לביבות בטטה, לא מה שחשבתם: 5 מתכונים הודיים
הרבה לפני "אורנה ואלה", ההודים הכינו מבטטה לביבות מטוגנות - רק ברוטב קארי ולצד אורז בסמטי צחור. לרגל חנוכה - מתכון שונה וייחודי של לביבות בטטה צמחוניות ועוד 4 מנות חורפיות וקלות להכנה, שמתבססות על השורש הכתום והאהוב: ראיטה בטטה, רוטי, רוטב קארי וגם קוביות אפויות בתנור בצ'יק צ'ק
1. בטטה כופתא - לביבות בטטה הודיות ברוטב קארי
כופתא היא המילה ההודית לקציצות מכל סוג, כדורים מבושלים או צלויים מבשר, גבינות או ירקות. בטטה כופתא הם מעין לביבות בטטה מטוגנות שנוספו להם חומוס, אפונה ותבלינים.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
מקור המנה הזו באיזור צפון-מזרח תת היבשת ואפשר להגישה כך, על נייר סופג והיישר מהמחבת, או לצד אורז ורוטב קארי (ר' מתכון מס' 4).
המרכיבים:
2 בטטות בינוניות
1 ו-1/2 כוס חומוס מבושל
1 שן שום
2 בצלים ירוקים, חתוכים ל-1 ס"מ
2 כפיות זרעי כמון קלויים
1 כף ג'ינג'ר טרי טחון
6 כפות קמח
1 כפית מלח
2 כפות מיץ לימון טרי
פלפל שחור
1 כוס אפונה, קפואה או טרייה
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- קולפים וחותכים את הבטטות לקוביות. מבשלים בסיר עם מים מומלחים קלות עד לריכוך. מסננים וטוחנים במעבד מזון יחד עם החומוס, הבצל הירוק, השום, הג'ינג'ר והתבלינים עד שמתקבלת מחית חלקה.
- מעבירים לקערה, מוסיפים קמח ומערבבים עד שמתקבלת עיסה אחידה. מוסיפים את האפונה, מערבבים ומקררים במקרר למשך 45 דקות.
- יוצרים כדורים קטנים ומטגנים במחבת עם שמן חם על אש בינונית עד שצבעם הופך לחום זהוב. מוציאים, מסננים ומניחים על נייר סופג. ניתן להגיש עם רוטב קארי.
2. רוטי בטטה
לחם דק מאד, קל ופשוט להכנה - הגרסה ההודית הבריאה לטורטייה המקסיקנית ולפיתה הישראלית
המרכיבים:
1 בטטה חתוכה לקוביות
2 כוסות קמח חיטה מלאה
1 כף סוכר חום
1/2 כפית אבקת הל
מלח לפי הטעם
אופן ההכנה:
- מבשלים את הבטטה בסיר עם מים עד לריכוך. מסננים וטוחנים במעבד מזון לכדי מחית חלקה. מעבירים את המחית לקערה, מוסיפים את הקמח, הסוכר, ההל והמלח ולשים עד שמתקבל בצק אחיד ורך.
- מחלקים את הבצק לכדורים קטנים לפי הגודל הרצוי. על משטח מקומח משטחים בעזרת מערוך כל כדור לעלה דק מאד. במחבת עם שמן חם על אש בינונית מטגנים את הרוטי משני הצדדים עד שמזהיב קלות ומגישים חם לצד הארוחה.
3. קוביות בטטה בסגנון הודי
דרך קלה ומהירה להכנת קוביות בטטה בתנור - פתרון קל ומהיר לנשנושים ולאירוחים התכופים של החג.
המרכיבים:
2 בטטות גדולות חתוכות לקוביות
2 כפות חמאת גהי מומסת (ניתן להשיג בחנויות שמתמחות בחומרי גלם מהמזרח) - ניתן להחליף בחמאה
1 כפית מלח ים
1/2 כפית אבקת קארי
1/2 כפית קינמון
1/2 כפית כמון
1/2 כפית פפריקה
1/4 כפית כורכום
1/4 כפית הל
קורט אבקת צ'ילי
אופן ההכנה:
- מערבבים את קוביות הבטטה עם החמאה המומסת בקערה גדולה. בכלי נפרד, מערבבים את כל התבלינים, מוסיפים לבטטה ומערבבים היטב כך שיצפו את הקוביות.
- מעבירים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ואופים חצי שעה, כשמדי פעם יש לערבב את קוביות הבטטה כך שיספגו את הטעמים. מעבירים למצב צלייה (גריל), מגבירים את החום ל-200 מעלות וצולים 10 דקות או עד להזהבה. מגישים חם.
4. קארי בטטה
רוטב שמתלבש בכיף על תבשיל אורז לבן בסמטי או על לביבות בטטה (ר' מתכון לעיל)
המרכיבים:
2 בטטות גדולות חתוכות לקוביות
1 כף חמאת גהי או חמאה
1 בצל קטן קצוץ
1 כף סוכר חום
1/2 כפית מלח
1/2 כפית אבקת קארי
1/2 כפית כמון
1/2 כפית קינמון
קורט אבקת צ'ילי
1/2 גביע שמנת
1 כף מיץ לימון טרי
אופן ההכנה:
- בסיר עם מים מבשלים את הבטטות עד לריכוך. מסננים מהנוזלים.
- במחבת ממיסים את החמאה על חום בינוני. מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים כ-5 דקות עד ריכוך. מוסיפים את הסוכר החום, המלח, השמנת, הקארי, הכמון, הקינמון ואבקת הצ'ילי ומבשלים תוך כדי ערבוב כדקה. מוסיפים את הבטטות יחד עם מיץ הלימון ומערבבים. מבשלים לכ-2-3 דקות ומגישים חם.
5. ראיטה בטטה
הגרסה הכתומה לרוטב ההודי המפורסם, שמבוססת על יוגורט קריר שכאן נוספת לו מחית בטטה. אפשר להגיש בצלחת עמוקה אישית, כרוטב מעל סלט או כמטבל לצד מנה בשרית.
טיפ: ניתן להוסיף בהגשה טיפה-שתיים של שמן שומשום למי שאוהב.
המרכיבים:
1 בטטה בינונית קלופה ומבושלת
2 כוסות יוגורט טבעי
1/2 כפית כמון טחון
1/2 כפית זרעי חרדל
מעט צ'ילי
מלח ופלפל גרוס טרי
אופן ההכנה:
- חותכים את הבטטה לקוביות וטוחנים במעבד מזון יחד עם זרעי החרדל, הכמון והצ'ילי עד לקבלת מחית חלקה. מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.
- מוסיפים למחית את היוגורט ומערבבים. מצננים ומגישים כמטבל או כרוטב לבשר או סלט.
את המאכלים ניתן להשיג במסעדת אינדירה. שאול המלך 4, תל אביב