הפלסטינים פנו לאו"ם: הסכם תוך שנה, נסיגה ישראלית מלאה עד סוף 2017
ירדן הגישה למועצת הביטחון בשם הרשות הפלסטינית הצעת החלטה לסיום הסכסוך עם ישראל. עם זאת, הפלסטינים הודיעו כי ההצבעה על ההצעה לא צפויה להתקיים בקרוב כדי להשאיר פתח למו"מ
לאחר דיונים ארוכים ודחיות רבות, הוגשה הלילה (ה') הצעת הפלסטינים לסיום הסכסוך עם ישראל למועצת הביטחון של האו"ם. שגריר הרשות הפלסטינית באו"ם ריאד מנסור הודיע כי ירדן הגישה את ההצבעה בשם הרשות, אך אין בכוונתם לפעול לקיום ההצבעה בהקדם. "הגשנו, אבך איננו סוגרים את הדלת בפני משא ומתן עתידי עם כל שותפינו, כולל אירופה וארה"ב", אמר מנסור.
עוד בחדשות:
היסטוריה: ארה"ב וקובה משחררות מרגלים ויחלו בנירמול היחסים
הרובל קרס: הפנסיה של העולים נחתכה בחצי
נפט זול - זה טוב לישראל
ההצעה כוללת קריאה ל"הסכם כולל וצודק תוך 12 חודשים ונסיגה הדרגתית של כוחות הביטחון הישראלים שתסתיים לכל המאוחר בסוף שנת 2017". כעת יחלו המדינות החברות במועצת הביטחון לדון על נוסחים שונים להחלטה, בהם נוסח מתון יותר שהציעה צרפת.
לאחר ההודעה הודה מנסור למדינות הערביות והאירופיות על הסיוע. "נמשיך לדון עם מדינות אלו ועם האמריקנים אם יהיו מוכנים, כדי שאולי נצליח לאשר החלטה במועצת הביטחון שתפתח דלת אמיתית לשלום", הוסיף.
בתגובה, כינה שר החוץ אביגדור ליברמן את המהלך "צעד תוקפני נוסף" מצד הפלסטינים. "אבו מאזן מוביל מהלכים שכל מטרתם היא לנגח את ישראל, אין בהם כל תועלת לפלסטינים. להפך, הם רק יביאו להחרפת הסכסוך ולהרעת המצב בשטח ובוודאי שלא יקדמו הגעה להסדר, משום שללא הסכמת ישראל לא ישתנה דבר", הוא הדגיש בהודעתו.
ליברמן גם קרא למועצת הביטחון "לעסוק בדברים החשובים באמת לשלומם של אזרחי העולם, כמו הדרך להתמודד עם פעולות טרור רצחניות כגון אלו שארעו השבוע באוסטרליה ובפקיסטן, או לדון בנעשה בסוריה ובלוב, ולא להשחית זמן על הגימיקים של הפלסטינים".
הפלסטינים הודיעו בעבר כמה פעמים על כוונתם להגיש למועצת הביטחון הצעת ההחלטה להכרה במדינה פלסטינית בגבולות 67' והצבת לוח זמנים לנסיגה ישראלית משטחי הגדה המערבית בתוך שנתיים. עם זאת, בניגוד להצהרותיהם הקודמות, הוחלט שלא ללחוץ לזירוז מועד ההצבעה, ככל הנראה בעקבות לחץ מצד מדינות ערב בכלל וירדן בפרט. בנוסף, הפלסטינים מעדיפים שהדיונים וההצבעה יתקיימו רק בתחילת 2015 לאחר הצטרפותן של חמש חברות זמניות חדשות למועצה, בהן ונצואלה ומלזיה שמקרבות אותם לרוב הדרוש. במקרה כזה רק וטו אמריקני יטרפד את אישור ההחלטה.
ארה"ב מתנגדת לכל נוסח חד-צדדי ופועלת למנוע הצבעה על החלטה שאינה מאוזנת ובטרם יתקיימו הבחירות בישראל. מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי התייחס מוקדם יותר לנושא ואמר כי "אין בעיה עם החלטה שתהיה באווירה של שיתוף פעולה וקידום תהליך מתחשב שיוביל לפתרון הבעיה, ולא יחמיר את המצב". קרי ציין כי בשל הבחירות הקרבות בישראל "זה לא הזמן להביע עמדה בנושא. אנחנו מתמקדים כעת בהפחתת האלימות ומנסים להבטיח שהציבור הישראלי יוכל להתמקד בבחירות בענייני פנים ולא בנושאים שנכפים מבחוץ".
ביום שלישי רמזה דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ן סאקי כי ארה"ב תטיל וטו על כל הצעה ל"קץ הכיבוש" שתעלה להצבעה במועצת הביטחון. היא הבהירה כי ארה"ב מוכנה לבחון כל הצעה לגופה, "אבל מתנגדת לקבוע מראש את סיום התהליך".
לקראת הגשת ההצעה נפגש קרי עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ביום שני ברומא ועם ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני סאיב עריקאת יום לאחר מכן בלונדון. גורם פלסטיני תיאר את הפגישה "קשה" וטען שמזכיר המדינה האמריקני ככל הנראה הודיע לפלסטינים שארה"ב תטיל וטו על ההצעה במועצת הביטחון.
אתמול התקבלו בעולם כמה החלטות בנושא. הפרלמנט האירופי בשטרסבורג אישר החלטה הצהרתית על הכרה עקרונית במדינה פלסטינית. בז'נבה גינו מדינות אמנת ז'נבה את מה שהן מכנות הכיבוש הישראלי ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים. בלוכסמבורג בית המשפט לצדק של האיחוד האירופי הוציא את חמאס, אולי זמנית, מרשימת ארגוני הטרור.