שתף קטע נבחר

 
צילום: גטי אימג'ס

ביחס אליהן אפילו בארסה וריאל חברות

"מחוץ לרדאר": חגיגה מוגזמת של שחקני הוקי פקיסטניים, שכללה קללות ותנועות מגונות, הציתה מחדש את היריבות הספורטיבית העזה ביותר בעולם בין הודו ופקיסטן. היסטוריה מדממת שגבתה את חייהם של מיליוני אנשים הפכה את משחקי הקריקט בין המדינות הללו למלחמות לכל דבר

מאז יום ראשון האחרון הודו סוערת ומסרבת להירגע. הכול התחיל במשחק הוקי שדה שנערך בהודו בין הנבחרת המקומית לנבחרת פקיסטן במסגרת חצי גמר טורניר גביע האלופות. פקיסטן ניצחה 3:4 ובסיום המשחק שחקניה חגגו בראוותנות, הסירו את חולצותיהם, השתיקו את הקהל ההודי וחלקם אף קיללו והצביעו באצבע משולשת.

 

 

שאנאז שייח, המאמן הפקיסטני לא אהב את ההתנהגות של שחקניו ומיהר לסלקם מהמגרש, אבל זה כבר היה מאוחר מדי.

 

האירוע שפתח את בקבוק התבערה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האירוע שפתח את בקבוק התבערה(צילום: AFP)

והחגיגות נמשכו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
והחגיגות נמשכו(צילום: EPA)

 

הודו הזועמת סירבה לעבור לסדר היום על ההתנהגות הגסה של השחקנים הפקיסטנים ודרשה ענישה חמורה. ההודים אף איימו כי לא יארחו אף אירוע הוקי בינלאומי כולל גביע העולם המתוכנן להיערך במדינה ב-2018 עד אשר השחקנים הפקיסטנים ייענשו. "זו הייתה התנהגות מבישה. התרבות ההודית והערכים שלנו לא מסוגלים לסבול מעשים כאלו. אם ההתאחדות הבינלאומית מוכנה לקבל התנהגות כזו, שתערוך את הטורנירים שלה במקום אחר", אמר נשיא התאחדות ההוקי ההודי, נרינדר באטרה.

 

בנוסף הודיעו בהודו כי הם מבטלים את השתתפותם בסדרת משחקים שתוכננה להם נגד נבחרת פקיסטן, אלא אם ההתאחדות הפקיסטנית תפרסם התנצלות בכתב.

 

מסר של שלום? אוהדי הודו "מברכים" את הפקיסטנים (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מסר של שלום? אוהדי הודו "מברכים" את הפקיסטנים(צילום: gettyimages)

שחקן פקיסטן או בן לאדן? (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
שחקן פקיסטן או בן לאדן?(צילום: gettyimages)

 

הלחץ ההודי עשה את שלו וההתאחדות העולמית שחשבה תחילה לסגור את הסיפור בהתנצלות פקיסטנית החליטה להעניש שני שחקנים שנתפסו במצלמות מבצעים תנועות גסות בהרחקה ממשחק הגמר של הטורניר. את ההודים זה ממש לא ריצה. "זה לא עונש חמור דיו", אמר באטרה בכעס.

 

במשחק הגמר נבחרת גרמניה, יריבתה של פקיסטן, זכתה לאווירה ביתית ולעידוד קולני של הקהל ההודי שקרא לה לנקום בפקיסטנים בשמם. בסיום המשחק שהסתיים בניצחון גרמני, הפקיסטנים דניסו להרגיע את הרוחות והופיעו למסיבת העיתונאים עם שושנים אדומות בידיהם כאות התנצלות. "ביקשנו סליחה על מה שקרה בסיום חצי הגמר, בואו נחזיר את היחסים בין הודו ופקיסטן למסלול", ביקש המאמן הפקיסטני אבל הקפטן שלו, מוחמד אימרן בכל זאת לא נשאר חייב: "אני יכול לספר לכם ששחקנים הודים התייחסו אלינו באופן רע בעבר. דברים כאלו קורים במשחקים בין הודו ופקיסטן".

 

יריבות ספורטיבית עם מטען מדמם (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
יריבות ספורטיבית עם מטען מדמם(צילום: gettyimages)

 

אימרן יודע על מה הוא מדבר. ספק אם ישנה יריבות ספורטיבית עם מטען כה כבד ומדמם כמו זו של פקיסטן והודו. רבים טוענים כי מדובר ביריבות העזה ביותר בעולם, יותר מזו של סלטיק וגלזגו ריינג'רס, נבחרות ארגנטינה וברזיל, ברצלונה וריאל מדריד וכו'.

 

האוהד שפירק מחסנית על הטלוויזיה והתאבד

למרות שההתנגשות האחרונה בין המדינות התרחשה על משטח ההוקי, היריבות בין הודו ופקיסטן מגיעה לשיאה בענף הקריקט. שם כל מפגש בין המדינות הללו, הנחשבות למעצמות קריקט מהחזקות בעולם, הוא בגדר מלחמה של ממש.

 

נסיונות ההרגעה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
נסיונות ההרגעה(צילום: gettyimages)

 

ההיסטוריה מלאה באירועים רוויי אלימות שהתרחשו במהלך המפגשים בין הודו ופקיסטן. ב-1983 אוהדים פקיסטנים פרצו למגרש במהלך משחק. ב-1989 אוהדים הודים השליכו על שחקני פקיסטן בקבוקים ופירות, המשחק חודש רק לאחר שהאצטדיון רוקן מצופים. ב-1991 אנשים ממפלגת הימין הקיצוני בהודו חיבלו במגרש במומבאי וגרמו לביטול משחק שתוכנן להיערך למחרת מול פקיסטן.

 

ב-1996, לאחר הפסד להודו, אבנים נזרקו על ביתו של השחקן הפקיסטני, וואסים אקראם, תמונות שלו הועלו באש והוא נזקק לליווי משטרתי בכל פעם שרצה לצאת מדירתו. אגב, המטוס שהחזיר את השחקנים הפקיסטניים מאותו הפסד נאלץ לנחות בשדה תעופה אחר מהמתוכנן במקור כדי לחמוק מההמון הזועם שהמתין להוציא את חמתו על השחקנים.

 

תמונתו הועלתה באש. אקראם (צילום: gettyimages)
תמונתו הועלתה באש. אקראם(צילום: gettyimages)

 

במקרה אחר, אוהד פקיסטני פירק מחסנית שלמה של רובה על מכשיר הטלוויזיה שלו לאחר הפסד של נבחרתו להודו ולאחר מכן השתמש באותו הרובה כדי ליטול את חייו.

 

"להפסיד לפקיסטן זה כמו להתאבד מבחינתנו"

הרקע לשנאה הספורטיבית היוקדת בין המדינות הללו הוא פוליטי. עד 1947 היו פקיסטן והודו למדינה אחת תחת שליטה בריטית שהורכבה מרוב הינדי וממיעוט מוסלמי. ב-15 באוגוסט הוחלט על פיצול המדינות והענקת עצמאות לכל אחת מהן. אלא שהחלטה על הפיצול נעשתה בפזיזות, גרמה למתחים אדירים, יצרה בעיות פליטים קשות והולידה הפרות סדר, מקרי טבח וקרבות עקובים מדם שגבו את חייהם של מאות אלפי ואולי אף מיליוני אנשים.

 

גלאי מתכות ביציעים לפני המפגש ביניהם ב-2011 (צילום: AFP)
גלאי מתכות ביציעים לפני המפגש ביניהם ב-2011(צילום: AFP)

 

לאורך השנים, הודו ופקיסטן התקשו לשקם את היחסים ביניהן. ארבע פעמים פרצו מלחמות בין הצדדים, באחרונה שבהן ב-1999 כבר היה חשש אמיתי בקהילה הבינלאומית מפני מלחמה גרעינית.

 

נוכח ההיסטוריה המדממת הזו, לא פלא שהמפגשים הספורטיביים בין המדינות הללו הפכו למלחמות בפני עצמן.

 

"אם אנחנו מפסידים לאוסטרליה זה בסדר, אם אנחנו מפסידים לאנגליה זה גם בסדר, אבל להפסיד לפקיסטן, זה כמו להתאבד מבחינתנו. זה לא משחק, זו מלחמה", סיפר כומר הודי.

 

"להפסיד לפקיסטן זה להתאבד בשבילנו". שחקני הודו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"להפסיד לפקיסטן זה להתאבד בשבילנו". שחקני הודו(צילום: EPA)

 

השחקן הפקיסטני, ג'אבד מיאנדאד אישר: "קריקט זה מלחמה בשבילי, אני מרגיש כמו חייל שמגן על הגבולות של המדינה".

