מוזיקת חדר ניתוח: מה אוהבים הכירורגים להשמיע בעבודה?
מחקר חדש מגלה שרוב המנתחים זקוקים למוזיקה שתעזור להם בעבודתם בבית החולים. איך הם בוחרים את המוזיקה המתאימה, מה ההשפעה על החולים ומה מעדיפים להשמיע הכירורגים בישראל?
מה שומעים המנתחים כשהם מתחילים במלאכה? רגע לפני שהמנתח נועץ את הסכין, חסר עוד אלמנט אחד שירגיע אותו - מוזיקת הרקע. על כך, דיווח כתב העת BMJ בגליון חג המולד החדש שלו.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
החוקרים מבית החולים האוניברסיטאי בוויילס, מגלים כי ב-62% עד 72% מהניתוחים המתבצעים בבית החולים מושמעת מוזיקה, לבקשת הכירורג הראשי שגם בוחר את רשימת ההשמעה. המוזיקה, אומרים החוקרים, היא בעלת אפקט מרגיע ואף משפרת את התקשורת בין הצוות הרפואי. המוזיקה מעלה את היכולת הניתוחית בכך שהיא משפרת את הריכוז, במיוחד בקרב כירורגים המאזינים למוזיקה באופן שגרתי בחיי היומיום.
כותבי המחקר ממליצים על השירים הטובים ביותר להתעוררות מהניתוח, בהם: stayin alive של הבי ג'יז, Smooth Operator של Sade, comfortably numb של הפינק פלויד ו- Wake Me Up Before You Go-Go של וואם. בין השירים שמומלץ להימנע מהם לחלוטין Another One Bites the Dust של קווין , Everybody Hurts של REM ו- Scar Tissue של רד הוט צי'לי פפרס. מהאחרון מומלץ לפלסטיקאים להימנע בכל מחיר.
קראו עוד:
מוזיקה מסוכנת: רוק כבד עלול לגרום לדימום מוחי
מדהים: כך מוזיקה משפיעה ישירות על המוח שלכם
מוזיקה בריאה: בריאן אינו ילחין מוסיקה לבתי חולים
גם החולים מרוויחים
אבל המוזיקה לא משפיעה רק על הרופאים: מחקרים הראו כי הצלילים מרגיעים גם את המטופלים, לפני במהלך ואחרי הניתוח. באחד המחקרים, נבדקו 372 מטופלים שעברו ניתוח אלקטיבי.
המחקר הראה כי מלודיות רגועות בקצב של 60 עד 80 לדקה, הדומים לקצב הלב התקין, היו אפקטיביים יותר בהפחתת חרדה, לפני שהמטופלים עברו הרדמה כללית, זאת בהשוואה לתרופות משרות שינה.
מחקר נוסף משנת 2012 שנערך באוניברסיטת יוטה, מצא כי מטופלים שעברו טיפולי שוק חשמלי, דיווחו על הפחתה בכאב בשיעור של 17%, כאשר מוזיקה הופעלה בזמן הטיפול. מחקר נוסף שנערך בסינגפור, מצא גם כן כי האזנה למוזיקה הביאה לשיכוך כאבים כרוניים.
מעדיפים מוזיקה קצבית
ומה אומרים המנתחים בישראל? ד"ר עופר גלילי, מנהל היחידה לכירורגיית כלי דם בבית החולים הלל יפה, הוא אחד המנתחים שחייבים צלילים ברקע בשעה שהוא מבצע הניתוחים המורכבים בעורקים ובוורידים של המטופלים: "אנחנו שלושה רופאים, שניים מתוכה אוהבים מוזיקה ואחד לא. אבל בכל הניתוחים שאני עומד בראשם, מפעילים מוזיקה.
"בין השירים האהובים עליי הם Love me two times של להקת ה-Doors
וגם - since I've been loving you של להקת לד זפלין".
הז'אנר השולט הוא לרוב רוק רך, שזהה לפלייליסט החביב עליו גם ביומיום: "אני מעדיף מוזיקה יותר קצבית, כיוון שמוזיקה שקטה או רגועה מרדימה אותי. את הפלייליסט מכין מתמחה שלי, שגם בעניין. עם זאת בניתוחים בהרדמה פנימית אנחנו נותנים למטופל לבחור שירים.
"זה ללא ספק נותן אווירה נעימה רגועה ונוחה יותר, מגביר את הריכוז ואת הערנות. עם זאת יהיה מעניין לבדוק את ההבדל בתוצאות הניתוחים כשאין מוזיקה וכשיש".
את הפלייליסט הוא לא מכין מראש, אבל יש צלילים שלא יתקרבו למכשיר: "לא תשמע אצלי רוק כבד בחדר הניתוח או מוזיקה רועשת או כזו ששרים איתה וזה עלול להפריע לריכוז. אני מעדיף מוזיקה שקטה ורגועה.
"אין אצלנו משהו מוסדר בחדר הניתוח בנוגע למוזיקה, לפעמים אני מביא דיסק, לפעמים המרדימים מביאים מוזיקה משלהם ומוסכמת. כמובן שלא מכריחים אף אחד לשים מוזיקה, אבל אין ספק שהיא תורמת לעבודה ונותנת תחושה נפלאה".
מנגד, פרופ' ג'יי לביא, כירורג חזה ומנהל יחידת השתלות הלב במרכז הרפואי שיבא, חייב שקט כשהוא מבצע את ההשתלות הגורליות: "מאז ומתמיד אהבתי שקט מוחלט בחדר הניתוח. זה עוזר לי להתרכז ולהירגע. היו לי קולגות שלא סבלו את זה. יש כאלה שאהבו רוק כבד, והייתי מבקש לאטום את הדלתות. אנני בתחום השקט. אני אוהב מוזיקה בדרך כלל, אבל בזמן ניתוח אני חייב שכל חושיי יהיו מרוכזים ולא לתת למחשבות לפרוח למקומות אחרים".