שתף קטע נבחר

 

רגע ההכרעה: כליאה או שחרור אלפי מסתננים

רגע לפני פיזור הכנסת תידרש ועדת הפנים להצביע על התיקון לחוק המסתננים, שאמור לקבוע אם יישארו במתקני הכליאה או שאלה ייסגרו והפליטים ישוחררו

ועדת הפנים של הכנסת תתכנס הבוקר (ב') ותכריע את גורלו של התיקון החדש לחוק למניעת הסתננות, רגע לפני שהכנסת מתפזרת. בימים האחרונים הופעלו לחצים על חברי הכנסת על ידי תושבים מדרום תל אביב התומכים בחוק ומצד ארגוני זכויות אדם המתנגדים לו, ודומה כי המאבק יהיה צמוד. אם ייפול התיקון לחוק, תידרש המדינה לשחרר עד 22 לחודש כ-2,300 מבקשי מקלט, בהתאם לפסיקת בג"ץ.

 

הצעת החוק מעוררת התנגדות חריפה מצד ארגוני זכויות אדם מחד ותושבים בדרום תל אביב מאידך. שני הצדדים סבורים כי היא לא תעניק מענה לשהיית עשרות אלפי מבקשי מקלט במרכזי הערים. מנגד, מנסחי החוק במשרדי המשפטים והפנים אומרים כי איום ההחזקה במתקן חולות, בתוספת צעדים נוספים, יביא לעזיבתם של מבקשי המקלט. עם זאת, בשיחות סגורות גם הם מודים כי החוק לא ייצר פתרון למצב.

 

יו"ר ועדת הפנים, ח"כ מירי רגב, משוכנעת כי תצליח להעביר את התיקון לחוק, כך שהוא יעלה להצבעה בכנסת בקריאה שנייה ושלישית טרם פיזורה. מולה יתייצבו חברי הכנסת מ"יש עתיד", לשעבר חבריה לקואליציה, שלא ימהרו לתמוך בחוק אם רגב תתעקש לקבוע בו את תקופת השהייה במתקנים: שישה חודשים בסהרונים ושנתיים בחולות. אם היא תשנה את עמדתה, הם צפויים לעמוד בהתחייבות של יו"ר המפלגה, יאיר לפיד, להעביר את החוק.

 

 

סהרונים. ייסגר? (צילום: חיים הורנשטיין   ) (צילום: חיים הורנשטיין   )
סהרונים. ייסגר?(צילום: חיים הורנשטיין )

"כדי שלא לסגור את חולות אני אביא חוק עקר שאין לו שיניים, עם תקופת כליאה מוגבלת וזאת בגלל שהיועץ המשפטי לממשלה כפה על הממשלה חוק כזה", אמרה רגב. מנגד, אומרת ח"כ מיכל רוזין כי "אם יאושר החוק, יהיה זה זלזול בבית המשפט העליון ובערכי הדמוקרטיה. אני מצפה שחברי הכנסת יפגינו אחריות, ילכו בעקבות צו מצפונם ודרישות בג"ץ ויצילו את כולנו מקלון חולות וסהרונים".

 

ח"כ רגב. בטוחה שהחוק יעבור (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ רגב. בטוחה שהחוק יעבור(צילום: גיל יוחנן)

בחודש שעבר אישרה הממשלה פה אחד את התיקון החדש לאחר שבג"ץ פסל את שני התיקונים הקודמים. הנוסח המרוכך מגביל את תקופת שהייתם של מבקשי מקלט ומסתננים במתקן "חולות" ל-20 חודשים (בניגוד לחוק שנפסל שלפיו לא הייתה הגבלת זמן). כמו כן, לפי התיקון החדש מסתננים שייכנסו לישראל לאחר כניסת החוק לתוקף ייכלאו לשלושה חודשים במתקן סהרונים. לאחר מכן הם יעברו לתקופה של 20 חודשים למתקן חולות, זאת במקום פרק זמן של שנת כליאה שנקבע בחוק שנפסל.

 

בחוק החדש נקבע עוד כי חובת ההתייצבות לשוהים תעמוד על פעם אחת ביום, לעומת שלוש פעמים בחוק שנפסל.

מעסיקי זרים יחויבו להפקיד מדי חודש פיקדון על חשבון פיצויי פיטורים עבור העובד. משכר המסתנן יופקד תשלום קבוע לפיקדון, וזה יימסר לו רק בעת יציאתו מהארץ, דבר שנועד לעודד אותו לצאת מישראל במועד. רגב מתכוונת להשאיר בחוק את סעיף הפיקדון חרף התנגדותו של היועץ המשפטי של הכנסת עו"ד איל יינון, והתנגדות מצד התאחדות המלונות בישראל שטוענת כי מדובר בצעד חפוז שמהווה "מחטף של גביית עשרות מיליוני שקלים לשנה מהמלונאים".

 

עוד קובע החוק החדש כי יוטלו קנסות מנהליים גבוהים יותר למעסיקי מסתננים שזומנו למתקן וחל עליהם איסור לעבוד, או מסתננים שתוקף רישיון השהייה הזמני שלהם פג. עם כניסתו לתוקף, יישלחו מסתננים חדשים לשלושה חודשים למתקן הכליאה "סהרונים" שבנגב (במקום עד שנה), ובהמשך הם יידרשו לשהות 20 חודשים במתקן "חולות", שמוגדר פתוח.


פורסם לראשונה 07/12/2014 22:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
המסתננים. עידוד יציאה
צילום: רועי עידן
מומלצים