בנק ישראל ירכוש למעלה מ-3 מיליארד דולר
בהודעת הבנק נמסר כי כדי לאזן את השפעת הפקת הגז הטבעי על שער החליפין, הוא ירכוש 3.1 מיליארד דולר בשנת 2015. התחזקות מהירה מדי של השקל עלולה לפגוע ברווחי המפעלים המייצאים
בנק ישראל הכריז היום (ג') כי בשנת 2015 הוא ירכוש 3.1 מיליארד דולר כדי לאזן את השפעת הפקת הגז הטבעי על שער החליפין. ההודעה באה בהמשך להכרזת הבנק ממאי 2013, על תכנית רב שנתית לרכישת מט"ח ופרסום הודעות לציבור על הרכישות.
כתבות נוספות בנושא בנק ישראל :
- בנק ישראל מתערב: רכש 200 מיליון דולר
- פלוג נבחרה לאחת משבעת הנגידים הטובים בעולם
- השטר החדש הושק: "יהיה קשה לזייף שטרות"
הפקת הגז הטבעי ממאגרי הגז של ישראל בים התיכון גורמת ותגרום בשנים הבאות לביקוש הולך וגובר לשקלים, בעקבות יצוא חלק מהגז לחו"ל. ההערכות המוקדמות לביקוש זה גורמות כבר עתה להתחזקות של השקל מול מטבעות זרים.
חשש מהתחזקות השקל
בבנק ישראל מוטרדים ממגמה זו, שכן התחזקות מהירה וחדה מדי של השקל גורמת לפגיעה ברווחי המפעלים המייצאים, שהוצאותיהם נספרות בשקלים ורווחיהם במטבע זר. לשם כך, נוקט הבנק המרכזי במדיניות של התערבות בשוק המט"ח שבאה לידי ביטוי ברכישה מסיבית של דולרים, כדי ליצור פיחות מלאכותי בשער השקל.
במאי 2013 הכריזו בבנק כי מידי שנה, עד שנת 2018, יעריך הבנק את השפעת הפקת הגז על מאזן התשלומים של ישראל (היחס בין ההון היוצא מהמדינה להון הנכנס אליה). בהתאם להערכה זו, ירכוש הבנק דולרים כדי לאזן את השפעת הפקת הגז על השקל.
במקביל, מפעילה המדינה שני כלים נוספים כדי למנוע את הפגיעה ברווחי התעשייה המייצאת: האחד הוא הקמת קרן התמלוגים שמרכזת את התמלוגים שמשולמים למדינה בגין מכירת גז טבעי ומונעת הזרמה מהירה מדי של שקלים למשק. כמו כן, פועלת המדינה לחיבור של מפעלים למערכת להולכת גז טבעי. חיבורם של מפעלים למערכת זו יאפשר להם לייצר אנרגיה בעלות נמוכה וכך יעניק להם יתרון תחרותי מול מפעלים מייצאים במדינות שבהן לא נתגלו מאגרי גז טבעי.
כמו כן, ציינו היום בבנק ישראל כי משמעות ההכרזה המוקדמת על היקף הרכישות אינה שהבנק יגביל את עצמו לסכום זה. "כמו בעבר, בנק ישראל ימשיך לפעול בשוק המט"ח במקרה של תנודות חריגות בשער החליפין, אשר אינן תואמות את התנאים הכלכליים הבסיסיים או כאשר שוק המט"ח אינו מתפקד כיאות", נכתב בהודעת הבנק.