שתף קטע נבחר
 

בין ההורים לילדים: לעובדים אין זמן לחיות

העלייה בתוחלת החיים משפיעה על שוק העבודה, כאשר עובדים רבים מתקשים לשלב בין המחוייבויות התובעניות בעבודה, לבין המחויבויות המשפחתיות, כולל טיפול בהוריהם. מרפאה בעיסוק שמטפלת באמה בת ה-87: "מחד רוצים לתפקד נהדר, ומצד שני להיות שם בשביל הילדים וההורים שלך"

אורלי ובר, מרפאה בעיסוק במקצועה, נאלצת להתמודד על בסיס יומיומי עם השילוב בין הטיפול בילדיה המתבגרים ואמה הקשישה, לבין מחויבויתיה הרבות בעבודתה האינטנסיבית. והיא ממש לא לבד - העלייה בתוחלת החיים מביאה לכך, שיותר ויותר עובדים נדרשים להתמודד עם הדרישות התובעניות של שוק העבודה המודרני, לצד טיפול בהוריהם הקשישים.

 

לכתבות נוספות בערוץ קריירה

 

רונית שאנן, עובדת סוציאלית בעמותת מטב - חברה לשירותי סיעוד, מספרת כי הם מקבלים פניות רבות מעובדים המתלוננים על קושי להתמודד עם הטיפול בהורים, בעיקר בשל חוסר הבנה וסבלנות מצד המעסיקים כלפי מחויבויות אלו. אלו כלים יכולים לסייע לעובדים אלו בהתמודדות? צפו בדיון שערכנו עימן באולפן ynet:

צילום: אסף מגל, חגי דקל

צילום: אסף מגל, חגי דקל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ברוב המכריע של המקרים, התומכים העיקריים בקשישים הם ילדיהם, המהווים את כוח העבודה בארגונים השונים. לא מדובר בעניין פשוט - בעמותת מט"ב מספרים כי ההתמודדות של העובדים בין המחויבויות הרבות באמצע החיים, משפיעה באופן ישיר על איכות חייהם, כמו גם על תפקודם בעבודה.

 

מחסירים שעות עבודה

נכון להיום, תוחלת הגברים של הגברים עומדת על גיל 79 ואילו של נשים - על גיל 82. מנתוני הלמ"ס והאגודה הישראלית לגרנטולוגיה, קצב הגידול באוכלוסיית הקשישים בישראל כפול מזה של האוכלוסיה הכללית, כאשר בתחילת 2014 מנתה אוכלוסייה זו כ-833 אלף נשים וגברים, המהווים כ-10.4% מהאוכלוסיה הכללית בארץ.

 

עוד מגלים הנתונים, כי כ-10% מהקשישים מוגדרים סיעודיים הזקוקים לסיוע, טיפול ומעקב קבוע, ומקבלים גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי. בנוסף, מספר האשפוזים הממוצע של זקנים בישראל הוא פי 3.4 מזה של שאר האוכלוסיה, כאשר 45% מהקשישים אושפזו בבית החולים במהלך השנה האחרונה. 

 

בין התלונות האופייניות המתקבלות בעמותת מט"ב, עובדים מדווחים כי הם נאלצים להחסיר שעות וימי עבודה לשם ליווי וטיפול בהורה הקשיש, ולהתמודד במהלך שעות העבודה עם סוגיות בירוקרטיות הנלוות לטיפול זה. לא פעם, עובדים אלו אף מטפלים בילדיהם - מה שמוסיף על הלחץ.

 

טיפים להתמודדות

על פי העמותה, התוצאה היא שעובדים רבים סובלים מעומסים רגשיים ופיזיים לא פשוטים, הפוגעים באיכות חייהם ואף עלולים אף לגרום לפגיעה באיכות עבודתם ולירידה בתפוקות שלהם. חוסר אמפטיה והבנה למצב מצדם של מעסיקים רבים למצב זה, יוצרים לחצים נוספים ואף פוגעים במחויבות העובדים כלפי מקום העבודה.

 

מה אפשר בכל זאת לעשות כדי להתמודד? בעמותה מציינים כי ראשית, חשוב להכיר את הזכויות בעבודה, המאפשרות לעובדים ליטול עד 6 ימי מחלה בשנה לשם טיפול בהורים חולים. כמו כן, ניתן לבקש סיוע מטעם המוסד לביטוח לאומי, רשויות מקומיות ושירותי הרווחה. 

 

לצד זאת אף המעמסה הרגשית והפיזית ממנה סובלים העובדים  - בעמותה ממליצים לפנות זמן אישי כדי לא להשחק, לא להתבייש לבקש עזרה ולחלק את המשימות בצורה עד כמה שוויונית בין מספר אנשים למשל האחים, כך שהמעמסה לא תיפול רק על בן אדם אחד. מול המעסיקים - חשוב לשקף את הקושי, להציג את האילוצים ולתאם ציפיות לגבי והתקופה הקרובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תמיכה סיוע נחמה יד ביד קשישים עזרה
צילום: shutterstock
מומלצים