המלחמה שאחרי המלחמה
יום הזיכרון מציין את זכרם של הנופלים, אך מה עם הפצועים שנושאים את נטל הזיכרון מדי יום? שאלה זו הדהדה בראשו של אליעד אבריקי שהחליט לעשות מעשה, ובזכות כך מצויין היום (9.12) לראשונה, במעמד נשיא המדינה, יום ההוקרה לנפגעי מערכות ישראל ופעולות האיבה. "המלחמה שלכם מתחילה כשמתפזרים ענני העשן ונשטפים כתמי הדם מהרחובות", אמר ריבלין
"זה היה יום הזיכרון לפני שנתיים וחצי. לקחתי את אשתי מביתנו בירוחם לעבודה שלה בדימונה, במהלך הנסיעה היא סיפרה לי על ערב נשים לרגל יום הזיכרון בו היתה ובמהלכו בעלת הבית סיפרה את הסיפור על אח שלה. לרגע לא הבנתי, לא ידעתי שהיא למעשה אחות שכולה. אשתי השיבה שהוא לא נהרג, אלא נפצע", מספר אליעד אבריקי, ראש מחוז דרום של תנועת בני עקיבא.
השאלה 'איך זה קשור ליום חללי צה"ל?' הובילה לתהייה מדוע באמת אין יום שבו מזכירים את אלה שנפצע, ואז עלה במוחו הרעיון ליום הוקרה לפצועים.
היום (יום ג') צוין, לראשונה, יום ההוקרה הלאומי הראשון לפצועי מערכות ישראל ופעולות האיבה. היוזמה לציון יום כזה עלתה לדיון בממשלה בזכות יוזמת נציגי תנועות מהדרום.
שבועיים לאחר אותו יום זיכרון, מספר אבריקי: "כינסנו את מועצת מחוז דרום של בני עקיבא בעירית באר שבע, דנו בנושא, והתקבלה החלטה פה אחד שנפנה לממשלת ישראל בכדי לקיים יום המאחד בין כל פצועי ישראל. עשינו פיילוט בשנה הראשונה ובשנה השנייה זה נעשה בכל הדרום. סגן השר אבי וורצמן, שהיה סגן עיריית באר שבע, בא לברך את הישיבה בה התקבלה ההחלטה ומאז כל תנועות הנוער של ב”ש הצטרפו. אבי ליווה אותנו לאורך הדרך. בזמן האמת הוא זה שרתם את לשכתו לטובת היום הזה", הוא מספר.
המלחמה שאחרי המלחמה
היום (ג'), זו הפעם הראשונה, צוין יום ההוקרה לנפגעי מערכות ישראל ופעולות האיבה בטקס ממלכתי בהשתתפות נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין. "המלחמה שלכם מתחילה בתום אדי הפיגועים, כשמתפזרים ענני העשן ונשטפים כתמי הדם מהרחובות", אמר הנשיא ריבלין.
"זו המלחמה שאחרי, המלחמה שאחרי המלחמה. האתגרים העומדים בפנינו היום הם רבים ומגוונים. הם לא פחות חברתיים מכפי שהם ביטחוניים. על מנת להתמודד עם האתגרים שנכונו לנו מבית, החברתיים, הכלכליים וכן, גם הביטחוניים, נצטרך ללמוד מכם", הוסיף.
בטקס שנערך בבית הלוחם תל אביב במעמד נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, נכחו גם האלוף במיל' יואב גלנט, יו"ר אגודת הידידים של ארגון נכי צה"ל, יו"ר ארגון נפגעי פעולות איבה ויו"ר ארגון נכי צה"ל שהעניקו לנשיא אות הוקרה.
"מחיר כבד שלמה מדינת ישראל במלחמה על הקמתה, בטחונה ושגשוגה", אמר האלוף במיל' גלנט. "עשרות אלפי נכים נושאים על גופם ובנפשם את צלקות הקרב ואת תוצאות מעשי הטרור האכזרי איתם אנחנו מתמודדים מאז קום המדינה. כלל המשתתפים באירוע זה מייצגים את אהבתם והוקרתם של עם ישראל. חברי הנכים, חיילים ואזרחים, אנו זוכרים את מסירותיכם ואומרים לכם 'אתם לא לבד. כולנו אתכם חזקים יחד".
סגן שר החינוך, אבי וורצמן, נשא דברים גם הוא ואמר: "נפלה בידי הזכות לקדם את יום ההוקרה לפצועי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה. אירועי יום ההוקרה הם הסנונית הראשונה באמירת התודה לפצועים ומחובתנו להמשיך ולזכור אותם לאורך כל השנה”.
לדברי סגן השר וורצמן: "בשבוע הקרוב, מאות אלפי תלמידים הצדיעו לפצועים ונחשפו לא רק לגבורת הקרב, אלא לגבורת החיים". בנאומו הוסיף: "היום הזה הוא הביטוי העמוק לערך היהודי העליון של כל ישראל ערבים זה לזה, לערך הערבות ההדדית ואהבת האדם. היום הזה כולו הוקרה והצדעה לאותם אלפים ורבבות אחינו ואחיותינו, שבגופם ממש, בהתמודדותם, בשיקומם, ובבחירתם בחיים- מצווים לנו את החיים והמשכם, חיים של עם חפץ חיים, של עם ששב לציון ברחמים, לכונן את ביתו בשלום ובאמונה".
יו"ר ארגון נפגעי פעולות האיבה, יהושע כהן הוסיף: "זו הפעם הראשונה שנכים נפגעי פעולות איבה מקבלים את ההכרה המגיעה להם. אנחנו מאמינים שהמדינה תשכיל לטפח מחויבותה לנפגעי פעולות האיבה כשם שהם מחויבים בגופם למדינה".
תנועות הנוער עמלו על הנושא כשנתיים יחד עם בני הנוער שפעלו לקידום החוק. "הכוח הגיע מבני הנוער. מכל תנועות הנוער שנרתמו לקידום החוק. לאחר התייעצות קלה עם ח"כ עמרם מצנע, המשימה יצאה לדרך. פניה לח"כ אחד הובילה לאחר, וכך התגלגלנו לכדי החלטת ממשלה, שם אושר החוק - היינו מאושרים.
גלויות ושיר לפצועים
על מנת להעלות את המודעות ליום ההוקרה הועברו שיעורים ותכנים ייעודיים יחד עם משרד החינוך, תוך התאמה לכל גיל. במסגרת הפעילות החינוכית הכינו ילדי בתי הספר היסודיים כ-60,000 גלויות עם הקדשה אישית וציור אשר ישלחו לפצועים מרחבי כל הארץ. "הפעילות חשובה לחיילי צה"ל כי אם אנחנו לא נעשה לחיילים הפצועים, הם יעלבו", אמרה מעיין מכיתה א' בבית הספר לשפות ותרבויות על שם יוני נתניהו שבירושלים. "זה חשוב להראות לפצועים שזה חשוב לנו ושהם חשובים לנו, ואנחנו אוהבים אותם ומעריכים אותם", בר מכיתה ו'.
כמו כן, פצועים הגיעו לבתי הספר בכדי לספר על החוויה שעברו, ושיתפו את סיפורי גבורתם, ולאלה הוענקו מגנים להוקרה. מאות תלמידים השתתפו בפעילות "להוקיר מקרוב", שהתקיימה בבתי הלוחם ברחבי הארץ, שם נחשפו לסיפורים מרתקים של נכים אשר שיתפו את התלמידים ושוחחו עמם. לאחר מכן, השתתפו הילדים בכדורסל נכים שם הרגישו כיצד משפיעות המגבלות אותן חווה נכה.
לרגל יום ההוקרה הופק שיר נושא בפרויקט משותף של הסדנה לכתיבה ופזמונאות של נועם חורב ב''הבצפר'' של חברות הפרסום יחד עם סגן שר החינוך, ח"כ אבי וורצמן, ארגון "זהות" ו'מפעלות הציונות הדתית'- המובילים את היום. את השיר, ''כנראה שניצחנו'', ליווה באמצעות קליפ את הטקסים שהתקיימו בכ-40 רשויות מקומיות ברחבי הארץ, ומבצע אותו הזמר דור דניאל שנרתם למען העלאת המודעות ליום ההוקרה הלאומי.