שתף קטע נבחר
 

מה הסיכון? כל מה שצריך לדעת לפני ניתוח קיסרי

אחת מכל חמש נשים יולדת בניתוח קיסרי, מה שהופך אותו לניתוח השכיח ביותר בעולם. אילו הכנות נדרשות לפני הניתוח, מהם הסיכונים הכרוכים בו, כמה זמן נמשך האשפוז ומתי אפשר לחזור לפעילות ספורטיבית? כתבה ראשונה בסדרה שתוציא אתכם בריאים מחדר הניתוחים

מתוך כ-160 אלף לידות בשנה בישראל, כחמישית מתבצעות על שולחן הניתוחים. לידה קיסרית היא אחד הניתוחים השכיחים בעולם, אבל כמו כל ניתוח כרוך בסכנות לסיבוכים ותהיות רבות. 

 

רגע לפני הלידה המיוחלת ובסיועו של ד"ר שרון מסלוביץ, מומחה במיילדות וגינקולוגיה ומנהל מיון נשים ויולדות בית חולים ליס שבאיכילוב, אנו מביאים את כל התשובות לשאלות המטרידות.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

קראו עוד בנושא:

האם יש לנו סיבה לפחד מהרדמה כללית בניתוח?

מוזיקת חדר ניתוח: מה אוהבים הכירורגים להשמיע בעבודה?

זינוק במס' ניתוחי קיצור קיבה - וגם בסיבוכים

 

למה צריך קיסרי?

ניתוח קיסרי מתבצע כאשר לידה נרתיקית מהווה סיכון לאם או לעובר, או כאשר קיים צורך ביילוד מיידי.

 

דוגמאות למצבים שכיחים המובילים לניתוח קיסרי אלקטיבי (מתוכנן מראש): מצב עכוז; יותר משני ניתוחים קיסריים בעבר - מקרה שבו לידה נרתיקית מסכנת את שלמות הצלקת ועלולה להוביל לקרע ברחם; וכן שליית פתח - מצב שבו השליה מכסה את פתח תעלת הלידה ואינה מאפשרת לידה נרתיקי. 

 

דוגמאות למצבים שכיחים המובילים לניתוח קיסרי שאינו מתוכנן: האטות בדופק העובר שאינן מאפשרות השלמת לידה נרתיקית; חוסר התקדמות בלידה - בפתיחת צוואר הרחם או בירידת ראש העובר בתעלת הלידה לאורך זמן; וכן מצב חירום אימהי כגון רעלת המידרדרת במהירות.

 

כמה הוא שכיח?

ניתוח קיסרי מבוצע בשכיחות שונה בהתאם לאוכלוסייה ולפרוטוקולים הרפואיים הנהוגים במקום. בישראל עומד שיעור הניתוחים הקיסריים על קצת פחות מ-20%, שהם כ-30,000 ניתוחים בשנה. בערים הגדולות בסין ובברזיל, לעומת זאת, מגיע שיעור הניתוחים הקיסריים לכ-80% מכלל הלידות.

 

בארצות הברית עומד שיעור הניתוחים הקיסריים על כ-33%, והוא נמצא בעלייה מתמדת בשני העשורים האחרונים.

 

האם יש חלופה לניתוח?

ניתוח קיסרי הוא צורת יילוד אחת מבין שלוש: לידה נרתיקית - הדרך המועדפת; לידה מכשירנית הכוללת שימוש בוואקום או במלקחיים, העשויה להוות אלטרנטיבה לניתוח קיסרי אם מתקיימים התנאים לביצוע לידה כזאת (כגון פתיחה גמורה, פקיעת קרומים וראש נמוך מאוד בתעלת הלידה), וניתוח קיסרי.

 

בכל מצב שבו קיימת אלטרנטיבה לניתוח יש לדון בה. כאשר העובר במצב עכוז, למשל, ניתוח קיסרי הוא אופן היילוד המומלץ על פי הספרות הרפואית כדי למנוע סיבוכים, אך ישנה אפשרות לנסות ולהפוך את העובר למצג ראש ובאמצעות כך למנוע ניתוח. יש לדון באפשרות זאת טרם ביצוע הניתוח.

ניתוח קיסרי לא מתוכנן עשוי להתרחש כשהלידה אינה מתקדמת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ניתוח קיסרי לא מתוכנן עשוי להתרחש כשהלידה אינה מתקדמת(צילום: shutterstock)
 

מה קורה יום לפני הניתוח?

אם מדובר בניתוח קיסרי אלקטיבי, יום קודם למועד הניתוח תזומן האישה ההרה לבית החולים שבו יתבצע הניתוח.

 

בשלב זה תתבצע הכנה לניתוח, הכוללת בדרך כלל ניטור דופק העובר, מעבר על כרטיס מעקב ההריון, אולטרסאונד, בדיקות מעבדה ופגישה עם רופא הנשים שבמהלכה ניתן הסבר על הניתוח, מהלכו והסיבוכים האפשריים. הרופא יחתים את האישה בתום הפגישה על טופס הסכמה לניתוח קיסרי.

 

מה קורה ביום הניתוח עצמו?

ניתוח קיסרי מתבצע לרוב תחת אלחוש אזורי הקרוי אלחוש ספינלי, שאינו דורש הכנה מיוחדת או צום. עם זאת, האישה ההרה תתבקש בכל זאת להגיע לניתוח בצום של כשש שעות, כדי למנוע עיכוב במקרה שבו יוחלט על ניתוח בהרדמה כללית.

 

אם הניתוח מתבצע בשעות הבוקר, תונחה האישה שלא לאכול או לשתות במהלך הלילה, ולהגיע למיון בשעות הבוקר המוקדמות. עם הגעה למיון יתבצע ניטור נוסף של דופק העובר, שיחה עם האחות, יורכב עירוי נוזלים ותינתן הפניה לחדר המתנה לניתוחים קיסריים.

 

כמה זמן נמשך הניתוח?

משך הניתוח הקיסרי תלוי בדרך כלל בסיבה לניתוח. אם מדובר בניתוח בטן ראשון של היולדת ובניתוח אלקטיבי הוא ייארך 25-15 דקות, ולפני כן יאולחש ויחוטא האזור - דבר המוסיף כ-30 דקות לתהליך.

 

ניתוחים קיסריים חוזרים ממושכים יותר, משום שלאחר הניתוח הראשוני מתפתחות צלקות תוך-גופיות הקרויות הידבקויות, והן מעכבות מעט את הניתוח. ניתוח כזה ייארך 50-30 דקות.

 

כמה רופאים משתתפים בניתוח?

בניתוח קיסרי משתתפים תמיד שני רופאי נשים לפחות, אחד מהם בכיר. כמו כן, ישהו בחדר הניתוח מרדים, שתי אחיות חדר ניתוח, מיילדת ולעתים גם רופא יילודים.

 

מהו מהלך הניתוח?

לאחר אלחוש, חיטוי הבטן וכיסויה, מבצעים חתך רוחבי על פני העור באורך של כ-15 ס"מ. מרחיבים את החתך לעומק ומגיעים עד לחלל הבטן, תוך הפרדת שרירי הבטן מבלי לחתוך אותם. מזהים את הרחם ומבצעים גם בו חתך רוחבי, עד שמגיעים לקרומים שעוטפים את העובר. פוקעים את הקרומים, מחלצים את העובר ומוסרים אותו למיילדת ולאחר מכן מחלצים את השליה.

 

בשלב זה בודקים שהרחם ריק מתוכן ומתחילים לסגור את החתכים שבוצעו קודם ברחם ולאחר מכן במעטפת של חלל הבטן, ולבסוף סוגרים את העור.

פוקעים את הקרומים, מחלצים את העובר ומוסרים אותו למיילדת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פוקעים את הקרומים, מחלצים את העובר ומוסרים אותו למיילדת(צילום: shutterstock)
 

מה קורה אחרי הניתוח?

לאחר הניתוח שוהים כשעתיים-שלוש בחדר התאוששות, שם מנוטרים לחץ הדם של היולדת, הדופק ותפוקת השתן. השהות במחלקה אורכת בדרך כלל שלושה לילות.

 

איזה טיפול מקבלים אחרי הניתוח?

לאחר ניתוח קיסרי לרוב אין צורך בטיפול מיוחד. אין הוכחה כי מתן אנטיביוטיקה או נוזלים מועילים, אלא אם כן ישנה סיבה מיוחדת לכך (למשל, ניתוח שבוצע עקב זיהום ברחם).

 

האחיות במחלקה ילמדו את היולדת כיצד לטפל בפצע הניתוחי, כשברוב המקרים נדרשת רק שטיפה במים לאחר היממה הראשונה.

 

הדבר החשוב ביותר בתהליך ההחלמה לאחר ניתוח קיסרי הנו התניידות, כלומר קימה מהמיטה ותנועה. התנועתיות המוקדמת מונעת היווצרות קרישי דם ברגליים, מחישה את חידוש פעילות המעי לאחר הניתוח ומזרזת את תהליך ההחלמה.

 

מתי משתחררים הביתה?

לרוב השחרור מתבצע לאחר שלושה לילות, כלומר ביממה הרביעית לאחר הניתוח. לעתים נדרש פרק זמן ארוך יותר לצורך טיפול בפצע, טיפול אנטיביוטי או אחר.

 

כמה זמן נשארים בבית?

חופשת לידה אורכת כ-14 שבועות ומהווה פרק זמן מספק להחלמה מלאה מניתוח קיסרי.

הדבר החשוב ביותר בתהליך ההחלמה לאחר ניתוח קיסרי הנו התניידות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הדבר החשוב ביותר בתהליך ההחלמה לאחר ניתוח קיסרי הנו התניידות(צילום: shutterstock)
 

איזה טיפול צריך לבצע בבית?

בבית אין צורך בכל טיפול מלבד שטיפות של אזור הצלקת וביקורת בקופת החולים או במחלקה המנתחת כשמונה ימים לאחר הניתוח לצורך הסרת סיכות. בביקורת זו בודקים גם את שלמות הצלקת ונותנים הוראות להמשך הטיפול, אם צריך.

 

משחות טיפוליות ואנטיביוטיקה ניתנים רק בהוראת רופא, אם קיים חשד לזיהום באזור הצלקת.

 

מהם סימני האזהרה הדורשים פנייה למיון?

ניתוח קיסרי נחשב בטוח, אך הוא אינו נטול סיבוכים. ישנם סיבוכים האופייניים לתקופת ההחלמה ושאליהם יש לשים לב:

 

זיהום בצלקת הניתוחית, המתבטא בדרך כלל באודם סביב הצלקת, בחום, בכאב ובהפרשה מוגלתית רבה.

 

היווצרות קריש דם בוורידי הרגליים שיתבטא בדרך כלל בכאב, בנפיחות ובאודם באחת השוקיים.

 

פתיחה של הצלקת הפנימית, שתתבטא בכאב ובהפרשה מרובה של נוזלים מימיים מאזור הצלקת.

 

דימום ברקמה התת-עורית, שיתבטא בזרזוף דם בין הסיכות על פני העור או בהתפתחות המטומה תת-עורית.

 

מה מותר ומה אסור לאכול אחרי הניתוח?

במהלך השהות בבית החולים תותאם לאישה היולדת כלכלה על פי קצב החלמתה, אך עם שחרורה ניתן לאכול הכל ללא הגבלה.

 

ממה צריך להיזהר בתקופת ההחלמה?

תקופת ההחלמה מניתוח קיסרי קצרה בדרך כלל, אך יש לזכור כי זהו ניתוח בטן שבו נתפרת דופן הבטן במספר שכבות. אחת השכבות האלו אחראית להכלת איברי הבטן בחלל הבטן, והיא קרויה פציה.

 

כל עוד התפר בפציה אינו חזק דיו, יש להימנע מהעלאת הלחץ התוך-בטני בהרמת משאות כבדים. לכן, חל איסור על הרמת משאות מעל 7.5 קילו בשלושה החודשים הראשונים שלאחר הניתוח.

 

מתי אפשר לחזור לעבודה?

החזרה לעבודה אפשרית מיד בתום חופשת הלידה בת 14 שבועות.

 

מתי אפשר לחזור לפעילות ספורטיבית?

פעילות אירובית אפשרית ואף מומלצת לאחר כחודש וחצי מהניתוח.

 

פעילות הכרוכה בהעלאת לחץ תוך-בטני כגון הרמת משקולות או כפיפות בטן מותרת רק לאחר כשלושה חודשים.

 

מתי נדרשת ביקורת אצל הרופא?

הביקורת הראשונה אצל רופא הנשים מתבצעת בדרך כלל כשישה שבועות לאחר הלידה, אך במקרה של ניתוח קיסרי מתבצעת כאמור ביקורת לאחר כשמונה ימים ובמקרים רבים מומלץ לראות שוב רופא כשבועיים-שלושה לאחר הניתוח ולא להמתין עד לתום שישה השבועות.

 

ייעוץ רפואי: ד"ר שרון מסלוביץ, מומחה במיילדות וגינקולוגיה ומנהל מיון נשים ויולדות בית חולים ליס שבאיכילוב



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
משך הניתוח הקיסרי תלוי בדרך כלל בסיבה לניתוח
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים