שתף קטע נבחר

 

שריקה צורמת: מה עובר על שופטי ליגת העל?

טעויות לא מחויבות, שריקות מפוקפקות לפנדלים וחוסר אחידות. הסיבוב הראשון של עונת 2014/15 סיפק לא מעט רגעי מחלוקת. ממה זה נובע? תלוי את מי שואלים. גורם בכיר באיגוד השופטים מודה: "יש שופטים בלי שכל. הם לא מצליחים לחבר משחק שעובר בשקט". מנכ"ל איגוד השופטים, יריב טפר, לא מסכים עם הביקורת: "סיכומים נעשה בסוף העונה, עד עכשיו אנחנו שבעי רצון"

הסיבוב הראשון של ליגת העל סיפק לנו לא מעט רגעי מחלוקת בהם היו מעורבים השופטים. שריקות לנבדל שלא היו, שערים לא חוקיים שאושרו (כמו השער של בני סכנין לרשת של מכבי חיפה בשבת, בפתיחת הסיבוב השני), חוסר אחידות, שריקות שגויות לכדורי עונשין מ-11 מטר, וכמובן - ארועי הדרבי התל אביבי.

 

אז מה עובר על שופטי ליגת העל? האם מדובר בחוסר ניסיון או הבעיה היא בכלל הקלות בה מקבלים היום כרטיס כניסה ושיבוצים לליגת העל? האם זה הלחץ ממצלמות הטלוויזיה והביקורת מפרשנים? פנינו למספר גורמים לשמוע את דעתם, כאשר הראשון הוא השופט בדימוס, אסף קינן.

 

 

ריינשרייבר בדרבי התל אביבי.ה-ארוע של הסיבוב הראשון (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
ריינשרייבר בדרבי התל אביבי.ה-ארוע של הסיבוב הראשון(צילום: ראובן שוורץ)

 

"זה לא סוד שיש הרבה טעויות", אומר קינן, "עם עובדות אי אפשר להתווכח, כרגע יש פתיחת עונה פחות טובה. גם בזמני היו פתיחות עונות פחות טובות. יש הצטברות של יותר מדי טעויות כרגע. לדעתי זה בגלל שהכניסו הרבה מאוד צעירים שעד שישתפשפו ויקבלו את הנסיון הנדרש אנחנו צפויים לעוד ועוד טעויות. בוא נקווה שלא יהיו טעויות קריטיות שיכריעו משחקים".

 

השופטים מקבלים בקלות שיבוץ לליגת העל?

"אין ברירה אחרת. אל תשכח שבבת אחת עזבו מספר שופטים בכירים ולא הספיקו להכין עתודה חזקה ורחבה. מנסים להשלים את זה ולפעמים זה לוקח זמן. זה לא הוקוס פוקוס. לוקח זמן להביא שופטים לרמות הגבוהות ולפעמים זה בא על חשבון טעויות. צריכים להיות סבלניים, יש חבר'ה טובים בין השופטים".

 

צפו בשער בנבדל של בני סכנין

צפו בשער בנבדל של בני סכנין

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

היכן הבעיה המרכזית?

"זה שילוב של חוסר מזל, הרבה טעויות התרכזו בזמן מצומצם בסיבוב אחד. בעבר היו טעויות והתחלקו במהלך כל העונה. כרגע בזמן קצר הכל התנקז לסבוב הראשון. בגלל שהיו יותר מדי טעויות בסיבוב אחד, והשיא היה בדרבי, זה נראה כאילו יש המון טעיות. גם בשנים עברו היו טעויות רק שהם התפרשו על פני עונה שלמה".

 

 

"נבדל של חצי נעל זה לחפש גנב בחושך"

שופט עבר אחר, אייל צור, לא חושב שצריך להחמיר עם השופטים, בטח לא כאשר בוחנים את השער שכבשה סכנין בשבת. "זה היה נבדל של 30 ס"מ", הוא אומר, "חצי נעל זה לחפש גנב בחושך. אחרי שראינו חמש פעמים הילוך חוזר הבנו שחצי גוף בנבדל. צריך לבדוק אם זה נבדל או לא. להיתלות על זה להגיד בגלל זה שרמת השיפוט לא טובה, זה לא נכון".

