הרוסים עם פוטין: "הוא המושיע שלנו"
הרובל צונח, הסנקציות לוחצות והכלכלה במשבר, אבל התמיכה בנשיא נותרה בשיאה. "מתחילים לפחד מאיתנו, אנחנו בדרך הנכונה", אומרים אוהדיו. ברוסיה זוכרים לו את סיפוח קרים שהחזיר את הגאווה הלאומית, ומזלזלים בתושבי מוסקבה ה"מפונקים". בינתיים האופוזיציה נשארת בבית
מנקודת מבט מערבית ימיו של ולדימיר פוטין כנשיא רוסיה צריכים להיות ספורים: הרובל איבד כמחצית מערכו, הכלכלה במשבר והתוקפנות שלו באוקראינה הפכה את ארצו למנודה בקהילה הבינלאומית. אך ברוסיה עדיין רואים בו רוב האזרחים את הפתרון, ולא הבעיה.
עוד חדשות בעולם:
לא רק סוני: מה עוד משגע את צפון קוריאה?
הקובנים חגגו את הפיוס: "חלום שהתגשם"
מה המתכון המבוקש ביותר השנה באוקראינה?
סקר של סוכנות הידיעות AP שפורסם אתמול (ה') לקראת מסיבת העיתונאים שכינס קובע כי 81% מהרוסים עדיין תומכים בנשיא. במסיבת העיתונאים, שנמשכה שלוש שעות, שידר פוטין מסר של "יהיה בסדר, אני אחראי". הפרומו למסיבת העיתונאים הציגה את הישגיה האחרונים של רוסיה (אולימפיאדת החורף בסוצ'י וקוסמונאוטים בחלל), מול המלחמה המשתוללת באוקראינה ועריפות הראשים של דאעש. "אנחנו מסוגלים לגמרי לעשות את הכול בעצמנו", הוא הבטיח לקהל.
השאלה עבור פוטין היא אם הוא יהיה מסוגל לשכנע את הרוסים "להדק את החגורה" לא רק לכמה חודשים, אלא לכמה שנים. "האנשים ברוסיה מרגישים שהם תחת סנקציות ומצור", אמרה הפרשנית מריה ליפמן. "הטלוויזיה הרוסית מנפצת באופן עקבי את המנטליות הזאת: 'על מי עוד אפשר לסמוך חוץ מעל פוטין?'. הוא נתפס כמושיע של האומה, ואני חושבת שהוא גם רואה את עצמו ככה".
"מה שהכי חשוב לנו זה הצבא"
הדעה של הרוסים על פוטין כרוכה בדרך שבה הם צורכים חדשות. הנאמנים לטלוויזיה הממלכתית מסכימים עם דרכו (84%) לעומת מי שצופה בערוצים אחרים (73%). הסקר נערך בין 22 לנובמבר לשביעי בדצמבר, בתקופה שבה החל המטבע המקומי לצנוח. "אני מאוד תומכת בפוטין - במי עוד אפשר לתמוך?", שאלה ולנטינה רושופקינה, קשישה בת 79.
"אני מאמינה שהמדינה מתקדמת בכיוון הנכון. הוא שיקם את הצבא, חיזק את הממשלה. אנשים מתחילים קצת לפחד מאיתנו", התגאתה. "שיקמנו את הצבא וזה מאוד חשוב", אמר איוואן סבנקו, נהג בן 50 מדרום רוסיה. "עבורנו הדבר הכי חשוב זה הצבא, ורק אז כל דבר אחר. חשוב לנו שהמדינה שלנו היא מעצמה. אחרת אנחנו לא קיימים".
התמיכה בפוטין הרקיעה שחקים אחרי סיפוח חצי האי קרים בחודש מרס. "מקור הגאווה של רוב הרוסים הוא הניצחון במלחמת העולם השנייה, אבל זה היה כמעט לפני 70 שנה", טענה ליפמן. "בקרים פוטין נתן לנו להרגיש מנצחים". השבוע פרסמה סוכנות הידיעות "אינטרפקס" כי פוטין בן ה-62 הוכתר זו השנה ה-15 ברציפות לאיש השנה. הנשיא זכה ב-68% מקולותיהם של כ-1,500 נשאלים ברחבי המדינה, שהתבקשו לבחור בין פוליטיקאים ואישי ציבור ברוסיה.
מזלזלים במוסקבה: "לא יכולים לקנות פרמזן"
למרות אהדת הציבור, פרשנים רבים מפקפקים אם לתמיכה הנרחבת בפוטין יש משמעות בהתחשב בשליטה של הקרמלין על מידע. "יש קמפיין תעמולה מונופוליסטי, ואם יש מונופול על המידע, איך אפשר לדבר על שיעור תמיכה?", אמר גיורגי סטרוב, יועץ לשעבר בקרמלין וכיום ראש מכון שעוסק בחקר שחיתות.
החשש הגובר מהכלכלה הקורסת ומהשפעת הסנקציות מורגש בערים הגדולות. יותר מ-60% מתושבי מוסקבה שהשתתפו בסקר של AP סיפרו כי הם נפגעו מהסנקציות של המערב. "אני חושש שרוסיה לא הולכת לשום מקום", אמר דמיטרי אריופין בן ה-48, שעובד בחברת סאונד בעיר. "לא סביר שהשכר יעלה, הגיוני שיקרה בדיוק ההפך - האבטלה תעלה וזה ישפיע על רוב האנשים שלא בטוחים כלכלית".
מחוץ למוסקבה מסתכלים בזלזול על התסכול שלה. "תסתכלו על המוסקבאים המסכנים האלה... אלוהים, הם מתלוננים בגלל שהם לא יכולים לנסוע לחופשה באיטליה ולא יכולים כבר להרשות לעצמם לקנות גבינת פרמזן!", אומרת ליפמן בשמם של המצקצקים.
הומור של מיואשים ברשת: "בואו לעשות מדיטציה"
בינתיים הרוסים לא יוצאים לרחובות, ומגיבים במחאה מהולה בייאוש אל מול האינפלציה, צניחת מחירי הנפט והסנקציות הכלכליות. הטרנד החדש ברשתות החברתיות ברוסיה להתמודד עם המצב הוא לא הפגנות או קריאות לשינוי המשטר, אלא מדיטציה. "החלטתי שאנשים צריכים קצת להירגע אז הקמתי אתר עם שומר מסך ומוזיקה מרגיעים", אמר מיכאיל ליסניאק. הוא סיפר כי באחד הימים האחרונים נכנסו לאתר שלו שני מיליון איש.
נראה שחוש ההומור הייחודי של הרוסים מתחדד ככל שהמצב נהיה קשה יותר. באחד הסרטונים שעלו ליוטיוב משווים את הרובל והנפט לזוג האוהבים מהסרט "טיטניק".
"בזמנים כאלה ה'ממים' לא מצחיקים מאוד בגלל שאנשים מבינים שמה שקורה ממש רע", אומרת ל- BBC אנסטסיה דניסובה, חוקרת רשתות חברתיות שמגדירה את עצמה "מומחית 'ממים'". היא מוסיפה: "אתה לא באמת יכולה לצחוק מהכלכלה בגלל שזה עניין גדול מדי. יש הרבה ביקורת כלפי הממשלה, לפחות ברשתות החברתיות".
האתגר הגדול ביותר מאז עלייתו לשלטון
הכלכלה הרוסית נאבקת בסנקציות המערביות ובצניחה במחירי הנפט, ופוטין מנסה לשמר את תדמיתו כמנהיג נוקשה שמסוגל לעמוד זקוף קומה מול המערב. הוא מהמר שזה יעזור לו לצלוח את הסערה הכלכלית. בסקרים האחרונים ברוסיה עלה כי לשכת הנשיאות היא המוסד האמין ביותר בציבור, יחד עם הצבא.
15 שנים לאחר שעלה לשלטון מתמודד ולדימיר פוטין עם מה שנראה כאתגר הגדול ביותר שלו. כנשיא, ראש ממשלה ואיש KGB לשעבר, פוטין תמיד ידע לחשוב צעד אחד קדימה. אך המשבר, והסנקציות המערביות שהגיעו לפניו, חשף את החולשה שלו ושל רוסיה כולה.
"הוא לא יכול לעשות יותר מדי", אמר אלכסנדר קונובלוב, נשיא המכון להערכות אסטרטגיות. לדבריו, שימוש במאות מיליארדי דולר מהרזרבות שמוסקבה שמרה מתחילת שנות ה-2000 "לא יהיה מספיק כדי להחזיק הרבה זמן". ניקולאי פטרוב, פרשן פוליטי מוערך במוסקבה, אמר ל"רויטרס" כי "הממשלה והבנק המרכזי חייבים להחזיק מעמד עד סוף השנה. אחרי השנה החדשה הרובל יתייצב, אבל עלייה חדה באינפלציה היא בלתי נמנעת".
"תנסו לדבר עם המערב"
הפרשן אלכסיי מקרקין משרטט דרך פעולה שונה. "תנסו להסיר לפחות חלק מהסנקציות ולדבר עם היריבים שלכם במערב", אמר לסוכנות הידיעות AFP. הבטחת סוף הסנקציות תדרוש מפוטין למסור התחייבויות לקייב ולמערב לגבי אוקראינה. אפשרות נוספת היא לגרום למערב
לקחת אחריות על תלאותיה של רוסיה. שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, אמר כי יש "סיבות רציניות" להאמין שהמטרה העיקרית של הסנצקיות המערביות על רוסיה הייתה להביא לסוף שלטונו של פוטין.
למרות שפוטין אמר כי הבנק המרכזי והממשלה פעלו כהלכה, הוא נזף בבנק על שלא עצר את המרת המטבעות הזרים מוקדם יותר, וציין שהיה מקום לפעולה נחושה יותר. "כל זה מרמז על מחלוקות גדולות בתוך הממשל על הדרך להגיב למשבר והלחץ בנוגע לרובל", אמר הכלכלן הלונדוני תימוטי אש. כלכלן נוסף, ניל שירינג, טוען כי פוטין מאותת שלא צפוי שינוי במדיניות שלו. "לא משנה מה יקרה, המיתון העמוק פורח עכשיו", הוא אמר.
ראש הממשלה לשעבר מיכאיל קסיאנוב, יריבו של פוטין, סבור כי הבעיות יחמירו כאשר המחירים צפויים לטפס בשנה הבאה ופוטין יצטרך "אסטרטגיית יציאה" לעזיבת השלטון. אך פוטין בינתיים מתבשם מ"התמיכה של העם הרוסי".