שתף קטע נבחר

 

עו"ד פגישה: הזכות שלכם שמפריעה למשטרה

עצורים רבים לא מודעים לזכות שלהם להיוועץ בעו"ד לפני החקירה במשטרה. לכן, לאחרונה מפעילה הסנגוריה הציבורית מוקד לילי שמסייע לחשודים: "עד עכשיו הזכות הזאת נרמסה". המשטרה: יש לנו סמכות למנוע מפגש עם עו"ד

צירוף נסיבות אומלל יכול להוביל כל אחד למעצר, וגם אזרחים נורמטיביים עלולים למצוא את עצמם בחקירה משטרתית. שיחה עם עורך דין לפני החקירה, זכות השמורה לכל עצור, יכולה לחרוץ גורלות ולהיות ההבדל בין חיי חופש לכלא. אלא שהזכות החוקית הזאת, הנקראת "זכות ההיוועצות", היא מהסוג שהמשטרה לא באמת רוצה לתת לכם. זה הופך עבורה את החקירה לקלה יותר, מונע סרבול או המתנה לעו"ד ומאפשר לה לנצל את ההלם של העצור מהסיטואציה. לכן, בסנגוריה הציבורית החליטו לשים לכך סוף.

 

לפני שנתיים היא החלה בפיילוט שהפעיל מוקד למתן ייעוץ משפטי לעצורים בלילות. המוקד החל לפעול תחילה במחוז ירושלים, לאחר מכן התרחב למחוזות צפון, חיפה ודרום, ובקרוב הוא יגיע לתל אביב ומחוז מרכז. המוקדים מאוישים על ידי סטודנטים המקבלים קריאות דחופות מהמשטרה ומקפיצים סנגורים חיצוניים כוננים על פי רשימות ערוכות מראש. במקרה הצורך מתייעצים הסטודנטים גם עם כוננים מהצוות הפנימי.

 

עד לאחרונה מומשה זכות ההיוועצות במיעוט זניח של המקרים. אחרי פתיחת המוקד עלה שיעור המימוש, והוא עומד כעת על כ-30 אחוז. "זה צריך להיות 90 אחוז", אומרים בסנגוריה הציבורית.

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

"עד כונני הלילה הזכות להיוועץ בעורך דין הייתה נרמסת", אומר הסנגור עו"ד רן אבינועם, תורן לילה בדרום. "בין כי אין למי להתקשר ובין כי אין לעצור יכולת כלכלית להעמיד עו"ד פרטי. כל ההליך הפלילי לאחר מכן תלוי בגרסה הראשונה שהוא מוסר. אפשר לראות את זה בתיק רומן זדורוב. לא חסרים מקרים שעצור נתן הודאה ואפילו שחזר לפני שבכלל נועץ עם עו"ד. נתקלתי במקרים שבהם הזכות לא מומשה בגלל הסבר לקוי מהחוקר או שבכלל לא נאמר לעצור שיש לו זכות להיוועץ. מי שזה המפגש הראשון שלו עם המשטרה לא תמיד יבין מה הכוונה שיש לו זכות להיוועץ".

 

דוגמה ללחצים המופעלים על עצורים לקראת לחקירה ניתן לראות במקרה שבו זיכה בית המשפט המחוזי בלוד את יניב פיירובסקין מדריסת הרצות סמוך לגבעת ברנר. בית המשפט פירט פגמים רבים בחקירת הנאשם, בהם הבטחות בדבר שחרורו ממעצר, פיתויים ועוד.

 

במקרים רבים עצורים נופלים בפח ומשתפים פעולה, לפעמים בהנחה שיוכלו להסביר בבית המשפט מדוע הודו במעשה שלא ביצעו. "זה בדרך כלל קורה עם מי שנעצר לראשונה, כי בפעם השנייה כבר לא מאמינים לאף אחד", מוסיף עו"ד אבינועם.

 

מאז פתיחת מוקד הלילה, שפועל גם בסופי השבוע, טופלו במחוז ירושלים 1,073 פניות, מתוכן 556 קטינים שזכו להיוועץ בעורך דין. במחוז צפון התקבלו 210 פניות, ואילו בחיפה 236. במחוז צפון וחיפה גילו כי פתיחת המוקד גרמה לעלייה בנכונות המשטרה להעביר לסנגוריה הציבורית הודעה מעצורים שביקשו ייצוג גם בשעות הפעילות הרגילות.

 

חוקרים, תובעים וקציני משטרה סבורים שלא ירחק היום והסנגורים יזכו לשבת בחדרי החקירה לצד לקוחותיהם, בדומה לארצות הברית. זאת בשל גל ההחלטות של בתי המשפט, שחוזרים ועומדים על זכותם של עצורים להיוועץ בעורך דין במקביל לביקורת על המשטרה שמנעה זאת.

 

המשטרה: לא חייבים להמתין

מעצם פעילותה, גם כאן מכוונת הסנגוריה לסייע לאלה הזקוקים לה יותר מכול. לפני זמן מה נתקל עו"ד אבינועם באם חד-הורית שתקפה גבר במכולת אחרי שנגע בישבנו של בנה. "היא פשוט קרעה אותו במכות", הוא מסביר. "והנה אישה, בלי עבר פלילי, יושבת במעצר בגלל שלכאורה הגנה על הילד שלה".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

סגן הסנגורית המחוזית עו"ד דוד ויצטום מסביר: "אנחנו פוגשים הרבה מאוד אנשים שהם לא עבריינים מועדים. הם נעצרו בגלל סכסוך שכנים או פרשת גירושים, קבצנים או פגועי נפש. למפגש עם סנגור יש קודם כול ערך נפשי. באחד התיקים שטיפלתי הפעילו החוקרים לחץ גדול מאוד על חייל עצור. אמרו לו 'אם לא תשתף פעולה ותודה תמשיך להיות במעצר. תגיד את מה שאמרנו לך להגיד'. אדם במצב כזה צריך שסנגור יאמר לו מה הולך לקרות. יש הרבה חשודים שחושבים שאם יודו בשלב החקירה, אז בבית המשפט הם יסבירו למה הודו בדבר שלא עשו ויאמינו להם".

 

- ומה עשה החייל?

"הודה. למרבה הצער הוא לא קיבל ייעוץ".

 

מהמשטרה נמסר בתגובה: "לכל נחקר קיימת זכות היוועצות עם עו"ד, והחוקר במעמד אזהרת החשוד מודיע לו על כך. אם החשוד מבקש, פונים לסנגוריה על פי בקשתו. ניתן להשהות חקירת חשוד עד למועד הגעת הסנגור בזמן סביר, בנסיבות העניין. אם הסנגור מתעכב מעבר לכך, החוקר יכול להתחיל בחקירה ואין חובה להמתין לו. בנסיבות מסוימות יש לקצין משטרה בדרגת רב-פקד ומעלה הסמכות החוקית למנוע מפגש עם עו"ד בהתאם לסעיף 34ד לחוק סדר הדין הפלילי, אך זאת לזמן מוגבל של שעות ספורות.

 

"העובדה שבטרם הקמת המוקדים נרמסה זכות החשודים להיוועצות אינה תלויה במשטרה כי אם בסנגוריה, שכן משטרת ישראל מעבירה בקשת היוועצות בזמן אמת. באשר לטענה כי חוקרים מבטיחים לחשודים שישוחררו אם יודו, הרי שמדובר בטענה המנוגדת לכל נוהלי המשטרה וערכיה. אין כל בסיס לטענה זו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים