שתף קטע נבחר

 

היסטוריה: ארה"ב וקובה משחררות מרגלים ויחלו בנירמול היחסים

53 שנה אחרי האמברגו שהטילה ארה"ב על מדינת האי הקומוניסטית בימי המלחמה הקרה - תפנית דרמטית: הוואנה שחררה "מרגל" יהודי-אמריקני, ארה"ב ענתה בשחרור 3 סוכנים קובנים, והן מתחילות במו"מ לנרמול היחסים ופתיחת שגרירות אמריקנית

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, כינס הערב (יום ד') מסיבת עיתונאים מיוחדת, ובה הכריז על שינוי דרמטי במדיניות בכל הקשור לקובה, המדינה שהייתה במשך שנים לסמל הקומוניזם באמריקה הלטינית והייתה מעורבת בכמה מהצמתים החשובים ביותר של המלחמה הקרה. אובמה הכריז מעשית על חתירה לסיום משטר הסנקציות נגד קובה, 53 שנים אחרי הטלת האמברגו עליה. בינתיים, תהיה הקלה משמעותית בעיצומים.

 

הבית הלבן פרסם הודעה שבו מסר כי מדובר ב"צעד היסטורי לשרטוט מסלול חדש ביחסינו עם קובה". בהודעה נמתחה גם ביקורת על מדיניות העבר: "ברור שבידוד קובה במשך עשרות שנים על-ידי ארה"ב נכשל בהשגת היעד שהוא קידום הדמוקרטיה והשגשוג בקובה, ואיננו יכולים להמשיך לעשות את אותו הדבר ולצפות לתוצאה שונה".

 

עוד חדשות בעולם :

 

גם בנאומו לאומה אמר אובמה ש-50 שנות סנקציות הוכיחו כי העיצומים אינם מקדמים את מטרתם. הוא פנה ישירות לעם הקובני ואמר: "ארה"ב רוצה שחייכם יהיו יותר קלים, חופשים ומשגשגים". ממש במקביל לו נאם גם נשיא קובה, ראול קסטרו, והודיע לעמו: "אנחנו משאירים מאחור את מורשת הקולוניאליזם והקומוניזם". 

אובמה לוחץ את ידו של שליט קובה ראול קסטרו במפתיע בטקס האשכבה לנלסון מנדלה בשנה שעברה בדרום אפריקה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה לוחץ את ידו של שליט קובה ראול קסטרו במפתיע בטקס האשכבה לנלסון מנדלה בשנה שעברה בדרום אפריקה(צילום: רויטרס)

בשעות הצהריים המאוחרות (שעון ישראל) נודע כי קובה שחררה היום לחופשי את האזרח האמריקני היהודי אלן גרוס, שהיה כלוא בקובה בגין ריגול מאז שנת 2009. הוא שוחרר במסגרת הסכם פורץ דרך בין וושינגטון להוואנה. מעט אחר כך מסרו גורמים אמריקניים רשמיים בעילום שם כי ארה"ב עומדת לפתוח בשיחות עם קובה במטרה לנרמל לגמרי את היחסים עמה ואף לפתוח שגרירות אמריקנית בתחומיה.

 

גורמי ביטחון ששוחחו עם רשתות CNN ו-ABC האמריקניות אמרו כי שחרורו ההומניטרי של גרוס על ידי קובה לווה גם בשחרור אסירים נוספים שעצרו ארה"ב וקובה בגין ריגול במהלך השנים. קובה שחררה מקור מודיעיני שהיה כלוא אצלה במשך יותר מ-20 שנה, וארה"ב שחררה בתמורה שלושה סוכני מודיעין קובנים שהורשעו בריגול ב-2001.

גרוס עם רעייתו בשובו לארה"ב, הערב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גרוס עם רעייתו בשובו לארה"ב, הערב(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הצהרתו של נשיא קובה, ראול קסטרו, במקביל להצהרת אובמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הצהרתו של נשיא קובה, ראול קסטרו, במקביל להצהרת אובמה(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שלושה אסירים קובנים שתשחרר ארה"ב (צילום: AP) (צילום: AP)
שלושה אסירים קובנים שתשחרר ארה"ב(צילום: AP)

גרוס נעצר על ידי שלטונות קובה ב-2009 בחשד לריגול. ממשלת ארה"ב טענה מצדה כי הוא בסך הכול נשלח לקובה במסגרת סוכנות הסיוע האמריקנית USAID כדי להעביר ציוד תקשורת לקהילה היהודית שם, המונה 1,500 נפש. גרוס עצמו נחת הערב בארה"ב ונפגש עם בני משפחתו ועם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי. הוא שיבח את החלטתו של אובמה לפעול לשיקום היחסים עם קובה. גרוס אמר שלמרות החוויה הקשה שעבר יש לו כבוד רב לעם הקובני וכואב לו לראות אותם זוכים ליחס לא-הוגן. "העם הקובני לא אחראי בשום אופן למה שעברנו אני ומשפחתי. רוב הקובנים הם אנשים נחמדים, נדיבים ומוכשרים באופן בלתי רגיל".

פידל קסטרו עם מעריץ. עלייתו לשלטון הביאה למשטר הסנקציות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פידל קסטרו עם מעריץ. עלייתו לשלטון הביאה למשטר הסנקציות(צילום: AFP)

רחובות קובה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רחובות קובה(צילום: AFP)

בוושינגטון מזכירים כי אובמה הבטיח זמן רב - מאז כניסתו לבית הלבן - לשקם את היחסים עם קובה, אולם מעצרו של גרוס עמד כמכשול בפני תוכניתו, וכעת הוא הוסר. אובמה טען לאורך הדרך כי הסנקציות האמריקניות אינן מסייעות לקובנים להיחלץ מהמשטר הנוקשה וכי לדעתו דווקא פתיחת קובה לתיירים ולהשקעות מארה"ב תחולל את השינוי המיוחל.

 

קובה היא שכנתה של ארה"ב מדרום, ומרוחקת 150 קילומטר מחופיה. היחסים בין שתי המדינות התקררו מאוד עם עליית פידל קסטרו לשלטון בקובה ב-1959 והפיכתה של הוואנה לבת בריתה של ברית המועצות במלחמה הקרה. מאז 1961 מקיימת ארה"ב משטר סנקציות נגד האי הקריבי שבו מתגוררים 11 מיליון איש תחת דיקטטורה קומוניסטית.

ראול קסטרו. שנים של רפורמות והתחממות ביחסים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ראול קסטרו. שנים של רפורמות והתחממות ביחסים(צילום: EPA)

קובה זכורה כשחקנית משמעותית במלחמה הקרה בראש ובראשונה בשל משבר הטילים בקובה: טילים גרעיניים סובייטיים הוצבו בקובה

באוקטובר 1962, ובמשך 13 יום היו המעצמות הגרעיניות קרובות יותר מאי פעם למלחמה של ממש. כעת, עם שחרורו של גרוס והניסיון לנרמל את היחסים, אמורה ארה"ב להסיר את הסנקציות הכלכליות על הוואנה.

 

נשיא קובה הנוכחי, ראול קסטרו שהוא אחיו הצעיר של פידל קסטרו, אמור גם הוא לדבר הערב בהוואנה, וארצו תכריז על שחרור 53 אסירים פוליטיים ועל כך שהיא תאפשר להכניס כרטיסי אשראי אמריקניים. בשנים האחרונות פעלה קובה לביצוע רפורמות, וארה"ב תחת אובמה הקלה את משטר הסנקציות בניסיון לקדם מערכת יחסים חדשה עמה.


פורסם לראשונה 17/12/2014 16:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים