שתף קטע נבחר

סטודנטית לרפואה בת 16 - מתחת לקו העוני

היא קפצה כיתות, סיימה את התיכון עוד לפני שהייתה בת 16 - והשנה החלה בלימודי רפואה במסגרת העתודה הצה"לית. וכל זאת כשאמה, איתה היא גרה, מרוויחה רק 2,200 שקלים בחודש. "היא נוסעת ללימודים בטרמפים, אבל רואה לנגד עיניה רק את החלום להיות רופאה", אומרת האם

היא עומדת להיות הרופאה הצעירה בתולדות המדינה, אבל נאבקת כדי לשרוד מתחת לקו העוני: מאיה פישמן התקבלה לאחרונה לתוכנית עתודת הרופאים של צה"ל, והחלה את לימודי שנה א' ברפואה באוניברסיטה העברית בירושלים. אבל במקביל ללימודים התובעניים, היא ואמה מתקשות לשרוד במציאות הכלכלית הקשה.

 

כבר כשהייתה בתה בת שנה ידעה שלומית פישמן, אז תושבת הוד השרון, כי בתה יוצאת דופן. היא החלה לדבר הרבה לפני פעוטות אחרים, הראתה יכולת זיכרון פנומנלית, דיוק, ריכוז ותפיסה מרחבית.

 

האם החליטה לנצל את כישוריה של בתה כדי להביא אותה לעוד הישגים: היא רשמה אותה לחוגים, הקריאה לה סיפורים ולקחה אותה לסרטים. כשהייתה פישמן בגן חובה הוקפצה לכיתה א' , שם גם צוות בית הספר הבין שמדובר בילדה יוצאת דופן.

מאיה פישמן. האם פוטרה מעבודה בנמל התעופה ()
מאיה פישמן. האם פוטרה מעבודה בנמל התעופה
 

 

"המורים כעסו שהיא מתקדמת בחומר יותר מבני גילה", מספרת האם, "ובמקום לקדם אותה, לצערי ניסו להוביל אותה אחורה". האם, שעבדה במשך 30 שנה בנמל התעופה בן גוריון, פוטרה, ועברה להתגורר בטבעון יחד עם בתה. יחד עם המעבר ובייעוץ בית הספר החדש, קפצה מאיה כיתה.

 

האם המשיכה לטפח את כישוריה של הבת. "היא אהבה תמיד לקרוא ספרים, שיחקה שחמט, דיסקסנו וניתחנו סרטים שראינו יחד. היה לה צמא אדיר לידע, והיא גם אהבה את סביבת המבוגרים, יותר מאשר בני גילה. הייתי שם בשבילה 24 שעות ביממה, כדי לספק את היצר שלה לדעת עוד ועוד ולהגיע להישגים".

 

לימודי רפואה - בגיל 16

העבודה הקשה השתלמה: בגיל 14 כבר ניגשה פישמן לבחינה הפסיכומטרית, ללא קורס, והוציאה את הציון הנכסף 700. בגיל 15 הייתה במסלול מואץ וסיימה את הבגרות במתמטיקה, שלוש שנים לפני כולם, בציון 100 עגול. היא המשיכה וסיימה גם את הבגרויות בפיסיקה, כימיה ואנגלית ברמת 5 יחידות, בכולן הצטיינה. תוך כדי כך, הגישה עבודה בתנ"ך עליה זכתה במקום ראשון בתחרות מצטיינים באוניברסיטת בר אילן.

פישמן ואמה. סיימה את הבגרויות בציון 100 ()
פישמן ואמה. סיימה את הבגרויות בציון 100

 

כשכל חבריה למדו בכיתה י', פישמן כבר סיימה את חובותיה לבית הספר התיכון וניגשה שוב לבחינה הפסיכומטרית לאחר שלמדה בעצמה ללא קורס, וקיבלה את הציון 780. היא נרשמה לעתודה הרפואית הצבאית, צלחה בקלות את סף הכניסה, והחלה את לימודי שנה א' ברפואה באוניברסיטה העברית, כשהיא בת 16 בלבד. כשתהיה בת 22 היא תהפוך לרופאה הצעירה ביותר במדינת ישראל אי פעם.

 

"הרבה שנים שמאיה חלמה להיות רופאה", מספרת אמה. "בהתחלה חשבתי שזה קוריוז, ואף הבעתי התנגדות. ידעתי שזה מקצוע שמאכזב, לא מתגמל כספית או נפשית, וגם יכול להיות מסוכן עם כל האלימות שיש כלפי רופאים. לאט לאט הבנתי שהמלחמה לא תעזור, ועדיף לזרום איתה. ראינו יחד סדרות רפואיות כמו האוס, והיא פשוט קרנה מאושר".

 

בשל המצב הכלכלי: נוסעת בטרמפים ללימודים

אבל תוך כדי ההצלחה האינטלקטואלית יוצאת הדופן של פישמן, מנסות האם ובתה לשרוד את חיי היום יום. שלומית היתה מובטלת זמן רב, ולאחרונה החלה לעבוד, כשהיא משתכרת בסך הכל 2,200 שקלים לחודש. מאיה מנסה לעזור כבר מגיל קטן בפרנסת המשפחה, מאז פיטוריה של האם, אבל הן נאלצות לחסוך שקל לשקל. כך מוצאת עצמה הסטודנטית לרפואה הטרייה נוסעת בטרמפים ללימודים כדי לצמצם את הוצאותיה.

 

פישמן, כאמור, שייכת כיום למסלול העתודה הרפואית. היא עברה התחיילות ראשונית, ובכך גם הופכת לחיילת הצעירה ביותר בישראל. הראיון בוצע עם אמה, לאחר שדובר צה"ל סירב לאפשר ל-ynet לקיים ראיון ישיר עם מאיה.

 

"את מאיה הבאתי אחרי הרבה שנים של חיים קשים", מספרת שלומית. "היא מעין תיקון למה שאני לא הצלחתי להשיג בחיים, ואני מאושרת כשאני רואה שהיא מגשימה את החלומות שלה, חלומות שאני לא זכיתי להגשים בעולם הזה. כל חיי התייחסו אליי כאל מישהי שקופה, ואמרתי לה תמיד שאני רוצה שיהיה לה את הדרייב הזה להשתבח, להגיע להישגים, כדי שאיש לא יתעלם ממנה".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים