שתף קטע נבחר
 

הסתבכות לאומי בארה"ב: ישלם 400 מיליון ד'

בנק לאומי מסיים את פרשת העלמות המס של לקוחותיו: העלות עבור הבנק תסתכם ב-1.7 מיליארד שקל, מאחר והוא גם שילם כ-250 מיליון שקל לעורכי דין ויועצים. מלבד זאת הבנק ייכנס לבדיקת רשות ניירות ערך האמריקנית

עכשיו זה רשמי: בנק לאומי הוא הבנק הישראלי הראשון שמסיים את החקירות עם הרשויות האמריקניות בפרשת העלמות המס של לקוחותיו.

 

  • המפקח על הקנס של לאומי: ישר קופצים על הבונוס

 

בימים האחרונים הצדדים סיכמו את הפרטים האחרונים ובנק לאומי ישלם לרשויות בארה"ב 400 מיליון דולר. עלות הפרשה עבור בנק לאומי אף גבוהה יותר ומסתכמת ב-1.7 מיליארד שקל מאחר והוא שילם גם כ-250 מיליון שקל לעורכי דין ויועצים. 

 

ההסדר הביא את המשא ומתן שמנהל הבנק כבר שנתיים מול הרשויות השונות בארה"ב לסיומו. בסך הכל, כולל הוצאות על עורכי דין, יועצים ורואי חשבון, שילם עד כה בנק לאומי כ־1.7 מיליארד שקל במה שהפך להסתבכות הגדולה ביותר של בנק ישראלי אי פעם. למשרד המשפטים האמריקני שילם בנק לאומי קנס של 950 מיליון שקל, ואילו לרשות הפיננסית בניו יורק היקף הקנס צפוי להסתכם ב־480 מיליון שקל. 

 

מלבד רשויות אלו הבנק ייכנס גם לבדיקה של רשות ניירות ערך האמריקנית (SEC), כאשר לא מן הנמנע כי גם ההתנהלות מולה תגרור בעתיד תשלום קנס, שהיקפו ככל הנראה יהיה שולי. בסך הכל הבנק ישלם בסופו של ההסכם כ־400 מיליון דולר בעקבות הפרשה. גם בנק מזרחי טפחות ובנק הפועלים נמצאים בחקירה של הרשויות האמריקניות באותו נושא.

 (צילום: ג'רמי פלדמן) (צילום: ג'רמי פלדמן)
(צילום: ג'רמי פלדמן)

 

השתלשלות הפרשה

הפרשה החלה ב־2012, כשרשויות המס האמריקניות פתחו בחקירה נגד בנק לאומי, בנק הפועלים ובנק מזרחי טפחות בחשד שסייעו ללקוחותיהם בארה"ב להתחמק מתשלומי מס כדין בשנים 2002–2010. מזרחי טפחות והרשויות האמריקניות סיכמו לאחרונה כי פירמת רואי החשבון KPMG בארה"ב תשמש כגוף בוחן שיאסוף את הנתונים לגבי היקפי הפעילות מול הלקוחות האמריקנים שהעלימו מס ויקבע בסופו של תהליך את היקף הקנס שעל הבנק לשלם. בנק הפועלים טרם דיווח על התקדמות בנושא, וגם הוא וגם מזרחי טפחות עוד לא ביצעו הפרשות בנושא.

 

סיום החקירה בלאומי צפוי לפתוח את שאלת אחריות נושאי המשרה הבכירים של הבנק וכיצד הבנק או בנק ישראל יתייחסו כעת לנושא, שכן עד כה הטענה המרכזית סביב אי־התעסקות הבנק בנושא היתה הימנעות כל עוד החקירה בעיצומה.

 

במקביל לאומי מנסה למצוא קונסטלציה משפטית שתאפשר לו להשתמש בפוליסה שלו מחברת הביטוח לוידס לכיסוי חלק מהנזק. אם הפוליסה תמומש במלואה, יקבל הבנק מלוידס כ־250 מיליון דולר שנועדו במקור למטרה אחרת - לפטור את נושאי המשרה בבנק מאחריות מקצועית לנזקים שנגרמו לכספי לקוחות בשל טעויות ורשלנות.

 

פרט לפוליסת הביטוח של לוידס הוחלט בבנק ב־2001 לשפות את בכיריו ולהעניק להם פטור מאחריות מקצועית לנזק שנגרם בעד 10% מההון העצמי של הבנק. נכון להיום, מדובר בסכום שיפוי של עד 2.7 מיליארד שקל. כמו כן, על פי ההסכם, החקירה לא צפויה להסתיים ברכיב פלילי נגד הבנק או בכיריו.

 

לפני שלושה שבועות פרסם בנק לאומי את תוצאותיו לתשעת החודשים הראשונים של 2014, שם דיווח על רווח נקי של 1.59 מיליארד שקל שמשקף תשואה להון של 7.9%. בהתחשב בעובדה שהבנק הפריש מתחילת השנה כמעט מיליארד שקל מדובר בתוצאות חזקות מאוד שהושגו בין היתר בזכות הסדר החוב בצים ובזכות רווחי הון נאים שהשיג הבנק. אם אכן הבנק יסיים את השנה ברמת תשואה כזו, יזכו בכירי הבנק במענקים שנתיים, שכן הרף לקבלתם עומד על 7.5%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בן לם
גליה מאור, מנכ"לית לאומי לשעבר
צילום: בן לם
צילום: יובל חן "ידיעות אחרונות"
רקפת רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי
צילום: יובל חן "ידיעות אחרונות"
מומלצים