ישראל מצפה לווטו אמריקני על הפלסטינים; חשש מהנוסח הצרפתי להכרה במדינה
רה"מ בקרב בלימה לקראת הפנייה לאו"ם: בתום הפגישה ברומא עם קרי סירב נתניהו לומר אם קיבל הבטחה להתנגדות אמריקנית. ישראל עשויה להפסיק העברת כסף לרשות. נתניהו על ההצעה הצרפתית: "תביא להידרדרות"
עוד בחדשות:
- המחבל בסידני: איראני שנאשם בתקיפה מינית
- השיטה בר"ג: ג'ובים תמורת סיוע למועמד לראשות העיר
- אוסטריה: בי"ס לימד על מזימות יהודים וייסגר
על התגובה ליוזמה הפלסטינית אמר נתניהו אחרי הפגישה: "אנחנו שומרים לעצמנו את חופש הפעולה. אין טעם שאחשוף תגובות אפשריות, אך יש לנו כלים להתמודד עם זה". גורמים מדיניים אמרו כי בארסנל הישראלי יש שורה של צעדים אפשריים, ובהם הפסקת העברת כספי המסים לפלסטינים, שלילת תעודות VIP ו"צעדים חריפים יותר", רמז כנראה לסיפוח.
בשל מערכת הבחירות המתקרבת בישראל, חששו האמריקנים מניסיון של נתניהו לערב אותם בקמפיין שלו, ולכן ביטלו באופן מפתיע ברגע האחרון את הזדמנות הצילום המסורתית והשמעת הצהרות לאחר הפגישה.
נתניהו אמר בתדרוך לכתבים שמלווים אותו: "הציפייה שלנו היא שארה"ב תדבוק בעמדה שלה זה כ-47 שנים - מאז החלטת האו"ם 242 - שכל פתרון של הסכסוך הישראלי-פלסטיני יושג במשא ומתן. לא נסכים לקבל תכתיבים בעניין הזה. אני לא אומר מה תהיה העמדה האמריקנית, אבל איני רואה שום סיבה שהמדיניות שלהם תשתנה".
לגבי האפשרות שהפלסטינים יפנו לבית הדין בהאג במקרה של כישלון באו"ם אמר נתניהו: "קודם כול, מי אמר לך שהם לא ילכו להאג בכל מקרה? אני חושב שהם מבינים שאם הם יעשו את הצעד הזה, יש גם צעדים נגד. הם לא יכולים לזלזל באפשרות שמי שפועל כלפינו בתחומים האלה, אנחנו נפעל מולו בתחומים מגוונים. יש הרבה תחומים מגוונים לתגובה, חלקם בתחום הישיר שלנו וחלקם גם במחוזות רחוקים יותר. חלילה, לא מדבר על פעולות אלימות.
"אני מעריך מאוד את המאמצים של מזכיר המדינה למנוע הידרדרות באזור. אמרתי בפגישה שהניסיונות של הפלסטינים ושל כמה מדינות באירופה לכפות תנאים על ישראל ידרדרו את המצב באזור ויסכנו את ישראל, ולכן נתנגד לזה בתוקף".
נתניהו סירב לומר אחר כך אם קיבל הבטחה לווטו אמריקני על ההצעה, ואמר: "אני חושב שהצלחתי להעביר את המסר בצורה ברורה והמסר הובן. אני לא אומר לכם מה תהיה העמדה האמריקנית, אני לא רואה שום סיבה שהמדיניות שלהם תשתנה. אני חושב שהם ערים היטב להידרדרות האפשרית בקבלת החלטות כאלה ואחרות שמועלות עכשיו על ידי הגורמים השונים, הפלסטינים ואחרים גם כן. ג'ון קרי מנסה בדרכים שונות למנוע את הדבר הזה, אני מקווה שהדרכים הללו יצלחו".
השיחה בין השניים נמשכה שלוש שעות ועסקה בעיקר בנושא הפלסטיני, אך לא רק. השניים שוחחו גם על הנושא האיראני, סוריה והמלחמה בדאעש.
רה"מ נגד היוזמה הצרפתית
נתניהו גילה כי לפני שבוע קיים שיחה עם נשיא צרפת פרנסואה הולנד, שבה הפציר בו לחדול מהיוזמה שמקדם שר החוץ הצרפתי לורן פביוס במועצת הביטחון לקבוע מסגרת זמנים של שנתיים לניהול המו"מ שבסופה תוכר פלסטין כמדינה עצמאית בגבולות 67'. בישראל מתנגדים בתוקף להצעה הצרפתית אף שהיא מרוככת משמעותית מההצעה הפלסטינית.
בהצעה הצרפתית יש כמה "מוקשים" שישראל מוטרדת מהם, בעיקר בתחום שיבת הפליטים והיעדר הכרה מספקת בישראל כמדינה יהודית. בישראל מעריכים כי האמריקנים נוטים להטיל וטו על ההצעה הפלסטינית אך מסרבים להטיל וטו על ההצעה הצרפתית, ולכן החליטה ישראל לפעול במישרין מול פריז בתקווה שתמשוך את ההצעה.
"אמרתי להולנד שאני חושב שהמהלך הזה שלילי ויביא לתוצאות הפוכות ממה שנראה", הוסיף נתניהו. "יוזמה חד-צדדית מבטלת כל משא ומתן עתידי. זה ההפך מהסכם שלום וזה יביא להידרדרות. הולנד שמע ואני לא רוצה להגיד מה אמר, אבל אני אמרתי את הדברים בבהירות רבה מאוד".
נתניהו, אגב, הגיע לביקור בזק ברומא בטיסת ישראייר במחלקת תיירות, ללא מיטה, ללא מחלקת עסקים. ישראייר זכו במכרז להטיס את רה"מ תמורת 59 אלף דולר. הפעם הסתפק נתניהו גם בפמליה מצומצמת.