דירה להפקיר: מחירי השכירות בישראל זינקו בכ-60% בעשור האחרון
הקושי לממן רכישת דירה גרם לביקוש אדיר להשכרה. מ-2004 עלה המחיר הממוצע מ-2,295 ל-3,680 שקל בחודש. בת"א זינקו המחירים ב-72% בשש שנים. אודי ורומי, הורים לשלושה: "בכל פעם שמחדשים חוזה המחיר עולה"
משבר הדיור של רבים מהזוגות הצעירים בישראל אינו נוגע רק לרכישת דירה: נתונים רשמיים מצביעים גם על זינוק של עשרות אחוזים במחירי השכירות בשנים האחרונות. מנתוני משרד הבינוי עולה כי מ-2008 ועד ספטמבר 2014 עלו מחירי השכירות בשיעור ממוצע של כ-58%, גבוה בהרבה מעליית מדד המחירים לצרכן. המצב חמור יותר בתל אביב, שם זינקו מחירי השכירות ביותר מ-72% בשש השנים האחרונות.
מנתוני משרד השיכון עולה כי בשנת 2000 היה מחיר השכירות הממוצע בתל אביב 2,749 שקל לחודש. בשמונה השנים הבאות חלה עלייה מתונה במחירים וב-2008 עמד המחיר הממוצע על 3,277 שקל. מאז זינק המחיר שעומד כיום על 5,643 שקל לחודש בממוצע.
הנתונים מתייחסים לשכר הדירה הממוצע של דירות בכל הגדלים:
בחלוקה לחדרים עולה כי מי ששוכר בתל אביב חדר וחצי או שניים נאלץ להיפרד בממוצע בחודש מ-3,984 שקל. מי שרוצה דירה גדולה יותר, בת 2.5 או 3 חדרים, יאלץ להיפרד בממוצע מ-4,954 שקל בחודש. אלו ששוכרים דירות בנות 4.5 ו-5 חדרים משלמים לבעלי הבית לא פחות מ-8,220 שקל בממוצע.
בירושלים עלו מחירי השכירות באופן מתון יותר, אך בכל זאת מדובר בזינוק של יותר מ-48% בשש השנים האחרונות. ב-2008 עמד שכר הדירה הממוצע בבירה על 2,688 שקל וכיום הוא הגיע ל-4,000 שקל לחודש. עבור דירת 1.5 חדרים או שני חדרים משלמים בירושלים בממוצע 2,884 שקל לחודש, בזמן שעל דירת 3.5 או 4 חדרים משלמים השוכרים 4,510 שקל - כמעט כמו דירת 2 חדרים בתל אביב.
בחיפה ובקריות המצב טוב יותר לפי נתוני משרד הבינוי. ב-2008 עמד מחיר שכר הדירה הממוצע על 1,509 שקל וכיום הוא הגיע ל-2,293 שקל. אמנם מדובר בזינוק של 52%, אך בכל זאת המחירים נמוכים מאשר בשתי הערים הגדולות. על פי הנתונים, שכר הדירה עבור דירות קטנות של חדר וחצי או שניים הוא 1,892 שקל ועבור 4.5 או 5 חדרים שכר הדירה הוא 3,782 שקל בממוצע, פחות מדירת חדר וחצי בתל אביב. המצב בדרום ובצפון דומה לזה של חיפה והקריות.
משפחת גל
אודי (33) ורומי (32) גל, הורים לשלושה ילדים, מתגוררים בשכונת קסטל במבשרת ציון. כבר 13 שנים שאודי, איש כוחות הביטחון, מחליף דירות. אף ששניהם עובדים, הם לא מצליחים לרכוש דירה ולכן הם מתגוררים בשכירות. "מגיל 18 אני שוכר דירות", הוא מספר. "מאז שהתחתנו ב-2003 אנחנו גרים בשכירות כי אין לנו את היכולת לקנות דירה עכשיו. לא היה לנו הון עצמי, והיום אם אתה לא בא עם כסף מהבית מאוד קשה".
גל מספר שלאורך השנים הוא התגורר בכמה ערים וכל פעם מחיר השכירות עלה. "גרתי ברחובות, מבשרת ציון וירושלים", הוא אמר. "כשהתחתנתי שכר הדירה שלנו עמד על 2,000 שקל לדירה של 3 חדרים. זה עלה באופן הדרגתי לאורך השנים והיו גם עליות קצת יותר גדולות. כמעט בכל חידוש חוזה סכום השכירות עלה. זה קרה גם כשהסתיימה תקופת השכירות ובאנו לחדש וגם כשעברנו מדירה לדירה".
היום מתגוררת המשפחה בת החמש נפשות בדירה בת 3.5 חדרים והם משלמים 4,500 שקל לחודש, 2,500 שקל יותר מהסכום ששילם לפני 13 שנים. "עלות הדירה שלי היום מגיע ל-6,000 שקל אם לוקחים בחשבון ארנונה, חשמל מים וגז", הוא מוסיף. "העלייה במחיר השכירות הייתה הדרגתית וכל פעם זה הכביד יותר ויותר על הכיס, אבל כשהגעתי לדירה האחרונה לפני כשנתיים הייתה עליה מאוד דרמטית מסכום של 3,700 שקל (לדירה של 3 חדרים) לסכום של 4,500 שקל (לדירה של 3.5 חדרים). זה 800 שקל וזה המון כסף למי שיש לו שלושה ילדים ומשלם על גנים וצהרונים".
משפחת גל מתקשה לעמוד בהוצאות הכבדות. "היום הוצאות הדיור פשוט חונקות. זו ההוצאה הכי כבדה. אין לך שום מרווח נשימה ואין לך אפשרות לחסוך או לתכנן עתיד לילדים", הוא אומר בכאב. "חופשות זה משהו שהוא כמעט פנטזיה. אנחנו מעמד ביניים קלאסי, שנינו עובדים מאוד קשה, אבל המחירים לא מפסיקים לעלות".
בני המשפחה מתגוררים בקסטל, שלא נחשב לאזור יוקרתי אלא דווקא זול באופן יחסי לאזורים אחרים במבשרת ציון, שם המחירים יקרים משמעותית. "בדקתי גם בתוך ירושלים, דירה במקום סביר. המחירים לדירה של 4-3 חדרים נעים בין 4,500 ל-5,500 ואין הרבה דירות כאלה", הוא מסביר. "הבעיה המרכזית היא שאין אפשרות לקנות בית, אז כולם שוכרים וזה גורם לכך שהביקוש מעלה את המחירים. ואז צריך להעתיק מקום מגורים ואז החיים משתנים. אין לך עוגן, אין קביעות והילדים מרגישים את זה כי אין להם תחושת שייכות".
גל מודה שהוא לא רואה את עצמו רוכש בית בעתיד הנראה לעין: "עם מחירי הדיור של היום צריך להביא הון עצמי אסטרונומי של 400 אלף שקל ומי שלוקח הלוואה במקביל למשכנתא פשוט מתאבד כלכלית".
משפחת מלכה
במשך שש שנים התגוררו נעמה ואיתי מלכה מחיפה בדירות שכורות. בכל אותה תקופה הם שכרו דירות זהות כמעט בגודלן באותה שכונה - רמת אלון. "עברנו בתקופה הזו שלוש דירות מפני שהבעלים סיימו את החוזה מסיבות כאלה ואחרות. הקפדנו שאם נשכור את הדירה לתקופה ארוכה של יותר משנה המחיר לא ישתנה, אבל בכל מעבר המחיר עלה ועלה", אומרת נעמה.
