"קשיי העלייה לא יפחידו אותנו"
מה הייתם עושים אם היו אומרים לכם שאתם צריכים לעזוב את הבית, לארוז את החפצים החיוניים ולעלות לארץ שאתם לא דוברים את שפתה? 226 עולים שברחו מאזור הקרבות באוקראינה הגיעו אתמול לישראל עם חששות רבים אבל גם עם תחושה חגיגית שהם מתחילים בדרך חדשה ובטוחה יותר
"הרגשות שלנו מעורבים, הכל מפחיד אותנו", אומר איגור הופמן ממחוז דונייצק שעלה אתמול (ב') לישראל. "גם חוסר ידיעת השפה גורם לחששות, אבל זה לא עוצר בעדנו, אנחנו נלמד את השפה ונתחיל בחיים החדשים שלנו".
בסוף השבוע האחרון יצאה לאוקראינה משלחת גדולה של נציגי משרד הקליטה והעלייה, בראשות השרה סופה לנדבר, יחד עם אנשי הקרן לידידות, בראשות הרב יחיאל אקשטיין, על מנת ללוות 226 עולים חדשים שהגיעו ארצה כחלק מפרויקט "עולים בידידות" של הקרן לידידות. בין העולים עשרות משפחות של פליטים ממזרח אוקראינה שנאלצו לעזוב את בתיהם ונותרו חסרי כול.
226 העולים החדשים - מתוכם 76 ילדים, מתוכם 11 תינוקות - הגיעו בטיסה מיוחדת מאוקראינה. בטקס שנערך בשדה התעופה - בנוכחות השרה לנדבר, סגנית שר הפנים פאינה קירשנבאום, יו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי, ח"כ אלכס מילר והרב אקשטיין - התקבלו העולים החדשים במחיאות כפיים ובשירה.
"ברוכים הבאים לישראל", אמר אקשטיין לעולים. "מרגש מאוד להיות פה היום. לפני שנה הייתי באוקראינה כשיהודים ברחו מהבתים שלהם. ראיתי בעיניים שלהם פחד, ייאוש, הם לא ידעו אם הם יחזרו לבית שלהם. מאז מלחמת העולם השנייה זו הייתה הפעם הראשונה
שיהודים הפכו לפליטים. אנחנו פתחנו עבורם מרכזים, ושם האכלנו אותם ודאגנו להם. בכל זמן שיש מדינת ישראל ויש את חיילי צה"ל שמגנים עלינו, לא יהיו פליטים יהודיים. הייאוש הפך היום לתקווה".
לנדבר: "ברוכים הבאים הביתה. אני ממש נרגשת היום. אני יודעת עד כמה היה קשה לאסוף את האנשים האלה ולהגיד להם תחזרו הביתה, יש לכם בית. ברוכים הבאים למדינת ישראל, ברוכים הבאים הביתה".
שרנסקי: "גדלתי בדיוק באותם מקומות של קרבות. כשאני גדלתי שם מי שהיה יהודי נחשב למישהו עם מחלה. אנחנו שמחים מאוד שאתם פה. אתם מצטרפים היום ל-5,200 יהודים מאוקראינה שעלו השנה ארצה".
מצבן של הקהילות היהודיות באוקראינה הוא דוגמה למצבן של הקהילות ברחבי חבר המדינות לשעבר. באזור חבר המדינות (חמ"ע) מתגוררת הקהילה היהודית מהגדולות בעולם ובוודאי שהעניות בעולם. לאחר נפילת המשטר הסובייטי נותרה במדינות השונות מערכת רווחה רעועה ביותר הכוללת פנסיות זעומות לקשישים, היעדר סיוע לנזקקים ומוסדות לילדים בסיכון.
עד לפני כשנה הייתה הקהילה היהודית בדונייצק, שבמזרח אוקראינה, גדולה ומשגשגת, ומנתה יותר מ-15 אלף יהודים", סיפר הרב פנחס וישיקצקי, שליח בית חב"ד בדונייצק. "כל זה השתנה עם פרוץ הקרבות בחצי האי קרים. השינוי הגדול אירע ביולי 2014, עם תחילת הלחימה. מקרב הקהילה היהודית כמעט ולא היו נפגעים בנפש, אך המצב הכלכלי החל להידרדר. אז החלטנו להתחיל ולפנות משפחות מהאזור".
במהלך הביקור הגיעו נציגי המשלחת הישראלית למרכז סמינר שאליו פונו משפחות רבות בטרם עלייתן ארצה. מטרתו של הסמינר היא לאפשר לעולים נחיתה רכה בישראל. במהלכו זוכים העולים לקבל תדרוך על החיים בישראל ועל התרבות ומידע חיוני, ואפילו מתחילים ללמוד קצת עברית.
חברי המשלחת ביקרו גם בבית הספר היהודי של רשת "אור אבנר" בקייב, שהוקם בעזרת לב לבייב, המהווה אחד מעשרות בתי ספר יהודיים של הרשת הפרושים ברחבי מדינות חמ"ע. מעבר למוסד חינוכי החשוב לשמירת הזהות היהודית של בני הקהילות, בית הספר משמש בעבור עשרות ילדים ממשפחות מצוקה כמקום היחיד שבו הם מקבלים ארוחה חמה, ביגוד חם ועוד.
במדינות חבר העמים לשעבר חיה קהילה יהודית שהיא מהגדולות בעולם והעניות בעולם. נפילת המשטר הסובייטי והמעבר החד למשטר קפיטליסטי הותיר אוכלוסיות שלמות ללא רשת ביטחון סוציאלית ומוסדות רווחה נאותים. הפנסיה של קשישים רבים עומדת, לדוגמא, על פחות ממאתיים דולר לחודש.
הקרן לידידות פועלת לסיוע ליהודי ברית המועצות הנזקקים מזה 15 שנה ב-16 מדינות באזור. הקרן תרמה עד כה כמיליארד שקלים לטובת הסיוע. עיקר הסיוע מתמקד באספקת צרכים בסיסיים לכ- 90 אלף קשישים וכ-50 אלף ילדים נזקקים ובנוסף לחיזוק מערכת החינוך היהודית באמצעות רשתות אור אבנר, אורט ושמע ישראל ומפעילה 56 מחנות קיץ לילדים יהודיים. בנוסף לכך, כ-15 בתי יתומים ובתי תמחוי רבים זוכים גם הם לעזרה כספית.
הקרן פועלת באמצעות הארגונים: ג'וינט, איגוד הקהילות היהודיות, אורט, חמ"ע, שמע ישראל, תקווה. כשפרצו המהומות באוקראינה והחלו להתקבל דיווחי מצוקה מהקהילות שם הרב אקשטיין הגיע מידית למדינה והחל לתאם את פעולות הסיוע של הקרן לקהילות היהודיות. הקרן הקדישה רק השנה 5 מיליון דולרים בנוסף לסיוע השנתי הרגיל ליהודים שנפגעו כלכלית ובמיוחד ליצירת פתרונות לאלפי יהודים שברחו מאזורי הקרבות ונותרו חסרי כל. מאות פליטים שברחו מביתם במזרח המדינה קיבלו סיוע במזון ציוד ודיור הודות לתמיכה זו של הקרן.