הקריסה הרוסית: מינוס 80 מיליארד ד' בשנה
הקטסטרופה של פוטין רק מתגברת. סעודיה הודיעה כי לא תצמצם את תפוקת הנפט על אף הצניחה הדרמטית במחיר, והנזק הצפוי לרוסים הוא עצום. החשש: מוסקבה תיזום פעולות צבאיות כדי להסיח את דעתם של האזרחים
סעודיה הודיעה כי אין בכוונתה לצמצם את תפוקת הנפט - ורוסיה חוששת מקטסטרופה כלכלית. מדינתו של ולדימיר פוטין עלולה להפסיד סכום עתק של כ-80 מיליארד דולר מייצוא נפט בשנה הבאה, עקב ההחלטה הסעודית להמשיך בקצב התפוקה הנוכחי, בזמן שהמחירים צונחים.
צרות ברוסיה - הכתבות האחרונות:
היסטריה ברוסיה: קונים צובאים על החנויות
דרמה ברוסיה: הריבית זינקה הלילה ל-17%
הרוסים עם פוטין: "הוא המושיע שלנו"
על פי נתוני איגוד האנרגיה האמריקני, שפורסמו ב"טלגרף" הבריטי, מתוך הסחורות בשווי 527 מיליארד דולר שייצאה רוסיה בשנה שעברה, גז ונפט היו 68% מהן. אז המחיר הממוצע של חבית נפט היה 108 דולר. אם המחיר הנוכחי, בסביבות 60 דולר בלבד, יישאר המחיר הממוצע גם ב-12 החודשים הבאים, הדבר יוביל לצניחה בייצוא הנפט הרוסי מ-174 מיליארד דולר ב-2013 ל-95 מיליארד דולר בלבד בשנה הבאה.
שר החוץ הסעודי עלי נעימי הבהיר בסוף השבוע כי הממלכה לא תצמצם את תפוקת הנפט אפילו אם המחירים ימשיכו לצנוח עד לרמה של 20 דולר לחבית, והדברים הללו התקבלו במורת רוח בקרמלין - שם כבר נערכים להתמודדות עם הקריסה הכלכלית. באופ"ק (ארגון המדינות מייצאות הנפט) ובסעודיה טענו כי הקרטל לא פתח במלחמת מחירים, אבל ברוסיה סבורים כי המחירים משתנים - לרעה מבחינתם - מסיבות פוליטיות.
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין תכנן את התקציב הרוסי לפי רף של 100 דולר לחבית, מה שנראה כרגע כאופטימיות חסרת תקנה. צניחת מחירי הנפט כבר גרמה למטבע הרוסי, הרובל, לאבד כמחצית מערכו, ואזרחים רוסים אף צבאו על החנויות ורכשו מגוון רחב של מוצרים יקרים, בהכנה לעליית המחירים. עורך האנרגיה במגזין הכלכלי "האקונומיסט", אדוארד לוקאס, הזהיר בטור שפורסם ב"דיילי מייל" כי הסכנה היא שהרוסים יחלו בפעולות צבאיות, שמטרתן הסחת הדעת של האזרחים הרעבים.
הוא סבור כי אין זה הזמן לסייע לפוטין, וגם לא השעה להסיר את הסנקציות. "פוטין לא רוצה דיל עם המערב. רק אם נסכים להפקיר מדינות כמו אוקראינה לחסדי רוסיה, שליטי הקרמלין יהיו מרוצים", כתב. "אם נוותר על אוקראינה, פוטין יכול לנסות דבר דומה גם על מדינות אחרות, הבלטיות למשל".
לדבריו, התמונה הגדולה היא שהעולם משתנה לטובה: "משטרים רודניים כמו רוסיה, שבוזזים את אוצרות הטבע של מדינותיהם, מקבלים עונש הולם. השאלה היא אם הם ישלימו עם גורלם, או שהכוח של הזהב השחור יוביל להתקוממות אלימה שתשאב את כולנו למאבקים שיזעזעו את העולם".
מסקרי דעת קהל ברוסיה, לפחות בינתיים, לא עולה כי התרחיש הזה
עומד להתממש בקרוב. סוכנות הידיעות AP ערכה סקר בין 22 לנובמבר לשביעי בדצמבר- בדיוק בתקופה שבה החל המטבע המקומי לצנוח - וגילה כי למרות זאת, 81% מהרוסים עדיין תומכים בנשיא. "אני מאמינה שהמדינה מתקדמת בכיוון הנכון", הצהירה קשישה בת 79. "הוא שיקם את הצבא, חיזק את הממשלה. אנשים מתחילים קצת לפחד מאיתנו".
גם פוטין עצמו לא נשמע מודאג. במסיבת העיתונאים שערך בשבוע שעבר הוא שידר מסר של "יהיה בסדר, אני אחראי" והביע ביטחון בכך שהמדינה תיחלץ מהמשבר הנוכחי. הוא הצהיר כי הסנקציות המערביות אחראיות ל-25 עד 30 אחוזים מהמשבר, וציין כי הן הוטלו בגלל מאמצי רוסיה "להגן על העצמאות וזכות הקיום שלנו". "אם המצב ימשיך להידרדר, נצטרך לשנות תוכניות ולקצץ בתחומים מסוימים, אבל הצמיחה בלתי נמנעת", אמר.