מחר: מירוץ בתחתונים - למודעות סרטן המעי הגס
זו השנה הרביעית ברציפות שעמותת "צו מניעה" עורכת את מירוץ התחתונים למען גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס באמצעות בדיקת קולנוסקופיה, עם הסיסמה "תזיזו ת'תחת". העמותה: "בשנים האחרונות נרשמו ירידה בתחלואה ובתמותה מהמחלה"
מירוץ למען העלאת המודעות לבדיקת קולונוסקופיה לגילוי סרטן המעי הגס:
מדי שנה בארבע השנים האחרונות, גם השנה ייערך מחר (שישי) מירוץ התחתונים הרביעי של עמותת "צו מניעה". זאת במסגרת קמפיין הקורא לאנשים לעבור בדיקת קולונוסקופיה לצורך גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
במירוץ ייקחו חלק מתנדבים, קבוצות הליכה, אצנים, ידוענים, פוליטיקאים ועוד. המשתתפים יצעדו/ירוצו המשתתפים בשני מקצים של 2 ו 5 ק"מ כשלגופם תחתונים צבעוניים, ועליהם כיתוב ותמונה משעשעים לגבי הגילוי המוקדם.
קיראו עוד על סרטן המעי הגס :
- אובחנת כחולה בסרטן מעי גס - מה לעשות עכשיו?
- סרטן המעי הגס: כיצד להעלות סיכויי ההחלמה?
- בקרוב: בדיקת דם פשוטה לגילוי סרטן המעי הגס
אחת המחלות הקטלניות בעולם המערבי
סרטן המעי הינו מהמחלות הקטלניות ביותר בעולם המערבי וגם בישראל. זו המחלה הממארת השנייה בשכיחותה בארץ. לאחרונה התפרסמו מחקרים (ביניהם גם ישראלים) אשר מצביעים על עלייה בשכיחות המחלה גם אצל צעירים בני 40+.
כשמדובר על סרטן המעי הגס ישנו אלמנט חשוב ביותר: בעוד המחלה קוטלת מדי שנה כ- 1500 אנשים, הטיפולים למניעתה קיימים כבר שנים. בדיקת קולונוסקופיה הינה השיטה היעילה ביותר למניעת המחלה.
מאז שנת 2007 והעלאת המודעות לבדיקה, על פי נתוני משרד הבריאות (מעודכנים לסוף 2011) ישנה ירידה בתחלואה של 25.4% אצל גברים יהודים מהמחלה, 23% אצל נשים ובשנתיים האחרונות ירידה של 30% באוכלוסיית הגברים הלא יהודים בישראל, ו-15% בקרב הנשים הלא יהודיות.
גם אחוז התמותה מסרטן המעי הגס בקרב האוכלוסייה הכללית ירד ב-15%-18%. חשוב לציין כי עד שנת 2007, הייתה עלייה מתמדת באחוז התחלואה מסרטן המעי הגס בקרב אוכלוסייה יהודית ולא יהודית.
מהי בדיקת קולנוסקופיה?
מדובר בבדיקה שבה נבדקת מערכת העיכול התחתונה (ובפרט המעי הגס) בצינור פלסטי גמיש שבקצהו מצלמת וידיאו זעירה המוחדר דרך פי הטבעת. ארגוני בריאות עולמיים לאיתור המחלה ממליצים על הבדיקה כבדיקת סיקור (Screening).
כבר בשנות ה-90 השכילה ארצות הברית לאמצה כבדיקת הסיקור המומלצת - מהלך שמוביל שם לירידה דרמטית ומתמשכת בעשרות אחוזים בתחלואה בסרטן המעי הגס ובתמותה.
בישראל בדיקת קולונוסקופיה לנבדקים בריאים (רוב הציבור) אינה נמצאת בסל הבריאות, והמדיניות הרשמית היא עדיין, עידוד לבדיקה לגילוי דם סמוי בצואה. דם בצואה עשוי להיות סימן לפוליפ שעלול להתפתח לגידול סרטני.
בקולונוסקופיה אפשר לאתר פוליפים שפירים כשהם עוד זעירים ולא בהכרח מדממים. ל 30% מקהל היעד יש פוליפים במעי הגס ואין כל סימן או התרעה לקיומם עד שנהפכים לגידול סרטני אלים.
בדיקה ללא תשלום - לבני 50 ומעלה
בדיקת קולונוסקופיה ניתנת על חשבון קופות החולים לבני 50 ומעלה או למי שנמצא בקבוצת סיכון, כגון כאלו המתלוננים על דם בצואה, כאבי בטן או שינוי ביציאות, בעלי נטייה משפחתית או גנטית או בעלי פוליפים מרובים במעי.
כשנשיא ארה"ב ברק אובמה נאם לאומה בענייני בריאות, הוא הציג את הקולונוסקופיה כדוגמה לרפואה מונעת, יעילה ומשתלמת. הוא אמר שקידום בדיקת הקולונוסקופיה נכון גם מבחינה קלינית ואנושית וגם מבחינה כלכלית. "אפשר להציל חיים וגם לחסוך מיליונים", אמר הנשיא אובמה.
עמותת "צו מניעה" היא עמותה ללא מטרות רווח ומטרתה לעורר את המודעות לבדיקות הסקר השונות (קולונסקופיה, דם סמוי) הנגישות לציבור ללא תשלום.
להרשמה: מרוץ התחתונים