קובה וארה"ב השלימו: ויוה ראול! היכן פידל?
בשקט בשקט, עם מעט מאוד כריזמה והרבה נחישות, הצליח ראול קסטרו להתנער מהצל הגדול שהטיל עליו אחיו. השגת ההסכם ההיסטורי עם ארה"ב הקפיצה את מנייתו בציבור עשרות מונים. ובינתיים, פידל לא פוצה פיו
כמעט חמש שנים שראול קסטרו שהה תחת צלו של אחיו פידל. אולם השבוע הצליח נשיא קובה לפרוץ את דרכו החוצה ולהשיג ניצחון דיפלומטי ענק בדמות ההסכם ההיסטורי שחתם עם ארצות הברית, הישג שהביא לקץ עשורים של עוינות בין המדינות ושהניב לו תמיכה גואה ואהדה ציבורית רבה.
עוד חדשות בעולם :
חבל שההגה ביד של הגברים. זמן הסעודיות
צרפת: תקף שוטרים, צעק "אללה אכבר" וחוסל צו מעצר ליריבו הגדול של ארדואן
עבור קובנים רבים, שיקום היחסים הדיפלומטיים והבטחתו של אובמה לבטל סנקציות כלכליות נגד האי הקומוניסטי העלו מחדש תקוות לעתיד טוב יותר. אולם חשוב לא פחות - בתמורה לשחרור אסיר אמריקני - הצליח קסטרו להביא לשחרורם של שלושה מרגלים קובנים, שנחשבו לגיבורים במולדתם משום שנכלאו "לא בצדק" בארה"ב למשך 16 שנים.
ההסכם השבוע עם אובמה הביא לצעדות תמיכה המוניות בבירה הוואנה. יותר ויותר מפגינים שרו "ויוה ראול!". מדובר בשינוי משמעותי שחל במדינה שבה שלטה במשך שנים דמותו הגדולה מהחיים של אחיו הגדול, פידל קסטרו. לפי שעה, פידל האח הגדול, השוהה בווילה המבודדת שלו בהוואנה, לא נראה בציבור או נשמע מגיב על ההתפתחויות המסעירות במדינה.
ראול קסטרו, 83, נבחר ב-2008 להחליף את פידל החולה, ובעודו דוחף רפורמות כלכליות לשינוי השוק הקובני, הוא נודע כמנהיג שקט יחסית, חסר כריזמה סוחפת כמו של אחיו. אולם כעת, קובנים רבים מעריכים את המיתוג החדש של ההנהגה. "ראול קסטרו דואג לצורכי קובה. אנשים רבים לא האמינו אך ניתן לראות בעיניים את העבודה שלו. הוא שינה בשקט-בשקט את המדינה ללא נאומים ומבלי להתרברב על כך", אמר שלשום (יום ו') חוסה פרנדדס, מורה למתמטיקה בן 55, בעודו מחכה לאוטובוס.
בתקופה שבה פידל קסטרו כמעט ואינו נראה בציבור בעקבות פרישתו, כל עלייה באהדה הציבורית לראול מסייעת להצדיק את השלטון הקומוניסטי - במיוחד עכשיו, כשהקובנים מנסים להתרגל לרפורמות הכלכליות שלו וליחסים החדשים עם ארה"ב.
ריינלדו חאטן, סוכן נדל"ן בן 45 מהוואנה, סבור כי הנשיא מותיר את חותמו על קובה ומשנה אותה לטובה. "אני מודה לראול משום שהוא עושה היסטוריה. כל מה שהוא עשה בחמש השנים אחרונות עם ממשלתו - הוא גרם לשינוי גדול בחברה שלנו", טוען חאטן, שמחפש רוכשי דירות בשוק נדל"ן פתוח בבירה.
לא מוערך דיו
בריאן לאטל, אנליסט ב-CIA לשעבר שעקב אחר פועלם של האחים קסטרו במשך עשורים, אומר כי ראול היה תמיד לא מוערך דיו והקפיד על אחיזה קשיחה מאוד על המדינה. "הוא תמיד היה דמות חזקה מאוד-מאוד", טוען לאטל. "הוא היה בעל הברית החיוני וההכרחי ביותר של פידל. אני חושב שפידל לא יכול היה להמשיך למשול כל כך הרבה זמן בלי ראול".
בזמן שפידל קסטרו היה הדמות הגרנדיוזית בחזית ודחף את הקובנים לתמוך במהפכה והתריס נגד ארצות הברית, שימש ראול שר הביטחון הנאמן שלו, שהיה אחראי על בניית צבא חזק. יחד הם שרדו את הפלישה למפרץ החזירים, שלחו חיילים קובנים במהלך המלחמה הקרה לשדות הקרב באפריקה ותמרנו בין האמברגו שהטילה עליהם ארה"ב לבין המאמצים האמריקניים הבלתי פוסקים להדיח אותם מהשלטון.
בעיני אויביהם, האחים קסטרו תמיד ייראו כשותפים שגנבו את השלטון ודיכו את האוכלוסייה, אך הם עדיין הצליחו לשמור על תמיכה ואהדה בתוך קובה. כשפידל קסטרו חלה בקיץ 2006, הוא העביר זמנית את השלטון לראול. המעבר הפך רשמי וסופי בפברואר 2008. ראול הוכיח את עצמו יציב, מאורגן ובעל יכולת עסקית יותר מפידל.
קובנים רבים מעריכים כי ראול מתייעץ עם אחיו לפני החלטות הרות גורל, אך תפקידו המדויק של פידל אינו ברור. לעתים הוא כותב טור לעיתון או מארח נכבדים זרים. השבוע, היה זה השואו של ראול. ביום רביעי הוא פנה לאומה כדי להכריז על ההסכם עם אובמה. הוא היה רגוע כתמיד, הקריא בשלווה את הצהרתו ודיבר בקול הבריטון שלו ללא רוח וצלצולים.
לקץ האיבה בין קובה לארה"ב ישנה חשיבות היסטורית גדולה, אך כאמור, לא פחות חשוב מכך הוא שחרור שלושת המרגלים הקובנים שמאסרם השפיע רבות על קובה. מדובר בשיאו של קמפיין בן 16 שנים שמטרתו הייתה שחרור חמישה "גיבורים אנטי-טרור" שנכלאו בארה"ב בגין ריגול אחר גולי קובה בפלורידה. שחרורם של השלושה התקבל באושר רב. השניים האחרים שוחררו ב-2013 וב-2014 לאחר שריצו את עונשם.
תמונותיהם מגיעים הביתה, מחבקים את קסטרו ואת קרוביהם בנמל התעופה הוצגו
בכל כלי התקשורת הקובניים ומוסגרו כסוף טוב לפרשה רעה. "הפופולריות שלו עלתה מאותו הרגע", אמר קרלוס אלסוגרריי, דיפלומט קובני לשעבר. "הוא תמיד היה פרגמטי, נתן לאובמה את המרחב שהיה צריך כדי לאפשר לזה לקרות ונתן לאובמה לצאת באור טוב. הוא התנהג בחוכמה עם כל המצב הזה".
בתו של קסטרו, חברת הפרלמנט מריאלה, אמרה שלשום כי היא גאה באביה. "הוא לא מעוניין במקום של כבוד בהיסטוריה. הוא רק רוצה שקובה תצליח - כדי שהספינה שלנו תפליג".