כל הדירות שבהן התגוררו השניים היו בנות 3 חדרים. "בדירה הראשונה המחיר היה 2,200 שקל לחודש, ובדירה האחרונה ששכרנו לפני שנה המחיר כבר הגיע ל-3,500 שקל", היא מוסיפה. "אנחנו חורקים שיניים, אבל צריכים לשלם אז אנחנו חוסכים פחות ומוציאים פחות על דברים אחרים. בסופו של דבר החלטנו שבמחיר הזה אנחנו כבר יכולים לעמוד במחיר המשכנתה אז רכשנו דירה". נעמה הוסיפה כי לאחר שעזבו את הדירה האחרונה, ביקש בעליה מהשוכרים החדשים סכום של 3,800 שקל.
נעמה, שעוסקת בתחום הנדל"ן, אומרת כי הזינוק החד במחירי השכירות, בעיקר בשנה האחרונה, נובע באופן ברור מחוסר הבהירות ששידרה הממשלה בכל מה שקשור למחירי הדיור. "אנשים חיכו לתוכנית הממשלתית שתוריד את מחירי הדירות במאות אלפי שקלים, והמשיכו בינתיים להתגורר בשכירות. אז ברור שמעגל השוכרים הלך והתרחב והמחירים רק עלו ועלו", היא אמרה.
משפחת סבן
עמוס ועליזה דואגים לעתידה של בתם קארין בת ה-29, שמתגוררת בבאר שבע בשכירות עם בעלה ושני ילדיהם, בני 3 וחודשיים. "בתקופה שלנו היה הרבה יותר קל", הם אומרים. "היום דירה פשוטה של 3 חדרים עותה בערך 800-750 אלף שקל. המשכורות היום לא מספיקות אפילו למטרנה וטיטולים. הילדים הופכים להיות נטל על ההורים שלהם. גם אם הם רוצים לחסוך לפנסיה הם לא יכולים. אני מצפה שבבחירות הבאות באמת יהיה מישהו נורמלי שיעשה משהו לטובת הזוגות הצעירים. אני הייתי בסרט הזה ושילמתי שנים רבות משכנתה. זה לא היה קל".
כשקארין ובעלה נישאו לפני ארבע שנים הם עברו להתגורר שנה אחת אצל ההורים כדי להתאזן. כיום הם מתגוררים בדירת שלושה חדרים ומשלמים עליה שכירות של 2,200 שקל בחודש. "זה חוזה ישן שבעל הבית לא מעלה", היא אומרת. "אבל עכשיו כשהמשפחה גדלה אנחנו צריכים לעבור והדירה החדשה תעלה 3,000 שקל בחודש. נצטרך לעבהוד קשה יותר כדי להחזיק את הבית".
לשם כך, בתום חופשת הלידה תצא קארין לעבוד בסוכנות ביטוח, אבל היא גם תיאלץ לשים את התינוק אצל מטפלת שתעלה לה כ-2,000 שקל בחודש.
בינתיים בני הזוג מכניסים כ-11 אלף שקל מדי חודש, ויחד עם הלוואה ישנה שלקחו (החזר של 1,500 שקל בחודש), גן (2,000 שקל בחודש), מזון (3,000 שקל בחודש), הוצאות רכב, ארנונה, מים, חשמל (לאחרונה הם קיבלו חשבון של 900 שקל על חשמל ו-400 שקל על מים) לא נותר להם הרבה.
"רכישת דירה זה בגדר חלום. לא עושים מספיק כדי לטפל במחירי הדיור. זה רק עולה ועולה", אומרת קארין. "אני מקווה שישפרו את התנאים לרכישת דירה. כרגע בלי הון עצמי מטורף ייקח לנו שנים רבות לרכוש דירה. צריך להפסיק את עליות המחירים המטורפות האלה, לא רק בדיור. רק עכשיו עלתה הארנונה בעוד 100 שח".
כעת עוברים בני הזוג לדירה של 3000 שח בחודש. "אני מקווה שנסתדר. ניאלץ לעבוד יותר קשה להחזיק את הבית".