ישראל ביתנו במוקד פרשת השחיתות: "מנסים לפגוע בנו כמו לפני כל בחירות"
סגנית השר פאינה קירשנבאום, החשודה המרכזית בפרשת השחיתות שהותרה לפרסום, התייחסה בביטול להודעת המשטרה: "אין לי מושג על מה זומנתי לחקירה". בישראל ביתנו תקפו את המשטרה והביעו אמון בחפות המעורבים. גורמים בחקירה על היקפי השוחד: "מיליונים רבים הועברו שלא כדין"
סגנית שר הפנים פאינה קירשנבאום מישראל ביתנו היא הפוליטיקאית הבכירה שמעורבת לפי החשד בפרשת השחיתות החדשה שהותרה הבוקר (יום ד') לפרסום. במפלגתה מיהרו להגן עליה ולתקוף את המשטרה. "כפי שקרה בכל מערכת בחירות מאז הוקמה ישראל ביתנו בשנת 1999, גם הפעם לא מוותרים במשטרה על מעצרים מתוקשרים וחקירה נגד אנשי המפלגה", נמסר בהודעת המפלגה. קירשנבאום עצמה אמרה ל-ynet בתגובה: "זומנתי לחקירה. אין לי מושג על מה. מצטערת מאוד שהדברים פורסמו בצורה כזאת".
עוד נמסר ממפלגתו של שר החוץ אביגדור ליברמן כי "אם דבר החקירה היה מתפרסם לפני שהוכרז על הקדמת הבחירות או אחריהן, ניתן היה לחשוב שאולי מדובר בדבר ענייני, אך העובדה שהדבר נעשה, שוב, בזמן בחירות מעידה יותר מכל על הכוונות העומדות מאחרי הענין, שנועדו לפגוע בישראל ביתנו. אנו בטוחים בחפותם של האנשים ושכמו בפעמים קודמות, לאחר שישכך הרעש וההמולה התקשורתית, יתברר שאין מאחרי הפרסומים הללו דבר זולת הרצון, שלא יצלח, להזיק לישראל ביתנו".
חקירת פרשת החשד לשחיתות נוהלה במשך יותר משנה במידור גבוה. ביסוס החשדות והבחירות המתקרבות הובילו את היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, להורות כעת על מעבר לחקירה גלויה. לפי גורמים המלווים את החקירה, היה כאן "רצון להימנע ממצב שבו רגע אחרי שהציבור בחר את נבחריו יתברר שחלקם נמצאים תחת חקירה פלילית חמורה". עוד אמרו הגורמים בנוגע להיקפי השוחד כי מדובר ב"מיליונים רבים מהקופה שהועברו שלא כדין". בין המעורבים גם בכירים בעולם הספורט.
הבוקר הותר לפרסום כי חוקרי להב 433 עיכבו לחקירה שורה של אישים בכירים ממשרדי ממשלה וממועצות מקומיות בחשד כי היו מעורבים בעבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים באמצעות העברות כספים לעמותות וארגונים שונים. מלבד הפוליטיקאית הבכירה נחשדים בפרשה גם מנכ"ל של משרד ממשלתי וראשי רשויות. בסך הכול נחקרו יותר מ-30 חשודים.
את החקירה ליוותה היחידה הכלכלית בפרקליטות המדינה לצד וינשטיין ופרקליט המדינה שי ניצן. "מדובר בחקירה גדולה מאוד, בעלת מאפייני חומרה מפליגים", ציינו הגורמים המלווים את החקירה. "שימוש במשאבים ציבוריים ממש לצרכים אישיים: תקציבים ציבוריים שנותבו לצרכים לא ענייניים. התיק התפתח מתוך כמה פרשות קטנות שבשלב מסוים רשויות האכיפה מזהות קשר ביניהן, דמויות משותפות".
עוד ציינו הגורמים כי לקירשנבאום הייתה יכולת להניע תקציבים, והכספים הללו נווטו לדבריהם בסיוע דמות ידועה במנגנון מפלגתה של הפוליטיקאית למקומות מסוימים, תמורת עמלה כספית או תמורת מקומות עבודה למקורבים. "מצאו כל מיני דרכים לטשטש את הכספים ואת מסלולם, אגודות ספורט, עמותות, ראשי מועצות ועוד", אמרו הגורמים.
עוד צוין בנוגע לסגנית השר כי "הדרג הפוליטי הוא כידוע שקובע את מבחני התמיכה ואת סדרי העדיפויות, ומכאן השפעתו. כמו כן היו לה מהלכים שונים ומשונים בתוך הגופים שמייצרים את התמיכות והתקצובים בפועל".
מרגע שזוהו המעורבים הבכירים והתגלה היקף השחיתות, נדרשו לגורמים החוקרים אישורים מהיועץ המשפטי וינשטיין לפעולות חקירה רבות ומגוונות. נוכח מעמדם הבכיר של חלק מהמעורבים העלה התיק שאלות משפטיות מורכבות ובכללן פעולות חקירה נגד נבחרי ציבור מכהנים, חיפוש אצל חברי כנסת, הבנת ההסכמים הקואליציוניים והסדרי תקצוב ותמיכות.
בשל חסינותה של קירשנבאום כחברת כנסת נדרש אישור מיו"ר הכנסת כדי לקיים חיפוש בלשכתה, אשור שניתן הבוקר. השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ', חברה של קירשנבאום בישראל ביתנו, לא עודכן על החקירה גם בשל קרבתו לחשודה וגם כי לא נהוג לעדכן את השר על אודות חקירות סמויות.
הגורמים המלווים את החקירה ציינו כי "למרות תקופת הבחירות הוחלט לנקוט פעולות אכיפה בכל הקשור בחקירות ובחשיפות לפי סדר הדברים הרגיל, והוחלט כי אין להגביל את המשטרה בעניין זה, ואין ליצור מצב שבו השחיתות לא תטופל במלוא החומרה מקום שהיא מתגלה".
לחוקרים יש ממצאים על כספים שהועברו ובמערכת האכיפה מגדירים את התיק "טוב ומבוסס", אך נזהרים מלצאת בהצהרות. לפי הגורמים המלווים את החקירה, המעורבים פיתחו מעין מנגנון שבו גוף מסוים היה מקבל תקציב פלוס תוספת, בידיעה שהתוספת מיועדת להחזרה ל"מושכים בחוטים", אול לחילופין בידיעה שבין התקציב עליו למנות אנשים מסוימים לתפקידים.
גורמים שבקיאים בפרטי הפרשה הגדירו אותה "מפעל מלא". לדבריהם, כך התפתחה מציאות שבה הבינו גורמים רבים שעל מנת לקבל תקציב יש לשחרר עמלה. "כך הוסטו ממניעים לא ענייניים תקציבים במיליונים". עוד צוין כי החקירה החלה לאחר שאחד הגופים פנה לרשויות החוק וטען כי נדרש "לתת עמלה" תמורת תמיכות.
בהודעה שפרסמה המשטרה מוקדם יותר צוין כי "באישור היועץ המשפטי לממשלה, החלה חקירה על ידי האגף החקירות והמודיעין יחידת להב 433 והיחידה הארצית לחקירות הונאה בחשד לביצוע עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, רישום כוזב במסמכי תאגיד והלבנת הון על ידי שורה של נושאי תפקידים בכירים בשירות הציבורי, ובהם: ח"כ/ית המכהן/נת כסגן/ית שר, כמה ראשי מועצות/רשות מקומית, מנכ"ל משרד ממשלתי, שר לשעבר, מנכ"לי/ראשי עמותות, מנכ"לי/ראשי איגודים, בכירים בתאגידים ציבוריים ופעילים פוליטיים.
"זה כשנה מנהלת להב 433/יאח"ה חקירה סמויה, תוך הפעלת כלים מודיעיניים וחקירתיים מגוונים ומתקדמים. זאת, לאחר שעלה חשד כי החשודים חברו יחדיו ופעלו באופן שיטתי לקידום ענייניהם הפרטיים והציבוריים ולקבלת כספים לצרכים אישיים וזאת תוך ביצוע עבירות שונות, באופן שפגע מהותית במנהל התקין בתחומי עיסוקם".
Read this article in English