 

אבל העונה יש לא מעט בעיות שיפוט?

"אני בעקרון חושב שהשיפוט הרבה יותר קשה משנים קודמות. המשחק מצולם בהרבה יותר מצלמות וכל מהלך מצולם בזוויות שונות. היום גם כל משחק מצולם. היום גם יש הרבה יותר התחזויות של שחקנים ברחבה. לשופט יש היום בעיה. פעם שחקן היה נופל, היית משוכנע במאה אחוז שהפילו אותו. היום שחקן נופל, אתה משוכנע בתשעים אחוזים שהוא עושה הצגות. גם האמינות של השחקנים לגבי העבירות ברחבה זה נושא די בעייתי".

 

עוד רגע של מחלוקת, הפעם במשחק בין קריית שמונה לאשדוד (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
עוד רגע של מחלוקת, הפעם במשחק בין קריית שמונה לאשדוד(צילום: אבי רוקח)

 

ורמת השיפוט?

"יש תמיד טעויות ויהיו גם בעתיד. להגיד לך שכל השופטים בליגת העל הם שופטים מצוינים?! לא. זה כדורגל, תמיד יש שופטים מצוינים, שופטים טובים ופחות טובים. באופן כללי נוצר מצב שלליגת העל עלו שופטים במהירות גדולה מאוד יחסית. הדור של עובדיה צבי וכל החבורה השאירו בור של כמה שנים אחרי שפרשו והיו צריכים להעלות מהר מאוד שופטים לליגת העל כדי למלא מכסות".

 

"בזמנו, בשביל להגיע לליגת העל היה לוקח בין שמונה לעשר שנים. היום בארבע-חמש שנים אתה יכול להיות בליגת העל. יש לך פחות ניסיון, השתתפת בפחות משחקים בליגות נמוכות וזה דבר משמעותי. אלה הבעיות העיקריות - החוסר נסיון של השופטים האלה לעמוד בסיטואציות בעייתיות, הטלוויזיה וההתחזויות של שחקנים".

 

ב"ש מקבלת יותר מדי פנדלים?    (סטילס: עוז מועלם, וידאו: ONE)

ב"ש מקבלת יותר מדי פנדלים?    (סטילס: עוז מועלם, וידאו: ONE)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"הניסיון הוא גורם חשוב", ממשיך צור, "חלק מהשופטים באים עם הרבה פחות נסיון שיפוטי. זה כמו טייס, טייס צריך לטוס המון טיסות בשביל להיות מצוין. גם שופט. כל ההשתפשפות צריכה להיות בליגות הנמוכות - במקרים הבעייתים, בלחצים הבעייתים. ברגע שאתה עולה מהר לליגת העל, אם הכל עובר יפה אז בסדר, אתה שופט טוב. אבל אם מתחילות להיות בעיות גבוליות אז הפסיכולוגיה, והלחץ והתקשורת משפעים ולא כל השופטים עברו את כל המסלול בצורה הכי טובה שיכולה להיות".

 

היו הרבה שריקות לכדורי עונשין מ-11 מטר שלא היו.

צור: "היו שניים-שלושה פנדלים במשחקים של באר שבע שלא היו במקום. היו שניים-שלושה פנדלים שהכדור פגע ביד והשופטים נתנו פנדל על כדור שפגע ביד ולא יד ששיחקה בכדור. אחת הבעיות החשובות זה נושא של נגיעות יד. צריך להבין שבנגיעת יד צריכה להיות כוונה לגעת בכדור, המגע לא מספיק. היו העונה מקרים זועקים לשמיים שהכדור פגע ביד ולא הייתה שום מטרה והצדקה לשרוק לפנדל".

 

"הנבדלים? קוון זה תפקיד הרבה יותר קשה משופט ראשי. הייתי שופט קו ושופט הקו לא מסוגל לראות את רגע המסירה ואת רגע הנבדל. זה כמעט בלי אפשרי. אתה צריך מיומנויות. איך אמרו אתמול בטלוויזיה?! הנעל הצהובה שבלטה. אנחנו לא גנבים, אנחנו באים לשפוט כדורגל".

 

אייל צור. "אחנו לא גנבים, אנחנו באים לשפוט כדורגל" (צילום: עדי סרדס) (צילום: עדי סרדס)
אייל צור. "אחנו לא גנבים, אנחנו באים לשפוט כדורגל"(צילום: עדי סרדס)

 

גורם הקשור לאיגוד השופטים ציין: "בסך הכל השופטים עושים עבודה טובה, אבל יש טעויות ושגיאות שניתן אולי לקבל בגלל מצלמות הטלוויזיה הרבות שיש במגרשים. בעבר לא היו כל כך הרבה מצלמות. למרות שבסגל הבכיר, גם בין אלה שהולכים עם התג הבינלאומי, זה בא להם הכל בקלות, יותר מדי בקלות. המסננת צריכה להיות בעלת חורים יותר קטנים, על מנת שלליגת העל יגיעו השופטים הטובים ביותר ולא בעלי הקשרים הטובים ביותר".

 

גורם בכיר באיגוד השופטים אמר: "המצב לא טוב, השיפוט לא טוב. חוסר נסיון של השופטים בא לידי ביטוי והם לא מפעילים שיקול דעת. ממה זה נובע? שופטים בלי שכל. החלטות לא אחידות ושיפוט לא אחיד. הם לא מצליחים לחבר משחק שעובר בשקט. זה גם השופטים עם התג הבינלאומי, לא רק הצעירים".

 

יריב טפר: "בסך הכל אנחנו בקו הנכון"

מנכ"ל איגוד השופטים, יריב טפר, דווקא שבע רצון מהשיפוט מתחילת העונה. "סיכומים נעשה בסוף העונה, עד עכשיו אנחנו שבעי רצון", הוא אומר, "שופטי ליגת העל והלאומית נפגשים מדי שבוע בימי רביעי לכנס מקצועי ומנתחים ארועים. כל הזמן אנחנו משתדלים להשתפר ולהיות טובים יותר".

 

יריב טפר. "משתדלים להשתפר ולהיות טובים יותר" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
יריב טפר. "משתדלים להשתפר ולהיות טובים יותר"(צילום: אורן אהרוני)

 

בעבר היה קשה יותר להגיע לליגת העל?

"ההליך לא קצר יותר. יש השקעה יותר גדולה בזיהוי שופטים כבר בשלבים המוקדמים. אנחנו חלק מאופ"א והמגמה העולמית בכלל ובאירופה פרט היא ששופטים צעירים שהם איכותיים ובעלי פוטנציאל מקודמים. ראה באנגליה את מייקל אוליבר וגם בגרמניה ובאיטליה מקדמים צעירים. הם מובילים את הקו הזה ואנחנו לא נשארים מאחור".

 

עם המצלמות הביקורת גדולה יותר היום.

"נכון. אני אומר שבכל דבר יש יתרונות וחסרונות. ככל שיש יותר מצלמות יש יותר זוויות ולא תמיד זה פועל לרעת השופט. לפעמים זה פועל לטובתו. מצד שני, הכל גלוי ושקוף,

וכל דבר רואים בלייב בעשרות הילוכים חוזרים. יש לזה מחיר, היום השופטים הרבה יותר חשופים ומבוקרים. המטרה שלנו היא שגם הציבור בבית, הפרשנים והשדרנים יידעו את חוקת המשחק. כך שלפחות אם מבקרים שיידעו מקצועית אם הם צודקים".

 

"אנחנו כארגון קובעים מספר מטרות בתחילת כל עונה. בסך הכל אנחנו בקו הנכון", מוסיף טפר, "יש דברים שאנחנו פחות טובים ועובדים על השיפור שלהם. היו למשל מספר מקרים של עבירות יד ברחבה. ברגע שזיהינו שקרו מספר מקרים, הכנס לפני שבועיים עסק בנגיעות יד ברחבה".

 

"היה חשוב לחדד לשופטים מהי עבירת יד והוצאנו את זה החוצה. לכן היה חשוב לחדד את זה ולכן היום זו סיטואציה שצריך להשתפר ורואים שיפור בנושא. כל מה שמזהים שהוא לא מקרה בודד, אלא רצף של כמה מקרים, מיד מטפלים בו נקודתית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
האדום לערן זהבי בדרבי
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים