שתף קטע נבחר

מהפך: ה-FDA החליט להתיר להומואים לתרום דם

לאחר שלושה עשורים בהם הומואים לא יכלו לתרום דם, החליט מינהל המזון והתרופות האמריקני לאפשר את התרומה. התנאי: התנזרות ממין 12 חודשים לפני תרומת הדם. בשרותי הדם של ישראל אין כוונה בינתיים לשנות את המדיניות

לאחר 31 שנים בהם נאסר על הומואים לתרום דם - מהפך: מינהל המזון והתרופות האמריקני מתכוון לאפשר לגברים המקיימים יחסי מין עם גברים לתרום דם, בתנאי שיצהירו כי התנזרו ממין עם גברים בשנה שלפני התרומה.

 

האיסור על תרומות דם מהומוסקסואליים הופעל בארצות הברית החל משנת 1983, קצת אחרי גילוי וירוס ה-HIV. ההחלטה נותרה עד היום: כל גבר שקיים יחסי מין עם גבר אחר, אפילו פעם אחת, מאז שנת 1977 – אינו יכול לתרום דם.

 

פאנל יועצים של ה-FDA התכנס בשבוע שעבר לדון בסוגיה, זאת בעקבות קריאות מומחי רפואה, פעילים בקהילת הגאווה, פעילי זכויות אדם ועורכי דין, לאפשר להומואים לתרום דם.

 

קבוצת יועצים של משרד הבריאות האמריקני, כבר המליצה להסיר את האיסור ובמקומו

לאפשר להומוסקסואלים שלא קיימו יחסי מין עם גברים במשך 12 חודשים, לתרום דם. ה-FDA קיבל את ההמלצות, והחליט להוציא קול קורא לציבור בחודש הבא, לקבלת חוות דעת, לאחריה יוציא את החלטתו הסופית בעניין.

 

"אנו מאמינים כי הבסיס המדעי שהצטבר לאחרונה הוא בעד המדיניות שתאפשר להומואים שלא קיימו יחסי מין במשך שנה לתרום דם" כתב פאנל היועצים ל-FDA, "שינוי כזה משקף את האיזון בין ההגנה על מקבלי הדם וכיבוד תורמי הדם ההומוסקסואלים".

 

האיסור על קבלת תרומות דם מהומואים החל בשנות ה-70 של המאה הקודמת, לאחר שהתברר כי כאלפיים מנות נגועות בנגיף ה-HIV ו-30 אלף מנות נגועות בנגיף הפטיטיס C הדביקו מטופלים שקיבלו את עירויי הדם. רק בשנת 1985 החלו מדינות מערביות לבצע בדיקות לנוכחות הנגיף, אולם עד אז החליטו לאסור על הומואים, נרקומנים והעוסקים בזנות לתרום דם, בהיותם שלושת קבוצות הסיכון העיקריות לנשאות נגיף האיידס.

 

עם ההתקדמות בטכנולוגיה עברו מעבדות הדם ברחבי העולם להפעיל תהליך סינון של כל מנות הדם בהם נבדקים בין היתר נוכחותם של נגיפי ההפטיטיס B ו-C ונגיף ה-HIV. עם זאת, עדיין נותר בעינו האיסור על הומואים לתרום דם.

 

הקלות בתרומות דם של הומואים - גם בקנדה ובבריטניה

לפני כשנה החליטה קנדה לאפשר לגברים המקיימים יחסי מין עם גברים לתרום דם, בתנאי שלא קיימו יחסי מין עם גברים בחמש השנים שקדמו למתן התרומה. ההגבלה כבר עוררה כעס בקרב ארגוני להט"בים במדינה, אולם דובר שרותי הדם בקנדה הודיע כי היא לא תשתנה.

 

המדינה הראשונה שאפשרה להומואים לתרום דם הייתה בריטניה. לפני כשנה הודיעה שרת הבריאות של אנגליה אן מילטון כי תאפשר להומואים לתרום דם, בתנאי שלא קיימו יחסי מין עם גברים ב-10 השנים שלפני התרומה. ההחלטה החדשה התקבלה במשרד הבריאות בבריטניה לאחר שהועלה חשש מפגיעה בחוקי שוויון ההזדמנויות בשל המניעה מהומוסקסואלים לתרום דם.

 

בישראל: ממתינים להחלטת ארה"ב

בישראל לא מקבלים תרומות דם מגברים שקיימו יחסי מין עם גברים אחרים, אלא אם הצהירו שלא קיימו יחסי מין מאז שנת 1977. אחת הסיבות המרכזיות לכך נובעת משיעור ההדבקה הגבוה ב-HIV בקרב הומוסקסואלים. מנתונים שפורסמו בשנים האחרונות עלה כי שיעור ההדבקה הגבוה ביותר הוא בקרב ההומוסקסואלים בישראל. בשנת 2013 מתוך כ-490 מקרי הדבקה, אובחנו 160 גברים הומוסקסואלים כנשאי הנגיף.

 

בישראל אין כוונה בינתיים לשנות את מדיניות איסור תרומות הדם מגברים הומוסקסואליים. עם זאת, במשרד הבריאות ממתינים להחלטה סופית של ה-FDA, ומאחר שנהלי תרומות הדם מבוססים על הנהלים האמריקניים, צפוי להתקבל אישור דומה גם כאן.

 

שרת הבריאות לשעבר, ח"כ יעל גרמן (יש עתיד) הגיבה ל-ynet בהקשר לסוגיה ואמרה שהיא מצפה מהוועדה המקצועית שמינתה לבדוק את הנושא, להגיש המלצות דומות: "אחד הדברים הראשונים שביקשתי כשנכנסתי לתפקיד הוא לחשוב מחדש על מדיניות תרומת הדם בישראל ולשנותה, הן ביחס לקהילה הגאה והן ביחס לאתיופים. שכן, בשני המקרים יש פגיעה בכבוד האדם, בשוויון ויצירת סטיגמות. לאור החלטת ה-FDA אני סומכת ומקווה שהוועדה שהקמתי לבחון את הסוגיה תשנה את המדיניות בהתאם. בהזדמנות זו יש לזכור גם את פרשת זריקת הדם של האתיופים שהשאירה טראומה עמוקה בקרב הקהילה, הזכורה עד היום, ובמקרה שלהם אני מקווה שהוועדה תאפשר לאתיופים החיים בארץ שנים רבות לתרום דם ללא הגבלות".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תרומות דם. גם מהומואים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים