ארה"ב תטיל וטו על הצעה ל"קץ הכיבוש"
דוברת מחלקת המדינה אמרה כי ארצות הברית מתנגדת לקבוע מראש את סיום התהליך המדיני. מזכיר המדינה קרי ניסה לשכנע מדינות ערביות שלא להגיש את ההצעה למועצת הביטחון. במקביל, אירופה תסיר את חמאס מרשימת ארגוני הטרור
וטו להצעה הפלסטינית החד צדדית ל"קץ הכיבוש": ארצות-הברית מתנגדת להצעת החלטה במועצת הביטחון שתקבע מראש את תוצאות המשא-ומתן הישראלי פלסטיני ותקבע לוח זמנים. מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, אמר לדברי הפלסטינים כי ארצות-הברית תטיל וטו על הצעת החלטה כזו שתובא על-ידי ירדן. האמריקנים הבהירו כי הם לא תמיד הטילו וטו על החלטות הקשורות בישראל והם מוכנים לבחון כל הצעה שתועלה במועצת הביטחון לגופה. "הפרטים הם חשובים. ההתנגדות שלנו היא לקבוע מראש את סיום התהליך. לוח זמנים למעבר ביטחוני זה צעד חד צדדי", אמרה הערב (יום ג') דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי בתידרוך היומי.
המשמעות המעשית היא שמזכיר המדינה ג'ון קרי מתנגד לטיוטה הפלסטינית שאישרה הליגה הערבית, שהפלסטינים מאיימים להביאה מחר למועצת הביטחון. הוא ביטא את העמדה הזו בפגישותיו היום עם סאיב עריקאת ועם שרי החוץ של המעצמות.
הממשל אינו אוהב להטיל וטו, ולכן הדגישה דוברת מחלקת המדינה כי "יש מחשבה שמעולם לא תמכנו בהחלטה הקשורה לישראל במועצה וזה לא נכון. בעבר תמכנו בהחלטות שאינן חד צדדיות", הבהירה סאקי.
"אחנו מבינים שיש תיסכולים בשני הצדדים והם מעמיקים. אנחנו מכירים את הסכנה של הסלמה. היא עקבית ואמיתית. לכן חובה להוריד את הטמפרטורה ולסיים את המתח", אמר ג'ון קרי במסיבת עיתונאים בפריז, אחרי פגישה עם שרי החוץ מאירופה. קרי הביע חשש מ"מעגל אלימות שיוביל לעוד אלימות ולשום מקום".
בימים האחרונים עמל מזכיר המדינה האמריקני בניסיון למנוע מלהביא את הצעת ההחלטה למועצת הביטחון שלהם. למרות זאת, גורם פלסטיני בכיר ל-ynet: רוב הסיכויים שההצעה תוגש מחר ואם לא מחר אז ביום חמישי. נראה כי ההצעה שתוגש תהיה הנוסחה המוסכמת בין צרפת לפלסטינים.
הפלסטינים פעלו בימים האחרונים במקביל הן מול ארצות הברית והן מול צרפת. גורם פלסטיני הגדיר את הפגישה בין עריקאת לקרי "קשה". עריקאת אמר לקרי כי אש"ף נחוש לפנות למועצת הביטחון וכי לעם הפלסטיני אין יותר מה להפסיד – גם במחיר של סנקציות כלכליות על הצעד הזה מצד ארצות הברית. הוא האשים במקביל את ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הרס כל הזדמנות לשלום עם הפלסטינים.
עם את, הפלסטינים מביעים עדיין אופטימיות מסוימת לגבי הגשת הצעה שתהיה מקובלת על הליגה הערבית ועל צרפת. "ישנם תיקונים אחרונים שנעשים בין שני הצדדים כדי להגיע לעמק השווה", אמר בכיר פתח מוחמד שתייה.
עריקאת הודיע כי אם יוטל וטו במועצת הביטחון של האו"ם, אש"ף יצטרף באופן מיידי לארגונים ואמנות בינלאומיות, ובראשם חתימה על אמנת רומא שתכשיר את הקרקע עבור הפלסטינים להצטרפות אל בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג.
חמאס יוצא מרשימת ארגוני הטרור
במקביל, בית הדין האירופי לצדק בלוקסמבורג יפרסם מחר את החלטתו בערר שהגיש חמאס נגד הכללתו ברשימת ארגוני הטרור של האיחוד האירופי. לפי ההערכות בישראל ובאיחוד האירופי, בית הדין צפוי לקבל את הערר ולהורות על הוצאת הארגון מהרשימה השחורה וזאת בשל בנימוק שתהליך ההכרזה על חמאס כארגון טרור בוצע בניגוד לנוהלי האיחוד ולא הוצגו ראיות משפטיות מוצקות בתיק.
למרות שחמאס צפוי להציג את ההחלטה הצפויה כהישג גדול, ההערכה בישראל ובאיחוד האירופי היא שלא תהיה לה כל השפעה על מעמדו של הארגון באירופה. הסיבה: בית הדין צפוי להשאיר פרק זמן של כמה חודשים לאיחוד האירופי לבנות מחדש תיק משפטי עם ראיות שיאפשרו להשאיר את החמאס ברשימה השחורה של ארגוני הטרור.
חמאס הוכנס לרשימת הטרור של האיחוד האירופי בשנת 2003 עקב מאמץ דיפלומטי אמריקני-ישראלי. לפני כמה חודשים בית הדין לצדק קיבל החלטה שנוגעת לנמרים הטמילים – ארגון טרור בסרי לנקה שהיה ברשימת הטרור של האיחוד. בית הדין פסל את הכללתו של הארגון בטענה דומה שתהליך הכללתו ברשימה בוצע בניגוד לנהלים ובהיעדר ראיות משפטיות חזקות. אולם, בית הדין השהה את ההחלטה ואפשר למדינות אירופה להגיש בקשה נוספת להכללת הנמרים הטמילים ברשימה.
משנודע הדבר לחמאס הוא קפץ על כך כמוצא שלל רב וזיהה הזדמנות לחלץ את עצמו מהרשימה השחורה שמונעת מכל מדינות אירופה לנהל איתו מגעים. חמאס עתר לבית הדין על סמך אותו תקדים של הנמרים הטמילים ומחר, כאמור, תתקבל ההחלטה.
לפי ההערכות בישראל ובאיחוד האירופי, בית הדין לצדק צפוי לקבל בסבירות גבוהה את ערר החמאס. עם זאת, הציפייה היא שיקבע פסק זמן של שלושה חודשים לבנות מחדש את התיק המשפטי והפעם עם ראיות חזקות מבעבר.
מדיווחים שהגיעו לישראל עולה כי כמה מדינות באיחוד שנבהלו מהאפשרות שחמאס, ארגון טרור מובהק, ייצא מהרשימה השחורה החלו באיסוף מידע מודיעיני. סביר שאותן מדינות כבר פנו לישראל וביקשו את עזרתה. בישראל יש מחלקה ייעודית לעניין הזה במשרד החוץ שמתמחה באיסוף חומר מפליל נגד ארגוני טרור דוגמת חמאס וחיזבאללה.
גורמים מדיניים בכירים אומרים כי לא משנה מה תהיה החלטת בית הדין היא לא תשנה הלכה למעשה את המעמד של חמאס כארגון טרור באירופה, אלא שכעת מדינות האיחוד יצטרכו להכין תיק משפטי חזק יותר.
החולשה של התיק הנוכחי נגד חמאס, כמו גם נגד הנמרים הטמילים, נבעה משיטת העבודה של האירופים בנושא הכרזה על גופים כארגון טרור. לפי נוהלי האיחוד, יש לבחון מחדש את הרשימה כל חצי שנה. האירופים הסתפקו בחומר בלתי מסווג ובפרסומים גלויים בתקשורת כדי להגיש מחדש את הבקשה כל חצי שנה והבקשה הייתה מאושרת אוטומטית.
הסיבה לכך היא שלפי נוהלי האיחוד, במקרים של הכרזה על גופים כארגוני טרור יש להציג בפניהם את חומר הראיות כדי לבקש את תגובתם. האירופים חששו להציג לבית המשפט חומר מודיעיני משמעותי מחשש שייפול לידי חמאס ולכן הסתפקו בחומר ברמה נמוכה מבחינה משפטית. כעת מבינים באיחוד האירופי שיצטרכו להציג ראיות מוצקות יותר.
עוד סיבה שעומדת מאחורי ההחלטה היא שבית הדין לצדק הוא גוף שמנסה לחזק את מעמדו בתוך האיחוד ולא מהסס להיכנס לעימות עם מדינות באירופה.
יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג וח"כ ציפי לבני אמרו הערב כי ההחלטה הצפויה בבית הדין היא טעות קשה. "חמאס הוא ארגון איסלאמי-דתי, שהטרור זו האידיאולוגיה שלו", מסרו השניים. "זו עוד הידרדרות מדאיגה בתחום המדיני והביטחוני והוכחה ששני אלה קשורים זה בזה. כנראה שלא מספיק לומר חזק מול חמאס, אלא צריך גם לדעת לפעול מול חמאס. כן ברשימה או לא ברשימה - ישראל צריכה להמשיך לפעול בכוח מול חאמס, ואנו נפעל גם כדי להחזירו לרשימה השחורה".