תוכנית: קידום תלמידים ערבים לאקדמיה
רק כ-12% מכלל הסטודנטים באקדמיה בשנה שעברה היו סטודנטים ערבים. תוכנית חדשה להכוונת קריירה בעלות של 8 מיליון שקל תנסה לשנות זאת. מנכ"ל הרשות לפיתוח כלכלי במגזר הערבי: "המטרה לעודד לשאוף לקריירה מעניינת, ולאו דווקא לזו המוכרת"
החודש החלה תוכנית "חינוך לקריירה" בקרב כ-100 תיכונים בחברה הערבית, ובמסגרתה יעברו בני המגזר סדנאות מידע, הכוונה והכנה לקריירה. מטרת התוכנית היא להגביר את המודעות בקרב תלמידי התיכון הערבים, הדרוזים והצ'רקסים בפני האפשרויות העומדות לרשותם במערכת ההשכלה הגבוהה ובשוק העבודה.
כתבות נוספות בערוץ הלימודים
השתתפות הסטודנטים הערבים בעולם האקדמי עוברת בשנים האחרונות התחזקות מתונה. בשנת הלימודים תשס"ז למדו כ-22,827 סטודנטים ערבים - 8.9% מכלל הסטודנטים, בעוד שבשנת הלימודים תשע"ד השתתפו 37,493 סטודנטים - 12.2% מכלל הסטודנטים.
לצפייה בנתוני ההשתתפות של סטודנטים ערבים באקדמיה לחצו כאן
התוכנית שעלותה עומדת על כ-8 מיליון שקל ותופעל ב-3 השנים הקרובות, תועבר בקבוצות של 25-30 תלמידים, ובהיקף של 36 שעות. התלמידים יעברו סדנאות העצמה, יכירו את החוגים האקדמיים, את הדרישות האקדמיות ואת אפשרויות התעסוקה בתחום. העבודה תתקיים בשיתוף עם הורי התלמידים, מתוך הבנה שהם בעלי השפעה רבה על בחירת מסלול הלימודים של התלמידים וכדי להפיג את החששות ולהגדיל את הידע שלהם - ובסופו של דבר את תמיכתם בילדיהם.
"רוב תלמידי התיכון במגזרי המיעוטים אינם עושים שירות צבאי, ועל כן מיד לאחר סיום התיכון הם מתפנים לשלב התעסוקתי בחייהם", אומר אימן סייף, מנכ"ל הרשות לפיתוח כלכלי במגזר הערבי, דרוזי וצ'רקסי במשרד ראש הממשלה. "לכן ישנה חשיבות גבוהה להכוונה ייעודית בשנתיים האחרונות של התיכון, שתחשוף בפניהם את אפשרויות הלימוד במוסדות להשכלה גבוהה, תעודד אותם ללמוד ותכוון אותם לתחומים שיתאימו להם באופן אישי".
"כיום, החברה הערבית מיוצגת באופן חלקי בהשכלה הגבוהה, הן מבחינת כמות הסטודנטים והן מבחינת פיזורם בין תחומי הלימוד השונים" אומר סייף. "הריכוז הגבוה ביותר שלהם הוא במקצועות הרפואה והחינוך. התוכנית תשים דגש על הגדלת המודעות והמוטיבציה ללימודים גבוהים, ותעודד את התלמידים לחלום ולשאוף לקריירה המתאימה להם ומעניינת אותם, ולאו דווקא לקריירה שמוכרת להם מסביבתם הקרובה".
התוכנית היא מבית היוצר של הועדה לתכנון ולתקצוב במועצה להשכלה גבוהה (ות"ת), משרד החינוך והרשות לפיתוח כלכלי במגזר הערבי, דרוזי וצ'רקסי במשרד ראש הממשלה. הפעילות תצא אל הפועל על ידי עמותת קו משווה, החברה למתנ"סים ורשת חינוך עתיד. במסגרת התוכנית, ילווו את התלמידים במשך שנתיים, עד לסיום התיכון. לאחר מכן, הם ימשיכו לקבל ליווי במסגרת תוכניות נוספות שמפעילה המדינה.
מלגות בגובה 13 מיליון שקל בשנה
בנוסף מתקיימת בשנתיים האחרונות תוכנית מלגות ייעודית לסטודנטים בני המגזר הערבי. באמצעות קרן המלגות "אירתקא" חולקו כ-650 מלגות השנה, בעלות כוללת של 13 מיליון שקל לשנה, על מנת לסייע בהגדלת הנגישות של סטודנטים ערבים בעלי קשיים כלכליים למערכת ההשכלה הגבוהה, תוך התמקדות בתחומים הנדרשים לשוק העבודה, ואשר הערבים מיוצגים בהם באופן נמוך יחסית.
עבדאלה חטיב ממשרד החינוך: "התוכנית באה לענות על צורכי החברה הערבית והמדינה בכלל. הבחירה נכונה של מקצוע העתיד מובילה לתחושת סיפוק, הנאה מהעבודה ומאפשרת צמיחה אישית והצלחה שיניבו פירות הן לפרט באופן אישי והן לחברה בכלל".
צילום: אלעד רן
אימן סייף
מומלצים