בדיקה: מחירי הדירות בעולם ממשיכים לעלות
לא רק אצלנו: על פי דירוג מחירי הדירות של מגזין הנדל"ן הבינלאומי "גלובל פרופרטי גייד", ברבעון השלישי של 2014 המדינה עם מחירי הדיור הגבוהים ביותר הייתה דובאי. אחריה ברשימה: אסטוניה, אירלנד, בריטניה וטורקיה. צניחות מחירים נרשמו במדינות רוסיה ואוקראינה, ומה המצב בישראל?
שוק הנדל"ן העולמי התחזק ברבעון השלישי של 2014, עם התאוששות בעיקר באירופה והאטה באסיה ובארה"ב. כך עולה מדירוג מחירי הבתים הרבעוני של מגזין הנדל"ן הבינלאומי "גלובל פרופרטי גייד". על פי הדירוג, בישראל המחירים המשיכו לעלות, והיא דורגה כשוק הנדל"ן השמיני בחוזקו בעולם.
כתבות נוספות על דיור בחו"ל בערוץ הנדל"ן :
- תופעה: האמריקנים בונים בחופים השוקעים
- מנהטן: קנה דירה, והוסף מיליון דולר לחניה
- ארה"ב: בתי זומבים מורידים את ערך הנכסים
17 שווקים באירופה הראו שיפור שנתי במדד מחירי הדיור של המגזין ורק 4 הראו היחלשות: רוסיה ואוקראינה (שרשמה ירידה שנתית של 36.6% במחירי הדיור); וכן פינלנד ושווייץ - שרשמו עליות מחירים אך בנתונים נמוכים יותר משנה קודם לכן. מתוך 39 מדינות שנבדקו, ב-30 מדינות נרשמה צמיחה בשוק הנדל"ן, לעומת 7 מדינות בלבד שרשמו ירידות במחירי הדירות.
המדינה שבה נרשמה עליית מחירי הדירות הגבוהה ביותר ברבעון השלישי של השנה היא דובאי - שבה זינקו המחירים ב-23.73% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. עם זאת, ברבעון האחרון נרשמה ירידה קלה במחירי הדיור במדינה.
4 השווקים האירופיים שהתברגו בראש רשימת שוקי הדיור המובילים בעולם הם אסטוניה, שם בבירה טאלין טיפסו מחירי הדיור ב-15.3% לעומת הרבעון המקביל שנה קודם לכן. אחריה נמצאת אירלנד, עם עלייה של 14.52% במחירי הדיור ברבעון השלישי של השנה; בריטניה, עם צמיחה שנתית של 8.95% במחירי הנדל"ן; וטורקיה - שרשמה עלייה של 7.51% במחירי הדירות לעומת הרבעון המקביל שנה קודם לכן.
האטה באסיה ובארה"ב
מהדירוג עולה כי השוק האסייתי המשיך לאבד מומנטום: רק שני שווקים מתוך 10 השווקים האסייתים שנתוניהם היו זמינים, רשמו עלייה בצמיחה במחירי הנדל"ן. על פי הנתונים, מדד מחירי הדירות של נכסים למגורים מיד שנייה בבייג'ינג, בירת סין, צנח ב-4.11% במהלך הרבעון השלישי לעומת הרבעון המקביל, זאת בניגוד גדול לצמיחה של 14.26% באותה התקופה בשנה שעברה. במהלך הרבעון השני של השנה ירדו מחירי הדירות בסין ב-3.83%.
בארה"ב מחירי הדיור עלו, אך הם רושמים כעת האטה בקצב הצמיחה. מדד הדיור של S&P קייס שילר עלה ב-3.08% מאז הרבעון המקביל אשתקד, לעומת עלייה שנתית של 4.12% ברבעון השני של 2014; זינוק של 7.28% ברבעון הראשון של 2014; ועלייה נוספת של 9.1% ברבעון הרביעי של 2013.
ואילו בישראל, כאמור, שוק הדיור המשיך לרשום צמיחה ניכרת. המחיר הממוצע של נכסים למגורים מיד שנייה גדל, על פי הדירוג, ב-6.43%, לאחר צמיחה שנתית של 5.95% ברבעון השני של 2014, צמיחה של 3% ברבעון הראשון וצמיחה בשיעור של 5.38% ברבעון הרביעי של 2013.