הסוף ידוע: הכנסת מתפזרת אחרי 671 יום
הכנסת ה-19 הובילה לקואליציה רעועה ומסוכסכת שהחזיקה פחות מחצי קדנציה. במה שאמורה להיות הישיבה האחרונה יצביעו היום הח"כים על פיזורה הרשמי והליכה לבחירות. כרוניקה ידועה מראש של ממשלה שמחכה להתפרק
בטקס חגיגי לפני 671 יום הושבעו
48 חברי כנסת חדשים – מספר שיא של מחוקקים חדשים שנכנסו בבת אחת לכהונה - ועוד 72 חברי כנסת ותיקים, ויחד הם התחייבו לקדם תהליך מדיני, להוריד את יוקר המחיה, לטפל במצוקת הדיור ולהנגיש לציבור שורת נושאים של דת ומדינה. אלא שכבר היום (ב') תתכנס מליאת הכנסת ה-19 לישיבתה האחרונה, שבה - אם לא יתרחש מהלך דרמטי – היא תאשר את פיזורה ויציאתה לפגרת בחירות 2015.
עד הרגע האחרון, ובעקבות סקרים שהראו מגמות מדאיגות מצדו של נתניהו, עוד ניסו אנשיו למצוא אפשרות אחרת, קואליציה אחרת, ממשלה חלופית, כל אופציה שתאפשר לו את המשך הכהונה מבלי לצאת להרפתקה המסוכנת של בחירות. ובשעה שבליכוד עוד שורר לחץ ובלבול, בגוש המרכז נרקמות בינתיים בריתות חדשות וניסיונות לשיתוף פעולה שתכליתם להחליף את נתניהו, אף על פי שרוב החיבורים עדיין לא נסגרו סופית. חברי הכנסת למודי הניסיון חזרו ואמרו: "קודם שהכנסת תתפזר, אחר כך נתפנה להמשך".
בחירות 2015 - כתבות נוספות:
- בעקבות הביקורת: נדחה כינוס מרכז הליכוד
- ישראל ביתנו: "ממשלה חלופית זו דחיית הקץ"
- ח"כים בעבודה נגד הרצוג: "יצא למסע טיהור"
- בנט: "אין לי אובססיה להיות ראש ממשלה"
הקואליציה שהולידה הכנסת הזאת, שכבר בראשית ימיה השמיעה חריקות צורמות, לא הצליחה לשרוד אפילו מחצית מהכהונה. אם תתממש הצהרתן של הסיעות החרדיות שלא להציל את נתניהו מבחירות, וההתחייבות של ישראל ביתנו לא תאפשר קואליציה חלופית, יאושרו הצעות החוק לפיזור הכנסת בקריאה שנייה ושלישית, ואזרחי ישראל ייאלצו לשריין לעצמם את 17 במרס שבו יתייצבו בקלפי.
חודשים ארוכים ניסתה הקואליציה שהתפוררה בשבוע החולף לדלג מעל שורת המהמורות שעמדו בדרכה. כמעט כל נושא כבד שהתגלגל לפתחה גרר אש משני צדי המתרס. את מקומה של האופוזיציה בכנסת תפסה הקואליציה בעצמה: היא השמיעה את הביקורת הכי קשה ונוקבת, היא סינדלה בעצמה הצעות חוק של שותפיה ותקעה רפורמות חשובות במסגרת חשבונות אישיים.
ככל שעברו הימים התרחבו המשברים וחוסר האמון בין השותפים גדל. לפני כחודש עורר חוק הלאום מהומה גדולה ואחריו הגיעו גם אי הסכמות בנושאי התקציב, חוק ההסדרים ובעיקר חוק מע"מ 0 – שבתחילה זכה לתמיכת ראש הממשלה, אולם רגע לפני השלמת החקיקה חזר בו נתניהו מהסכמתו וגזר על המערכת הפוליטית בחירות. פיטורי שרת המשפטים ציפי לבני ושר האוצר יאיר לפיד לא השאירו ברירה. ישראל בדרך לקלפי.
מדובר באחת ממערכות הבחירות היחידות שאיש מחברי הקואליציה לא יודע להסביר למה יוצאים אליה ולמה דווקא עכשיו. במה שונה דעתו של נתניהו על לפיד ולבני היום לעומת דעתו עליהם לפני כמה חודשים?
ההשתלחות של נתניהו בלפיד ובלבני. צפו (צילום: אלי מנדלבאום)
נאום "אתה מנותק". לפיד נגד נתניהו (צילום: יוגב אטיאס)
סידורים אחרונים בכנסת
במהלך יום ההצבעה תתכנס ועדת הכנסת בראשות ח"כ יריב לוין כדי לאשר שורת נושאים שעל הפרק, בהם גם החוק לפיזור הכנסת לקריאה שנייה ושלישית. ב-16:00 יפתח אדלשטיין את המליאה כנראה בפעם האחרונה, אז ינסו חברי הכנסת "לנקות השולחן" ולסיים הליכי חקיקה דחופים לפני היציאה לפגרה בחירות.
בסוף סדר היום יערכו יושבי ראש הסיעות גיוס מלא של החברים שיידרשו להיכנס למליאה. ההצעה לפיזור תעלה וככל הנראה חברי הכנסת יפזרו את עצמם. יריית הפתיחה למערכת הבחירות תינתן ושורה של הבטחות שעוד עמדו על הפרק יצטרכו להידחות בחצי שנה לפחות במקרה הטוב, ובמקרה הרע כבר לא ייצאו אל הפועל:
חוק המסתננים החדש, שספק אם יספיקו להעבירו בקריאה שנייה ושלישית, חוק מע"מ 0 שיוותר תקוע על שולחנה של ועדת הכספים, שורה של הצעות חוק חשובות בנושאי דת ומדינה, רפורמות שונות להורדת יוקר המחיה, חוק השכירות ההוגנת וגם חוק הלאום שהצית את המהומה הגדולה ולא יספיק כנראה לקבל את אישורה הסופי של המליאה לנוסח.
למחרת הפיזור כבר יהיו פניהם של חברי הכנסת מופנות לעבר היעד הבא: פריימריז לראשות הליכוד (שעשויות להתקיים כבר בסוף החודש), פריימריז בעבודה (בשבוע הראשון או השני בינואר), וביתר המפלגות יפתחו יושבי הראש במסע הגיוסים שבסופו תורכב רשימה - אטרקטיבית ומגוונת כמובן - לכנסת הבאה.
פורסם לראשונה 07/12/2014 22:39
לבני, נתניהו ולפיד. קואליציה בלתי אפשרית
צילום: מוטי קמחי, עמוס בן גרשום (לע"מ), ענת מוסברג
מומלצים