אבן ומסתורין: 30 אלף יהלומים קטנטנים
במכרה ברוסיה נחשפה אבן קטנה, עם ריכוז יהלומים הגבוה פי מיליון מהרגיל. מאיפה היא הגיעה ומה אפשר ללמוד ממנה?
החברים הכי טובים של המדענים: אבן שמכילה 30 אלף יהלומים התגלתה במכרה הענק אודנצ'ניה ברוסיה. האבן הוצאה על ידי הפועלים במכרה, שמיד הבחינו כי היא אינה רגילה. רוחבה של האבן האדומה-ירוקה הוא 30 מ"מ וריכוז היהלומים בה גבוה פי מיליון מהנורמלי. באתר "Live Science" נכתב כי "אלרוסה", החברה שמפעילה את המכרה, תרמה למדע את הממצא הלא שגרתי. הסיבה היא שהיהלומים עצמם קטנים מדי ולא ניתן להשתמש בהם כאבני חן.
עוד בחדשות
דיווח: זהו סוכן המוסד שריגל עבור חיזבאללה
הפרוזדור נחשף: זו הכניסה לארמון הורדוס
בדיקה מדוקדקת של האבן הראה כי גודל היהלומים שבתוכה הוא מילימטר אחד בלבד, והם מעוצבים כשתי פירמידות הצמודות אחת לשנייה. לארי טיילור, גאולוג באוניברסיטת טנסי, הציג את הממצאים המרתקים בכנס השנתי של ועידת הגאולוגים האמריקנית.
"זה נראה כאילו הם נוצרו באופן מיידי. האבן הזו היא בהחלט מוזרה", אמר טיילור על היהלומים והמשיך להתפעל. "הדבר המלהיב ביותר עבורי הוא שיש 30 אלף תמניונים קטנטנים ומושלמים, ואף לא יהלום אחד גדול".
תמניון, או אוקטהדרון, הוא גוף תלת-ממדי המורכב משמונה פאות ושישה קודקודים. תמניון משוכלל הוא אוקטהדרון שכל אחת מפאותיו היא משולש שווה צלעות, ואפשר לבנות אותו משתי פירמידות ריבועיות, שפאותיהן הצדדיות הן משולשים שווי צלעות.
המדענים אמרו כי האבן תספיק מידע על ההיסטוריה הגאולוגית של כדור הארץ וכיצד נוצרו יהלומים. "התגובות הכימיות שמובילות ליצירת יהלום הן עדיין בגדר אניגמה", צוטט טיילור באתר "Live Science". מומחים מעריכים כי היהלומים נוצרו עמוק מתחת לקרקע של כדור הארץ, בין קרום כדור הארץ לליבתו. התפרצויות געשיות יכולות להביא אבנים עשירות ביהלומים אל הקרקע, אבל רובן מתפרקות בדרך למעלה - בזמן שהקריסטלים נותרים בשלמותם.
האבן שהתגלתה היא דוגמה נדירה לאבן כזו ששרדה את היציאה ממעבה כדור הארץ. המדענים ציינו גם כי ממצאיהם מרמזים שהיהלומים גובשו מנוזלים שהיו במקור במעבה הכדור, היכן שאחד הלוחות הטקטוניים של כדור הארץ מחליק מתחת לאחר.