"בית היתומים הוא הבית היחיד שאני מכירה"
בית היתומים עלומים בז'יטמיר שבאוקראינה הוא מקום מפלטם של עשרות ילדים יהודים שהוריהם נפטרו או שאינם מסוגלים לטפל בהם. "מבחינתי זה הבית שלי, אין לי מקום אחר ואני מאושרת כאן", מספרת שרה שאילוב שהגיעה לעלומים כשהיתה ילדה צעירה
כפר הילדים בז'יטומיר הוא מקום מפלטם של עשרות ילדים יהודים שנפלטו מבתיהם וילדים יתומים. הבית מספק את צרכיהם הפיזיים והחינוכיים של הילדים עד לגיל בגרות. בעת פרוץ הקרבות במזרח אוקראינה, שימש הכפר למחנה זמני עבור פליטים יהודיים שנמלטו חסרי כל מבתיהם. הפליטים הגיעו לתקופה זמנית ושוכנו במקום עד שנמצא עבורם פתרון חלופי ארוך טווח. היום משמש הכפר - שנבנה בעזרתו של לב לבייב - כביתם של הילדים היתומים והוא מקור לנחמה. פגשנו אותם ושמענו על החוויות ועל האהבה הגדולה שמעניקים להם אנשי הצוות.
עד לפני כשנה היה הקהילה היהודית בדונייצק, שבמזרח אוקראינה, גדולה ומשגשגת ומנתה למעלה מ-15 אלף יהודים. המחייה באזור תעשייתי השפיעה לטובה על מצבה הכלכלי וארגוני הקהילה ספקו מערך שירותים ענף לחבריה - בתי ספר, רווחה, מחנות קיץ, בתי כנסת תרבות, חנויות כשרות וכדומה, כך שהקהילה מעולם לא נזקקה לתרומות.
כשהחלה הלחימה במזרח אוקראינה, קהילות יהודיות נפוצו לכל רחבי אוקראינה. רבני הקהילה עזבו גם הם ופועלים כיום מקייב כדי לסייע לבני קהילתם. הרבנים פועלים לכנס את בני הקהילה לאירועים משותפים מעת לעת כדי לשמור על אחדותם ולהמשיך את הקשר עימם.זאת בנוסף על שיכון וסידור פליטים רבים בדירות שכירות ברחבי אוקראינה, ועזרה מתמדת לאלו שנשארו בערי הלחימה.
מקרב הקהילה היהודית כמעט ולא היו נפגעים, אך המצב הכלכלי החל להידרדר. "החלטנו בקהילה להתחיל ולפנות משפחות מהאיזור", מספר הרב פנחס וישיקצקי, שליח בית חב"ד בדוניצק, "לשם כך שכרנו מחנות קיץ במערב אוקראינה ושלחנו לשם, בשלב ראשון, משפחות עם ילדים ובשלב השני את יתר חברי הקהילה".
"ממשלת אוקראינה תומכת בפליטים אך בסכומים מצחיקים, שלא ניתן להתקיים מהם", מסביר הרח יחיאל אקשטיין, העומד בראש הקרן לידידות. "בנוסף, יש גם מי שנשארו לחיות במזרח אוקראינה ללא עבודה ואנחנו עמלים על תמיכה מיוחדת עבורם, לקשישים שלא מקבלים פנסיה כבר כמה חודשים, דאגנו להם לחימום, פתחנו בתי תמחוי ועוד".
המטרה, הוא מסביר, היא לסייע ככל שניתן ליהודים שנשארו באוקראינה. "אנחנו עושים כל שביכולתינו למצוא מסגרות עבור היהודים שנשארו שם, מקומות שיקלטו אותם ויאפשרו להם להמשיך בחייהם. חלק גדול מהעזרה מגיע בדמות תרומות שנועדו לסייע, כספית, לאלו שאיבדו את כל רכושם, וכמובן לגרום להם להבין שיש מי ששומר עליהם, שמחבק אותם ועושה הכל כדי לעזור".
הקרן לידידות פועלת לסיוע ליהודי ברית המועצות הנזקקים מזה 15 שנה ב-16 מדינות באזור. הקרן תרמה עד כה כמיליארד שקלים לטובת הסיוע. עיקר הסיוע מתמקד באספקת צרכים בסיסיים לכ-90 אלף קשישים וכ-50 אלף ילדים נזקקים ובנוסף לחיזוק מערכת החינוך
היהודית באמצעות רשתות אור אבנר, אורט ושמע ישראל ומפעילה 56 מחנות קיץ לילדים יהודיים. בנוסף לכך, כ-15 בתי יתומים ובתי תמחוי רבים זוכים גם הם לעזרה כספית.
הקרן פועלת באמצעות הארגונים: ג'וינט, איגוד הקהילות היהודיות, אורט, חמ"ע, שמע ישראל, תקווה. כשפרצו המהומות באוקראינה והחלו להתקבל דיווחי מצוקה מהקהילות שם הרב אקשטיין הגיע מידית למדינה והחל לתאם את פעולות הסיוע של הקרן לקהילות היהודיות. הקרן הקדישה רק השנה 5 מיליון דולרים בנוסף לסיוע השנתי הרגיל ליהודים שנפגעו כלכלית ובמיוחד ליצירת פתרונות לאלפי יהודים שברחו מאזורי הקרבות ונותרו חסרי כל. מאות פליטים שברחו מביתם במזרח המדינה קיבלו סיוע במזון ציוד ודיור הודות לתמיכה זו של הקרן.