פיטורים בשל הריון? אל תהססו לתבוע
קנסות ועיצומים כספיים על מעסיקים שמפלים נשים בשל הריון - אינם מספקים. כדי להאיץ את השינוי המיוחל בתפיסות המנהלים, הגיע הזמן לקיים דיון ציבורי נרחב בנושא ולעודד נשים נוספות לצאת למאבקים משפטיים. דעה
בית הדין האזורי לעבודה קבע לאחרונה, כי רשת הבגדים "עונות" תשלם פיצוי בסך 100 אלף שקל למנהלת לשעבר בחברה, שפוטרה שבוע אחד בלבד לאחר שהודיעה למנהליה על הריונה.
- 80% מהבקשות לפטר נשים בהריון מאושרות
- הנשיא: העדר נשים במגזר העסקי - מקומם
- "לנשים יש הישגים עד שהן הופכות לאימהות"
בפסיקתה קבעה השופטת קרן כהן, כי העיתוי שבו בוצעו הפיטורים מצביע על כך, שההריון היה שיקול מרכזי בקבלת ההחלטה של הנהלת החברה בנוגע למהלך. כן נקבע, כי טענות ההנהלה על כך שהעובדת הודיעה על התפטרותה מרצונה החופשי משוללות כל יסוד.
מקרה זה מצטרף לפסיקה נוספת שהתקבלה לפני מספר שבועות ובמסגרתה נקבע, כי חברה שפיטרה מהנדסת שהרתה לאחר שלושה וחצי חודשי עבודה בלבד, תקבל אף היא פיצוי של 118 אלף שקל. מקרים אלו מלמדים שמעבר לחקיקה ולדיבורים בכנסת, גם שופטי בתי הדין לעבודה סולדים ממעבידים שמפטרים נשים בגין הריון.
למנוע את האפליה של מחר
החקיקה לקידום מעמד האשה תפסה תאוצה בעשור האחרון, מהארכת חופשת הלידה מ-12 ל-14 שבועות, דרך הארכת תקופת הגבלת הפיטורים במהלך חופשת הלידה ועד לחוק המאריך את חופשת הלידה שלא בתשלום ל-26 שבועות.
ההיגיון העומד בבסיס ההצעות השונות דומה - החלשת הדילמה שבין אמהות לעבודה, ומתן האפשרות לאישה להגיע למימוש עצמי מלא הן בתור עובדת והן בתור אמא טרייה. יחד עם זאת, הטמעת מטרה חשובה זו בחברה ובמרחב התעסוקתי נתקלת לא פעם בקשיי הסתגלות מצד המנהלים.
הצבת תמרורי אזהרה מאירי עיניים למעסיקים והטלת עיצומים כספיים נכבדים לבל יפלו אשה בשל שאיפתה להקים משפחה, עשויים להביא לשינוי ממשי והכרחי בפניה של החברה הישראלית וביחסה לנושא. אבל גם זה אינו מספק. השינוי אותו מובילים הכנסת ומערכת בתי המשפט יושגו באטיות רבה מדי אם לא יזכו גם להד הסברתי ולהתגייסותם של כוחות חברתיים נוספים.
קיום דיון ציבורי נרחב בעקבות סירובו של מעסיק להעסיק אשה בהריון, יכול להעלות לסדר היום את הנושא ולהאיץ את השינוי המיוחל. דיון שכזה יכול לגרום לעוד נשים שנקלעו לסיטואציה דומה לא להסס, לצאת למאבק משפטי ולתבוע את המעסיק שלהם. רק כך נוכל למנוע מהנשים של היום את האפליה של מחר.
מרשת עונות נמסר בתגובה: במהלך השנים נשים רבות מעובדות החברה היו בהריון, והחברה שמרה על כל זכויותיהן, ואותן נשים חזרו לעבודה לאחר חופשת הלידה, ואף מאיישות תפקידי ניהול שונים בחברה. יש לציין שהמקרה המתואר בכתבה מדובר היה בכשל טכני בלבד. אולם בית המשפט החליט לקבל את עמדת המתלוננת, ועונות מכבדת זאת. רשת עונות פועלת אל מול נשים ומאמינה בנשים.
הכותבת היא יו"ר ועד עובדי סלקום