שתף קטע נבחר

 

פיוס קטארי-מצרי: 'אויב חמאס' בקהיר הוחלף

ראש המודיעין המצרי, איש הקשר לישראל שלא יישר קו עם חמאס והאחים המוסלמים, הוחלף ביום שבו הודיעו קטאר ומצרים על דף חדש ביחסים. עקב בריאותו או כחלק מעסקה עם סעודיה?

איש הקשר בין מצרים לישראל מסיים את תפקידו, ביום שבו קטאר ומצרים מודיעות על "דף חדש ביחסים". ראש המודיעין הכללי בקהיר, מוחמד פריד א-תהאמי, המשמש גם כאיש הקשר המודיעיני לירושלים, יוחלף בראש מנגנון לביטחון לאומי, הגנרל חאלד פאוזי. גורמים לשעבר במערכת הביטחון המצרית טענו כי החלפתו נובעת מסיבות "בריאותיות" - אך עצם ההודעה ביום שבו נפגש נשיא מצרים עם שליחו של אמיר קטאר - מעוררת תהיות רבות.

 

הנשיא המצרי עבד אל-פתאח א-סיסי נועד בקהיר עם שליחו של אמיר קטאר וראש לשכת בית המלוכה הסעודי, במסגרת איחוי הסכסוך בין קטאר למצרים. שני הצדדים הסכימו לקבל את היוזמה הסעודית לאיחוי הסכסוך ולפתוח דף חדש ביחסים. היחסים בין קהיר לדוחא הידרדרו אחרי שסיסי - אז מפקד הצבא - הדיח את הנשיא מוחמד מורסי והאחים המוסלמים מהשלטון ביולי 2013.

הנשיא א-סיסי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא א-סיסי(צילום: AFP)
 

 

תהאמי מונה לשר המודיעין ביולי אשתקד על-ידי הנשיא הזמני עדלי מנסור, ובשנה וחצי שבהן כיהן בתפקידו פורסם כי הוא לא יישר קו עם חמאס והאחים המוסלמים, שקטאר מעניקה להם חסות. הידיעה הראשונית על החלפתו פורסמה בעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", המזוהה עם שלטון קטאר - ולא בכלי התקשורת המזוהים עם השלטון המצרי.

 

באותו עיתון טענו, עם זאת, כי הסיבה להחלפתו אינה קשורה לתפקודו או לפיגועי הטרור האחרונים במצרים. לדבריהם, מאז הפיגוע הקטלני בסוף אוקטובר ברפיח, שבו נהרגו יותר מ-30 חיילים מצרים, מסתמך נשיא מצרים על דו"חות מודיעיניים של הנמצאים מתחת לתהאמי, כי עוד לפני פיגוע זה הוא נותח פעמיים.

 

קודם לכן כיהן תהאמי כראש מנגנון הפיקוח המנהלתי במצרים, שהוא גוף עצמאי שהוקם ב-1964 ומתמחה במאבק בשחיתות. הוא פוטר על-ידי מורסי בספטמבר, בעקבות טענה של קצין לשעבר במנגנון שלפיה תהאמי הסתיר עובדות וראיות הקשורות לשחיתות של נשיא מצרים לשעבר חוסני מובארק, בניו עלא וגמאל, ובכירים אחרים, ואף גרס מסמכים שהיו בידיו באותו עניין.

 

בעיתון אל-יום א-סאבע נכתב כי ראש המודיעין החדש הגנרל פאוזי שימש כיועצו של א-תהאמי בשלושת החודשים האחרונים וכי הוא היה אחראי לחשיפת כל פרשיות הריגול במצרים מאז מהפכת 25 בינואר 2011, ובהן הפרשה של אילן גרפל. הוא החל את דרכו בצבא מצרים בחיל הרגלים בשנות ה-70. לאחר מכן עבר למנגנון המודיעין הכללי וכיהן בכל העמדות ההכרחיות במנגנון המודיעין עד שהגיע לתפקיד מנהל מנגנון הביטחון הלאומי.

    

עבדאללה מלך סעודיה קרא בחודש שעבר למצרים לגבות את ההצעה שלפיה סעודיה, איחוד האמירויות ובחריין יסיימו את שמונת חודשי העימות הדיפלומטי עם קטאר, בעקבות תמיכתה באחים המוסלמים ובמהפכות "האביב הערבי". כמו סעודיה, איחוד האמירויות ובחריין, גם מצרים החזירה את שגרירה מקטאר בתחילת השנה. בניגוד אליהן, שהגיעו בחודש שעבר לפיוס עם קטאר והודיעו על השבת השגרירים, מצרים טרם עשתה זאת.

 

מצרים, איחוד האמירויות וסעודיה מכלילות את האחים המוסלמים ברשימת ארגוני הטרור ורואות את האיסלאם הפוליטי כאיום על מערכות השלטון שלהן. קטאר, מנגד, תומכת באחים המוסלמים ואף העניקה מקלט לכמה מבכיריה. נושא מחלוקת נוסף הוא תחנת הטלוויזיה אל-ג'זירה, המשדרת מקטאר ונתפסת בסעודיה ובאבו דאבי כקולם של האחים המוסלמים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש המודיעין שהוחלף א-תהאמי
מומלצים