שתף קטע נבחר
 

מחקר: פנסיית חובה מצמצמת עוני ואי-שוויון

מחקר של מכון ון-ליר קבע, כי פנסיית חובה שהונהגה בישראל בשנת 2008 יעילה לצמצום פערים בקרב האוכלוסיה העובדת. היא פחות יעילה במיגור העוני בקרב האוכלוסיה שאינה עובדת

פנסיית חובה הוכיחה את עצמה ככלי יעיל לצמצום פערים בחברה ומיגור העוני בקרב האוכלוסייה העובדת. היא פחות יעילה, כאשר מדובר במיגור העוני בכלל, גם אצל אוכלוסייה שאינה עובדת. כך עולה ממחקר חדש של פרופ' אביה ספיבק ושחר צמח ממכון ון-ליר.

 

לכתבות נוספות בנושא פנסיה

  

פנסיית חובה נהוגה בישראל משנת 2008, ובמסגרתה מפריש כל עובד וכל מעסיק אחוזים בודדים מהשכר החודשי לחיסכון לשנות הפרישה. פנסיית חובה, בניגוד לפנסיית רשות שהייתה נהוגה עד 2008, מעוגנת בחוק וקובעת רמה מינימלית של חיסכון חודשי.  

 

במסגרת המחקר, שיוצג היום (ג') במסגרת הכנס השנתי של התכנית לחברה וכלכלה במכון ון ליר שבירושלים, נבדקו מאגרי המבוטחים של קרן פנסיה גדולה ונערכה השוואה בין תנאי החיסכון של עובדים שחסכו במסגרת בפנסיית חובה לעובדים שחסכו בפנסיית רשות.

 (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
(צילום: ג'ורג' גינסברג)
 

החוקרים מצאו עדויות רבות לכך שפנסיית חובה הביאה את הרגלי החיסכון לשכבות חלשות. שכרם הממוצע של החוסכים בפנסיית חובה היה נמוך ב-44% מזה של החוסכים בפנסיית רשות, חוסכים בפנסיית חובה עבדו פחות חודשים בשנה ועבדו בעיקר בענפים שמוכרים כענפים בעלי שכר נמוך, כמו מסעדות, שמירה וסיעוד.

 

קצבה צפויה למי שמרוויח 10,000 שקל בממוצע לאורך שנות החיסכון


מחקר מכון ון-ליר - קצבת פנסיה עתידית

מחקר מכון ון-ליר - קצבת פנסיה עתידית
מאפייני הפרט קצבה ברוטו
משלם דמי ניהול מקסימליים 8,204
משלם דמי ניהול מינימליים 9,310
ריבית של 4.24% 8,745
ריבית של 3% 6,713
* קצבה צפויה למי שמרוויח 10,000 שקל בממוצע לאורך שנות החיסכון

 

החוקרים טוענים כי חיוב החיסכון הפנסיוני גם בשכבות השכר הנמוכות ביותר, יוביל בעתיד לצמצום פערים בקרב גמלאים. עד כה, פערי הכנסה בקרב גמלאים היו גבוהים יותר מאשר בקרב האוכלוסייה העובדת, בגלל הפערים בין גמלאים שחסכו לפנסיה לבין גמלאים שחיים מקצבה של הביטוח הלאומי בלבד. לטענת החוקרים, הנהגת פנסיית חובה בישראל גורמת לירידה של מדד ג'יני למדידת אי שוויון בהכנסות ב-1.2%.

 

70% מהחוסכים משלמים דמי ניהול מקסימליים

עוד עולה מהמחקר ששני גורמים מרכזיים שעשויים להביא לקצבה נמוכה בעת זקנה הם גובה דמי הניהול שמשולמים לקרן הפנסיה ורמות הריבית במשק. החוקרים מצאו כי 70% מהחוסכים משלמים את דמי הניהול המקסימליים הנהוגים בשוק הפנסיה.

 

לעומת זאת, רק מיעוט של בעלי שכר גבוה או עובדים במשרדי ממשלה, חברות ממשלתיות וגופים שבהם יש ועד חזק, משלמים את דמי הניהול המינימליים. ההבדל בקצבה הסופית עשוי להיות משמעותי ולהגיע עד לכ-5% מהשכר הממוצע לאורך שנות החיסכון.

 

בנוסף, מזהירים החוקרים מפני רמות הריבית נמוכות הנהוגות כיום במשק. ריבית של 3% לאורך שנות החיסכון יכולה לגרוע מהקצבה החודשית סכום של כ-20% מהשכר הממוצע לאורך שנות החיסכון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים