"בלי פאניקה". אחרי החטיפה - טיפים להורים
חטיפת הילדה בת ה-7, שלפי החשד הותקפה מינית על ידי נהג מונית, גררה דאגה בקרב הורים לילדים צעירים. מנחת הורים מציעה טיפים להתמודדות: "אסור שהילדים יסתובבו מפוחדים, חייבים לבדוק מי לוקח לביה"ס ומי מחזיר"
"מדובר באירוע קיצוני שמעלה את סף החרדה אצל ההורים כי הם מבינים שזה יכול לקרות לכל אחד". המעצר של נהג מונית מירושלים בחשד שחטף ילדה בת 7 ותקף אותה מינית עורר דאגה בקרב לא מעט הורים. חקירת הילדה העלתה כי החשוד הגיע למקום שבו חיכתה להסעה ואמר לה שאביה ביקש ממנו לאסוף אותה במונית. לאחר מכן הוא הוביל אותה לחורשה באזור בית שמש ושם ביצע בה את זממו. אז איך מסבירים לילדים רכים כיצד להתנהל?
לימור קרלינסקי-ארג'י, יועצת משפחתית ומנחת קבוצות הורים במכון אדלר, אמרה בהתייחסה למקרה כי "המתנה להסעה, או חבירה להורה אחר בסוף לימודים - אלה סיטואציות שכל הורה נתקל
בה כמעט על בסיס יומי. המקרים האלה תמיד גורמים לנו לחשוב מחדש ולשאול האם הילדים שלנו אכן יודעים מה לעשות, האם הם מודעים לסכנות, והאם השמירה שלנו מספקת".
כדי להתמודד עם סיטואציות דומות מציעה קרלינסקי-ארג'י להורים כמה טיפים. "קודם כל, חשוב לא להיכנס לפאניקה", היא אומרת. "לא לחצות את הקו האדום ולהביא לידי כך שהילדים יסתובבו בעולם ויהיו מפוחדים, כי קל מאוד לתת לזה להשתלט עלינו".
לדברי היועצת המשפחתית, חשוב להבהיר עם הילדים את כללי השגרה הרגילה. "יש לבדוק מי לוקח אותם לבית הספר, מי מחזיר אותם, זה צריך להיעשות על בסיס יומי. פעמים רבות ההורים מעגלים פינות, מתקשרים לחבר ואומרים לו 'תגיד לילד שהיום אתה אוסף אותו במקומי'. עם ילדים חייבים להיות מאוד ברורים. המתווך יכול להיות מזכירת בית הספר, מישהו שהילד מכיר ויודע שאפשר לסמוך עליו. אם יש מקרה ספונטני שבו חבר לוקח את הילד, רצוי שהוא יתקשר להורה שיגיד לילד טלפונית שזה בסדר".
קרלינסקי-ארג'י ציינה כי חשוב לא ליצור הפחדה בקרב הילדים. לדבריה, "צריך להסביר להם שלא מדברים עם מבוגרים כשהם בחוץ לבד, ולא ללכת ברחובות נידחים ובמקומות חשוכים. עם ילדים צעירים רצוי לתרגל מסלול, אין מקום ליצירתיות. חשוב גם להבהיר לילדים שהם לא מוסרים פרטים לאנשים מבוגרים
בהיעדר נוכחות של ההורים. כמו שיש כללים בנהיגה, יש גם כללים להליכה ברחוב כשהם לבד. חשוב להימנע מכך שהילדים יחשבו שהמקום הכי בטוח זה הבית ושלא צריך לצאת ממנו".
המומחית אמרה עוד כי לעתים ילדים מתקשים לעמוד בפני אנשים כמו נהג המונית שנעצר בחשד לתקיפת הילדה. "אותו אדם עושה שיעורי בית", היא מדגישה". הוא יודע בדיוק מה לומר בשביל לפתות, ואז למרות ההכנה מאוד קשה לעמוד בפני זה. כהורים אנחנו צריכים לזכור שרוב האנשים מסביבנו לא רוצים ברעתנו, וחשוב לא להכניס לילד שכל אדם הוא פוטנציאל לרוע ולנזק. צריך למצוא איזון בין לא ליצור בהלה למתן כלים נכונים לשמור על עצמם".