שתף קטע נבחר

 

משפטי הקופים: הכירו את השפה שלהם

קראק זה נמר, הוק זה נשר: מחקר גילה כי שפתם מורכבת - והם אפילו יכולים להרכיב משפטים כדי לתקשר. וגם: צפו בקוף שהציל את חברו שהתחשמל

השבוע הם קיבלו את הזכות לחירות , ואולי בקרוב הם ישוחחו ביניהם על כך. ממחקר בלשני חדש עולה כי הקריאות של הקופים מורכבות בהרבה ממה שהיה ידוע עד כה, והפרימאטים אפילו יכולים להרכיב מעין משפטים כדי לתקשר ביניהם. מדענים מצאו גם שמינים זהים של קופים מאזורים גיאוגרפיים שונים משתמשים בקריאות אזהרה נפרדות כדי להזהיר מהגעתם של טורפים. סרטון וידאו מדהים שהפך השבוע לוויראלי הראה גם תכונה אחרת שלהם: קוף נראה בו מסייע לחברו שהתחשמל.

 

קוףאחרי קוף: הציל את חברו שהתחשמל

קוףאחרי קוף: הציל את חברו שהתחשמל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"הממצאים שלנו מראים כי קופי קמבל מבחינים בין חלק המילה התחילי לבין הסופי, וכי השילוב מאפשר להם לתאר הן את אופי האיום והן את רמת הסיכון", אמר כותב המחקר הבלשני, פרופ' פיליפ שלנקר מאוניברסיטת ניו יורק. במחקר, שפורסם בכתב העת "Linguistics and Philosophy", נבדקו קריאות האזהרה של קופי קמבל בשני אתרים - יער טאי בחוף השנהב והאי טיוואי בסיירה לאון. קוף קמבל הוא סוג של גנון (קוף צבעוני שוכן צמרות), הנפוץ במערב אפריקה.

 

ב"דיילי מייל" נכתב כי הטורפים שמאיימים על הפרימאטים שונים: בעוד שבאי טיוואי נשרים מהווים את האיום העיקרי על הקופים, ביער טאי עליהם להיזהר גם מנמרים. תמלילי הקריאות של הקופים, שנאספו במחקר, הראו מורכבות גדולה יותר מכפי שחשבו המדענים עד היום, וכן שונות בקריאות האזהרה בין שני האזורים. בנוסף מצאו החוקרים הבדל בין השורש המילולי של הקריאה (הוֹק או קראק) לבין הסופית, החלק המסיים של הקריאה – (אוּ). השילוב בין השניים מאפשר לקופים לתאר את אופי האיום ואת רמת הסיכון.

הקופה סנדרה. קיבלה את הזכות לחירות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הקופה סנדרה. קיבלה את הזכות לחירות(צילום: רויטרס)

לדוגמה, הוֹק היא קריאה לאזהרה מאיום אווירי משמעותי - לרוב נשרים - ואילו הוֹקוּ יכול להיות בשימוש להפרעות שונות מהאוויר. למעשה, הסופית אוּ משמשת כמעין הקטנה, כמו "ית" בעברית. ב"קראק" משתמשים קופי קמבל שביער טאי כאזהרה מנמר שמתקרב, ואילו באי טיוואי קריאה זו משמשת לאזהרה כללית, כולל מנשרים שמנמיכים טוס.

 

ההסבר של החוקרים להבדלים בקריאות בין האזורים מתבססת על חקר שפות בני האדם. הם מניחים כי משמעות של מילה יכולה להיות מועשרת אם היא מתחרה אם מילה אחרת, אינפורמטיבית יותר. כך, לדוגמה, "אפשרי" מתחרה עם "בטוח" – מילה שמעניקה מידע רב יותר. ולכן "אפשרי" הוא לרוב "אפשרי אבל לא בטוח".

הקוף שהציל ממוות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הקוף שהציל ממוות(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

מסקנת מחברי המחקר, אם כן, היא שלקריאה "קראק" תמיד הייתה משמעות של אזהרה כללית, אבל ביער טאי המשמעות שלה רבה יותר, עקב הקריאות "הוֹק" (איום אווירי) ו"קראקוּ" (איום חלש). לכן, התוצאה היא ש"קראק" היא "לא הוֹק" (לא איום אווירי), וגם "לא קראקוּ" (לא איום חלש). זה מוביל לכך שפירוש המילה הוא איום קרקעי משמעותי, למעשה סכנה מנמר שמתקרב.

 

השבוע הורה בית משפט בארגנטינה בפסיקה תקדימית להעניק לסנדרה, קופה בת 29 מסוג אורנגאוטן, זכויות השמורות לבני אדם והכיר בה כ"אישיות לא אנושית". פעילי זכויות אדם ובעלי חים עתרו לבית המשפט בשמה של סנדרה, שהוחזקה מאז 1994 בגן חיות בבואנוס איירס באופן לא חוקי, ובית המשפט נעתר לבקשתם והורה להעביר אותה בהקדם למקלט לחיות בר בברזיל - שם תזכה לתנאים טובים יותר.

 

סרטון שהפך לוויראלי הראה כי יש לקופים גם תכונות אנושיות, והטובות שבהן. הסרטון, מהודו, הציג את מה שנראה כקוף שמציל את חייו של פרימאט אחר, אחרי שזה נפגע על פסי רכבת. הקוף שנפגע והתחשמל נותר מחוסר הכרה על הפסים, חברו נראה כמנסה להנשימו כשהוא מנסה לנשוך אותו, להכות בו ולהשליכו למים. בסופו של דבר, לפחות לפי הסרטון, הוא הצליח להצילו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הקוף שהציל את חברו שהתחשמל
צילום: רויטרס
מומלצים