישור על פתיחת תיק מרשויות המס. לפיכך, מומלץ להכין מראש את האישור ולצרפו לטופסי ההצטרפות לקרן.

 

קופות הגמל וקרנות פנסיה

מה זו קופת גמל? קופת גמל לתגמולים היא מכשיר חיסכון פנסיוני לשכירים ולעצמאיים, המבוסס על צבירה שוטפת של חלק מההכנסה החודשית לגיל פרישה. החל משנת 2008, חיסכון בקופת גמל מאפשר לחוסך לקבל פנסיה חודשית - כלומר, סכום קבוע מידיי חודש אשר יחליף את הכנסתו מהמעסיק. חוסך רשאי לבחור קופת גמל בהתאם לשיקוליו ולעבור בין קופות גמל באופן חופשי בהתאם להוראות הדין ללא פגיעה בזכויותיו. נציין כי קופות הגמל עברו מהפכות לאורך השנים, והפכו ממכשיר חיסכון ל-15 שנים, למוצר המציע חיסכון פנסיוני חשוב.

 

מה זו קרן פנסיה? קרן פנסיה היא מכשיר חיסכון פנסיוני המאפשר חיסכון לגיל פרישה, לצד כיסויים ביטוחיים למקרה מוות ונכות. המדינה מעודדת הפקדה לקופות גמל וקרנות פנסיה באמצעות מתן הטבות מס למפקידים - שכירים ועצמאים כאחד, ואף מחייבת מעסיקים להפריש כספים עבור עובדיהם במסגרת צו ההרחבה לפנסיה חובה. יחד עם זאת, עצמאים לא מחויבים להפקיד לפנסיה, אך מדובר במוצר מהותי שמסייע בשמירה על רמת החיים לאחר גיל הפרישה ומספק הגנה כלכלית במקרה של מוות ונכות.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אילו הטבות מגיעות לעצמאים? כדי ליהנות ממלוא הטבת המס, ניתן להפקיד עד 16% מהכנסתו השנתית המזכה של העצמאי, עד תקרת הכנסה של 208,800 שקלים. 11% מתוכם מותרים בניכוי ו-5% מעניקים זיכוי בשיעור של 35% מההפקדה.

 

בהפקדה לקרן פנסיה חדשה מקיפה קיימת מגבלת הפקדה חודשית (נכון לשנת 2014) של 3,726 שקלים בחודש (44,712 שקלים בשנה) ולכן יש לוודא שאין חריגה ממגבלת ההפקדה במידה ובוצעו הפקדות לקרן במהלך השנה.

 

חשוב לדעת: שכיר בעל שליטה בחברת מעטים הוא שכיר לכל דבר מבחינת שיעורי ההפקדה והטבות המס החלות עליו בהפקדה לקרן השתלמות. עם זאת, חלה הגבלה על החברה בסכום שיוכר כהוצאה.

 

תקרת השכר החודשי שהפקדה בגינה פטורה ממס רווח הון ושאין עליה זקיפת הכנסה, היא 15,712 שקל בחודש. לחברה מותרת בניכוי הוצאה של 4.5% מהשכר המבוטח, אם בעל השליטה יפקיד במקביל לחברה שיעור של 1.5% ויותר (שליש לפחות).

 

ניתן לבצע הפקדה של 7.5% עבור חלקו של המעביד ו-2.5% מחלקו של העובד, ולשמור על פטור ממס רווח הון ועל אי זקיפת הכנסה לבעל השליטה (כמו שכיר רגיל). במצב זה אמנם תוכר לחברה הוצאה בשיעור של 4.5%, אולם כשהמס השולי של בעל השליטה גבוה ממס החברות, כדאי לשקול אפשרות זאת.

 

בכל הקשור להפקדות לקופת גמל, לפני למעלה משנתיים פורסם תיקון לפקודת מס הכנסה (מס' 190 והוראת השעה) במסגרתו הוסרה מגבלת ההוצאה לחברה בגין הפקדה למרכיב התגמולים בקופת גמל לקצבה. המשמעות היא מתן אפשרות להגדלת החיסכון הפנסיוני וכן הגדלת הטבות המס לבעלי שליטה.

 

בנוסף, במסגרת התיקון, הוסרה מגבלת ההוצאה המותרת לחברה בגין הפקדה למרכיב התגמולים בקופה לקצבה (משלמת/לא משלמת) עבור בעל השליטה, כך שהוצאה תותר בהתאם לשיעורי ההפקדה כמו לכל שכיר במשק.

 

עבור הפקדת מעסיק ניתן להפקיד עד 7.5% משכר חודשי של ארבע פעמים שכר ממוצע במשק ( 36,356 שקל) ובעל השליטה לא יחויב במס (זקיפת הכנסה), כאשר הפקדה בשיעור 7.5% כוללת גם את ההפרשה עבור ביטוח אובדן כושר עבודה.

 

חשוב לציין כי מגבלת ההוצאה המותרת בגין הפקדה למרכיב הפיצויים לא הוסרה ונותרה ללא שינוי: 12,360 שקל בשנה (נכון לשנת 2014).

 

כל הנתונים המספריים לעיל נכונים לשנת 2014. ביצוע ההפקדות, והמעבר בין מסלולי ההשקעה הינן בכפוף לתקנון הקופה/הקרן וההסדר התחיקתי. האמור אינו מהווה ייעוץ מס ע"י יועץ מס. הטבת המס עלולה להשתנות בהתאם למאפיינים הייחודיים של כל עמית. לפי שיעור מס הכנסה שולי של 48%. בפועל הטבת המס בניכוי גבוהה יותר היות ולא משלמים מס בריאות וביטוח לאומי. תקרת ההטבה המוטבת – בהתאם להוראות הדין. אין באמור לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני בידי יועץ/משווק פנסיוני בעל רישיון עפ“י דין המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. חברת פסגות קופות גמל ופנסיה בע“מ עוסקת בשיווק פנסיוני (ולא בייעוץ פנסיוני) ולה זיקה למוצרים הפנסיונים המנוהלים על ידה.

 

הכותב הוא מנהל מקצועי לחיסכון ארוך טווח פסגות בית השקעות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים