נציגי ישראל בצרפת: הייטקיסטים ערבים
כדי להתמודד עם הדימוי של ישראל כמדינת אפרטהייד גזענית, משרד החוץ שיגר לראשונה לצרפת משלחת של הייטקיסטים ערבים ישראלים; המטרה: לסייע להם בפתיחת דלתות ועל הדרך לחזק הדימוי שישראל מקדמת מיעוטים
לראשונה - משרד החוץ בשיתוף משרד ראש הממשלה שיגרו בהשקעה של עשרות אלפי דולרים לחו"ל משלחת של סטארט-אפיסטים ערבים ישראלים. זאת במטרה לסייע להם בפתיחת דלתות וביצירת הזדמנויות עסקיות, ועל הדרך לחזק את תדמיתה של ישראל כמי שמקדמת מיעוטים בישראל.
- רק 1,200 ערבים בהיי-טק - איך עושים שינוי?
- צפו: פוטרו מהעבודה בגלל שדיברו ערבית
- סקר: 42% מהמעסיקים לא יבחרו בעובדים ערבים
מדובר ביוזמה של אגף הכלכלה במשרד החוץ בשיתוף שגרירות ישראל בפריז והרשות לפיתוח כלכלי במגזר הערבי במשרד רה"מ, שאף שלחה נציג מטעמה שילווה את משלחת ההיי-טקיסטים הערבית ישראלית הראשונה שמדינת ישראל משגרת לחו"ל. חברי המשלחת נפגשו במשך שבוע עם יזמים, חברות טכנולוגיה ומשקיעים פוטנציאליים בכמה ערים בצרפת (אירועי פיצ'ינג ו-B2B) ושורה של עיתונאים ואנשי רוח מוסלמים צרפתים.
שגרירות ישראל בפריז יצרה באזז תקשורתי לקראת הגעתם ומספר כלי תקשורת דיווחו על הביקור שלהם. "בפעם הראשונה קיבלנו חשיפה בינלאומית ובזכות זה נוצרו קשרים בינינו לבין משקיעים אירופים וחברות בינלאומיות", סיפר סיפר פאדי סווידאן מנהל החממה העסקית בנצרת.
"היתה לנו חוויה בלתי אמצעית להציג את הטכנולוגיה שלנו לקהל בינלאומי", הוסיף. "זאת היתה ממש נקודת זינוק בינלאומית עבור החממה שלנו. בזכות החשיפה הצלחנו לסכם עם כמה חממות טכנולוגיות בצרפת על תוכניות לשיתופי פעולה . למדנו על תקציבים אירופאים וישראלים הזמינים לרשותנו ואפילו החלו מספר דיונים ספציפיים בין סטארטאפים בשני הצדדים".
המשקיעים מתעניינים
לדברי סווידאן, מדינת ישראל אכן מעוניינת שהמגזר הערבי ישתלב בחזון הסטארט-אפ ניישן ומשקיעה משאבים רבים בכדי להבטיח הצלחתם העסקית של מיזמי ההייטק מהמגזר. "ברור לי היום יותר מתמיד, שהטכנולוגיה יכולה להיות לא רק הקטר לפתוח כלכלי במגזר המיעוטים אלא אף כתובת יעילה יותר עבור מיליוני הדולרים שהאירופאים שולחים כל שנה 'לתעשיית השלום'", אמר.
"ההגשר בין העולם הערבי לישראל, שמיזמי ההיי-טק מהמגזר בונים, הוא אמיתי יותר ויציב יותר ממיזמים בעלי אופי פוליטי כזה או אחר" הוסיף. "מה שאנחנו עושים מוביל לשגשוג משותף, שהוא השינוי החברתי האמיתי".
ג'מיל מזאוי, מיסד ומנכ"ל חברת Optima Design Automation אמר כי בחברה הערבית בישראל היום קיימות מספר יוזמות טכנולוגיות מבטיחות בעלות פוטנציאל הצלחה בינלאומיים. "יש לנו את הידע הטכנולוגי והניסיון המוכח בתעשייה, כאשר פרוייקטים כמו החממה העסקית בנצרת מקנים לנו את הכלים בתחום היזמות", סיפר.
"מה שחסר לנו במשוואה על מנת להבטיח הצלחות משמעותיות הם ההשקעות", הוסיף מזאוי. "משלחות כגון זו מאפשרות לנו לפגוש משקיעים ושותפים פוטנציאלים באירופה. נראה כי יש עניין רב בקרב משקיעים בצרפת בטכנולוגיה ישראלית, זאת בנוסף להשקעה הרבה של צרפת בקידום הדיאלוג והשלום בין העמים במזרח התיכון. לדעתי, השקעות בטכנולוגיה שמקורה ביזמים ערביים בישראל היא בבחינת ווין ווין עבור המשקיע האירופאי. ההשקעה גם תתרום כלכלית למשקיע וגם תתרום לקידום הדיאלוג בין העמים".
אלעד רצון, דיפלומט ומנהל יחסי הציבור של שגרירות ישראל בפריז אמר, כי "פרויקט משלחת חברות הסטארטאפ מנצרת לצרפת מהווה פילוט לתכנית פעולה חדשה ויצירתית שגובשה במשרד החוץ, לקידום הכלכלה הישראלית, העמקת הייצוג של המיעוטים בישראל כלפי העולם ושיפור התדמית של ישראל.
"מטרתה של התכנית לתת מענה לצורך בפתיחת ההזדמנויות, השקעות ושווקים בעולם עבור חדשנות מהמגזר הערבי בישראל מחד ולשמש כלי אפקטיבי ליצירת דיאלוג עם קהלים מאתגרים באירופה ובעולם הערבי", סיכם רצון.