 

גם השלטונות רואים במשחקים הללו כבעלי חשיבות תדמיתית ופוליטית. מושל פונג'אב הפקיסטנית הבטיח פעם לכל אחד מהשחקנים שטח של 100 דונם אם ינצחו את הודו.

 

מה שמוסיף לעוצמת היריבות בין המדינות הוא גודל האוכלוסייה העצום שלהן - בהודו חיים כמיליארד ומאתיים מיליון תושבים, בפקיסטן ישנם כ-200 מיליון תושבים. על פי ההערכות במשחק ביניהן בחצי גמר גביע העולם ב-2011 צפו כמיליארד וחצי איש, יותר מחמישית מאוכלוסיית העולם.

 

יריבות עמוקה, רבת שנים, כואבת (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
יריבות עמוקה, רבת שנים, כואבת(צילום: gettyimages)

 

בין 2003 ל-2009 חלה התחממות מסוימת ביחסים בין המדינות בעקבות יוזמת השלום של ראש הממשלה ההודי דאז, אטאל ביהרי ואג'פאי. לשיפור ביחסים היה גם ביטוי ספורטיבי והמפגשים בין הנבחרות נרגעו מעט. לא אחת ניתן היה לראות באוהדים מנופפים בדגלי שתי המדינות ומניפים שלטים הקוראים לשלום ולרגיעה. ב-2004 הודו אף הוזמנה לסדרת משחקים בפקיסטן שהוגדרה כמוצלחת ביותר. 20,000 אוהדים הודים זכו להקלות בדרישות המחמירות להוצאת ויזה, חצו את הגבול לפקיסטן וזכו ליחס לבבי, כשחלק מהמלונות הציעו להם משקאות וארוחות חינם.

 

המתיחות חזרה אחרי מתקפת הטרור על מומבאי ב-2008 שגבתה את חייהם של 207 איש וכללה גם את הפיגוע בבית חב"ד. בהודו העריכו כי המחבלים יצאו מפקיסטן ואף התאמנו בשטחה מה שהביא להתקררות משמעותית ביחסים בין המדינות.

 

ויש כאלה שרוצים להישאר חברים, למרות הכל (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ויש כאלה שרוצים להישאר חברים, למרות הכל(צילום: gettyimages)

 

הפיגועים הרצחניים הללו והמעמד המחייב של גביע העולם הפכו את המפגש בין המדינות ב-2011 לטעון במיוחד. לא במקרה היה זה אירוע הספורט המאובטח ביותר בהיסטוריה. 10,000 שוטרים פטרלו באצטדיון ובסביבתו, מטוסי קרב, מסוקים ואפילו סוללות נ"מ של חיל האוויר ההודי הוצבו בעמדת כוננות. בניסיון להרגיע את הרוחות ראשי הממשלות של פקיסטן והודו ישבו זה לצד זה באצטדיון.

 

הצעד בו נקטו ראשי הממשלות הוא חלק ממדיניות המכונה "דיפלומטיית קריקט". לא אחת ולא רק בפקיסטן ובהודו השתמשו מדינאים במשחק הקריקט ככלי לכינון או שיפור יחסים בין מדינות.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

פקיסטנים מתפרעים ברחובות אחרי הפסד להודו ב-2011

 

חרף המאמצים הדיפלומטיים להשכין רגיעה ולמרות הרצון הטוב של רבים מהאוהדים המנסים להוביל מסרים של שלום ואחווה, משחק ההוקי השבוע היה עוד הוכחה לנפיצות של המפגשים הספורטיביים בין הודו ופקיסטן. זוהי אגב איננה הדוגמא היחידה מהשנים האחרונות, לפני שנתיים סולקו מספר סטודנטים מהאוניברסיטה בהודו בה למדו ואף אוימו באישום פלילי בהסתה לאחר שנתפסו מעודדים את הנבחרת הפקיסטנית. בעוד חודשיים שתי הנבחרות הללו מתוכננות להיפגש פעם נוספת למשחק במסגרת גביע העולם שייערך באוסטרליה. גם אם נראה לכם שקריקט הוא תחליף הולם לכדור שינה, תהיו בטוחים שבמשחק הזה לא יהיה משעמם.

פורסם לראשונה 20/12/2014 07:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים