שתף קטע נבחר

איך חוגגים יום הולדת לחושך?

"איפה מוצאים פינה של יופי בארץ זבת חלב וקש שלנו? יופי פנימי עם תוכן, יופי עם אמירה, יופי שמבטא את הנפש שלנו עם סגולה שכמותנו? מבחינתי התשובה ברורה - בדיאלוג בחשיכה". שרית נגרין – אבידר, מדריכה לשעבר ומנהלת את התערוכה 'דיאלוג בחשיכה' במוזיאון הילדים בחולון, מזמינה להצטרף לחגיגות העשור שיתקיימו בסוף השבוע

מה באמת קורה, מי באמת מניע את גלגלי היקום? היכן וכיצד מתקבלות החלטות? האם מה שאנו קולטים בחוש הראייה השתלטן זה אכן מצג אמת או שמא תעתועי ראיה? ומה נרדם שם בדרך, מה מטשטש את יכולת השפיטה? אחרי מה הולכות עיניי שבי?

 

איפה מוצאים פינה של יופי בארץ זבת חלב וקש שלנו? יופי פנימי עם תוכן, יופי עם אמירה, יופי שמבטא את הנפש שלנו עם סגולה שכמותנו? מבחינתי התשובה ברורה - בדיאלוג בחשיכה.

 

ערבים דתיים, בדואי שובב, דרוזית מסורה, דתיה לאומית, דוס מתחזק, תימני מרתק, הומו סקסואלי בטירוף, אשכנזי מתברגן, רוסי מחונן, עיוורים שרואים ורואים שעיוורים כולנו יחד התכנסנו לישיבה שכותרתה "עשור לדיאלוג בחשכה".

 

אחרי למעלה מ- 800,000 מבקרים, העסקת למעלה מ- 50 מדריכים עיוורים וכבדי ראייה במהלך השנים, לצד מדריכי החוץ (מחוץ לחושך) כך בז'רגון המקומי מכונים המדריכים שראייתם תודה לאל בסדר – נוכחנו שטעינו כשהיינו בטוחים שזה עניין זמני כל החושך הזה.

 

חצי שנה אמרו לנו בהתחלה ואח"כ הוסיפו עוד חצי שנה, הייתה פה תמיד שמחה גדולה מהולה במין תחושה שאוטוטו מכבים את האור או במקרה שלנו אוטוטו מדליקים את האור והולכים הביתה.

 

כל הייחוד הזה הפך במרוצת השנים לשגרה

אז מה נעשה? האם זו סיבה מספיק טובה לחגיגה? נעלה על נס את הצלחת המקום? ממש לא נס, פשוט הצלחה בעקבות עבודה קשה מתוך נחישות להעביר מסר לחברה הישראלית, תוך ניצול סקרנות ההמון לבדוק מקרוב כיצד חיים באמת אנשים לקויי ראיה או עיוורים.

 

אולי בפשטנות אידיאלית ניתפש לעובדה שכל הייחוד הזה הפך במרוצת השנים לשגרה, יותר נכון לחלק אינטגרלי משגרת חיי כל אחד מצוות הדיאלוג?

 

אולי נספר שהמקום הייחודי שלנו הפך במרוצת 10 השנים האחרונות לחממת הכרות שכן, לא מעט זוגות נישאו לאחר שהכירו אצלנו ואפילו אנחנו כמנהלי המקום החלטנו להינשא לאחר מספר שנים למרות שהיינו רק חברים כשהתחלנו.

 


הצלחה בעקבות עבודה קשה מתוך נחישות להעביר מסר לחברה הישראלית. צילום: טל קירשנבאום

 

התערוכה מעסיקה כ-35 מדריכים עיוורים וכבדי ראיה, ה"פוקחים" את עיני המבקרים להרגיש, לחוש, למשש ולהפעיל את חושיהם האחרים ולזכות במסע מרתק להכרת ולקבלת האחר, תוך כדי התנסות אישית. גם אני זכיתי להיות בין אלו שהדריכו את באי התערוכה אז ב-2004 במסע שכולו נטול אור, בדיאלוג משוחרר שמפגיש את האנשים עם חיי הפרטיים שלי, משתדלת למצוא תשובות לשאלות שמעולם לא נשאלתי ואף פעם לא הבנתי שהתשובות אינן ברורות מאליהן.

 

"למדת בבית ספר רגיל?" רגיל באיזה קטע? אני תוהה ביני לביני והשתיקה שלי מעודדת את השואל לתת את האפשרות הנגדית: "או בבית ספר לעיוורים"? מעניין שיש דבר כזה - בית ספר לעיוורים, אני מהרהרת וממהרת להשיב שאם היינו פותחים בתי ספר מיוחדים לכל קושי כזה או אחר שאנו חווים אז אולי באמת זה היה מקטין את כמות הילדים בכל כיתה ומשפר את החינוך פלאים.

 

וכמה מאתגר להסביר כל פעם מחדש ששי אהובי, בן זוגי לחיים, זה שחולק איתי את הניהול של כל הדבר הגדול הזה, התעוור בגיל 25, אבל באמת שלא בגלל זה אנחנו ביחד ושבעצם זה שהוא לא רואה גרם לנו יותר מפעם אחת לשקול פרידה בכדי להקל על הסיטואציה העתידית.

 

מאז נישאנו ובנינו משפחה ישראלית גאה הכוללת זוג הורים שתי בנות וכלב נחייה וחברנו לעולם השגרה המצוי של כל זוג הורים היוצא לעבודה, חוזר הביתה בשעות אחר הצהריים ונכנס לטירוף של הספק עם הילדים.

 


דיאלוג בחשכה - מסע מרתק להכרת ולקבלת האחר

 

לא יאמן שכבר עברו 10 שנים, אז איך חוגגים יום הולדת לחושך? עוגה עם נרות? אי אפשר זה עושה אור, אולי נזמין את שלמה ארצי להופיע בחושך? אולי את אברהם טל? "אורות מהבהבים", יושבים וחושבים והוגים הפנינג שכולו חושך מוחלט, כרגיל, ממציאים את עצמינו מחדש.

 

 

חגיגות בחושך מוחלט

שירה בציבור בחשיכה, מסלול חדש למשפחות בחשיכה המוחלטת, סטנד אפ בחשיכה עם אורי גוטליב ודודו ארז וטעימות יין בחשיכה בשיתוף יקבי כרמל ב- 11- 14 בדצמבר, במבנה החדש של 'דיאלוג בחשיכה' במתחם מוזיאון הילדים הישראלי, חולון.

 

התערוכה "דיאלוג בחשיכה" מוצגת ביותר מ- 16 מדינות ברחבי העולם. על פי נתוני 'דיאלוג בחשיכה' בעולם לסיכום הפעילות בשנה החולפת, הפעילות בישראל שברה את שיא המבקרים העולמי. .

 

המוזיאון יציין עשור ל"דיאלוג בחשיכה" בסוף שבוע מיוחד שכולו חוויות בילוי בחושך המוחלט:

 

שירה בציבור – 'לא ה-קול שחור'

בהנחיית צוות המדריכים של 'דיאלוג בחשיכה'- ההרכב מבצע גרסאות כיסוי לשירים מוכרים ואהובים בערב במסגרתו הקהל הוא הכוכב, שמקשיב לצלילים בחושך, שר בלי שאף אחד רואה, צועק בלי לדעת את המילים ולוקח חלק בחוויה של מאה איש, המתאחדים בקולותיהם.

שירה בציבור בחשיכה תתקיים ב - 11.12, יום חמישי, שעה 21:00, מחיר כרטיס: 70 ש"ח.

 

מסלול חדש וייחודי למשפחות ב'דיאלוג בחשיכה'

סיור משימות יוצא דופן, במסגרתו לוקחים חלק כל בני המשפחה במשימות הבית, מתכוננים לטיול משפחתי, מפגינים יכולות שירה

משפחתית, משפרים את התקשורת המשפחתית – וכל זה בחשיכה המוחלטת.

 

סיורי משפחות יתקיימו ב -11, 12 ו- 13 בדצמבר. הסיור מיועד לילדים בגיל 9 ומעלה ויימשך כשעה ורבע, מחיר כרטיס: 78 שקלים. בתיאום מראש בלבד. במהלך סוף שבוע זה יתקיימו גם סיורים שוטפים בתערוכה 'דיאלוג בחשיכה'.

 

מופע סטנד אפ בחשיכה

במסגרת מופע סטנד אפ בחשיכה אורי גוטליב ודודו ארז ישתפו פעולה במופע בו לא יראו את הקהל והקהל לא יראה אותם. ב- 12.12, יום שישי, בשעה: 14:00, מחיר כרטיס: 80 שקלים, הכניסה מגיל 18 ומעלה.

 

מתחם "טעימות יין בחשיכה"

טעימת היינות בחושך מעצימה את החוויה, מגרה את החושים והופכת את האירוע למסקרן, מאתגר ומעניין.  בשיתוף יקבי כרמל בשני מועדים: 14/12 בשעות 20:30 ו- 22:00. משך כל מפגש 45 דק', מחיר כרטיס: 60 שקלים.

 

לציון חגיגות העשור לתערוכה - חונכים במוזיאון הילדים מבנה קבע של התערוכה באגף החדש של המוזיאון, הכולל גם את התערוכה 'דיאלוג עם הזמן' ומרכז 'בגובה העיניים'.

הזמנת כרטיסים בתיאום מראש בלבד בטלפון: 03-6503000 או באתר  .

הכניסה החדשה למוזיאון הילדים מרחוב ירושלים  פינת רחוב מפרץ שלמה, חולון

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שרית נגרין אבידן
שרית נגרין – אבידר
צילום: שרית נגרין אבידן
צילום: צביה בינדר
ניצול סקרנות ההמון לבדוק מקרוב כיצד חיים באמת אנשים לקויי ראיה או עיוורים
צילום: צביה בינדר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים