מהו אמצעי המניעה הכי יעיל שרבים לא שמעו עליו?
התקן תוך רחמי מהדור החדש מומלץ כיום על ידי רופאי נשים גם עבור צעירות שאינן אימהות עדיין. למרות התפיסות השגויות שדבקו בו לפני כמה עשורים, מדובר באמצעי מניעה בטוח ויעיל יותר מגלולות, טבעת, קונדום וקוטל זרע. אז למה לא משתמשים בו מספיק?
מהו האמצעי היעיל ביותר במניעת הריון? למרות חוסר מודעות ומוניטין גרועים למדי שיצאו לו, ארגוני בריאות מקדמים את ההתקן התוך רחמי כבחירה המומלצת ביותר לנשים.
נתונים של המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) מגלים שנשים רבות מנסות לפחות חמישה סוגים שונים של אמצעי מניעה, ומרובם הן אינן מרוצות. הן מנסות סוגים שונים של גלולות למניעת הריון, ובדרך סובלות מתופעות לוואי מטרידות בשל ההורמונים, כמו כאבי ראש ועלייה במשקל.
נוסף על כך, בכל יום שבו הן שוכחות ליטול גלולה אחת הן נתקפות חרדה, בידיעה שהסיכוי להריון עולה. אמצעי מניעה אחרים לנשים, כגון טבעת, עלולים אף הם לגרום לחוסר נוחות.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
עוד על אמצעי מניעה:
גלולה או התקן: מהו אמצעי המניעה הבריא?
מיניקה? איזה אמצעי מניעה הכי מתאים לך
בקרוב: אמצעי מניעה תת עורי - מופעל בשלט
התקן תוך רחמי, לעומת זאת, בעל יתרונות אחרים: הוא נותר במקומו 12-3 שנים ללא צורך בהחלפה או בתחזוקה כלשהי, הוא אינו תלוי באישה שצריכה לזכור להשתמש בו באופן אקטיבי - והוא מספק הגנה קרוב-למושלמת מפני הריון. מדוע, אם כן, רק 9% מהנשים בגיל הפוריות בארצות הברית, למשל, משתמשות בהתקן תוך רחמי ויותר מ-50% כלל לא שמעו על האפשרות הזו?
סערת ההתקן הישן
התקן תוך רחמי הוא מכשיר קטן מאוד בצורת האות T, אשר מוחדר על ידי רופא אל תוך הרחם, שם הוא משחרר את ההורמון פרוגסטין או נחושת - שניהם פוגעים בזרע הגברי. לשני הסוגים, התקן הורמונלי והתקן נחושת, יעילות גבוהה במיוחד בהגנה מפני הריון, 99% לעומת 91% בגלולות.
אם בעבר נהגו הרופאים להמליץ על שימוש בהתקן לנשים שכבר ילדו ילד אחד, הרי שהיום ממליצים על התקן תוך רחמי כאפשרות המועדפת גם למתבגרות.
שיעור האימוץ האיטי של ההתקן כאמצעי מניעה נובע בעיקר בשל תפיסה שגויה לגביו. בשנות ה-70 שווקה גרסה קודמת של ההתקן, שנקראה Dalkon Shield. המוצר הורד מהמדפים לאחר שנקשר בזיהומים ובבעיות פוריות. הגרסאות המודרניות של ההתקן קטנות ובטוחות הרבה יותר, כמעט ללא סיכונים כלל - אך קשה למחוק את הסטיגמה הן בקרב הנשים והן בקרב הרופאים, הממשיכים לרשום להן גלולות למניעת הריון.
התקן "דלקון שילד" עוצב אחרת מהגרסאות הנוכחיות, ונראה כמעין חרק עם כמה רגליים בולטות מכל צד. צורה זו הקשתה על הכנסתו לרחם, מה שגרם למיקומו בצורה שאינה תקינה ומכאן לחוסר יעילות ולסכנת הריון לא רצוי. הרופאים והיצרנים אז לא ידעו כי יש להוציא את ההתקן במקרה של הריון, ושאלמלא יעשו כך הדבר עלול להוביל לזיהום חמור. על פי דיווחים מסוימים, כ-15 נשים שהרו כשהתקן "דלקון שילד" נמצא בגופן מתו כתוצאה מזיהום לאחר שעבר הפלה.
תביעות החלו להיות מוגשות נגד היצרן, וב-1974 הוא הוציא את ההתקן מהשוק על דעת עצמו. כמה שנים לאחר מכן הוא פשט את הרגל, ועד 1986 נעלמו כל סוגי ההתקנים מהמדפים בארצות הברית. הדבר היה קשור גם, לדעת חלק מהמומחים, בעלייה בשיעור התחלואה במחלות מין בארצות הברית בשנות ה-60 וה-70 בשל המהפכה המינית. ההתקן התוך רחמי נקשר בכל אלה, והנשים הפסידו אמצעי מניעה יעיל.
בסוף שנות השמונים ותחילת שנות התשעים, החלו לחזור לשימוש בהתקנים. כיום, 23% מהנשים בצרפת, לדוגמה, משתמשות בהתקן תוך רחמי, וכך 27% מהנשים בנורבגיה ו-41% מהנשים בסין. בארצות הברית, שיעור השימוש נע כאמור רק סביב 9%. המומחים כיום נאבקים במיתוסים שהשתרשו לפני 30 שנה ויותר - ושאינם רלוונטים להתקנים המודרניים.
פחות סיבוכים ובעיות
ההתקנים המודרניים, חשוב לדעת, אינם נטולי תופעות לוואי לחלוטין - אם כי עבור הרוב המוחלט של הנשים מדובר בהשפעה מתונה מאוד. התקן הנחושת, לדוגמה, עלול לגרום להתכווצויות משמעותיות ולכאבי בטן בזמן הווסת בחודשים הראשונים שלאחר החדרתו. נשים המשתמשות בהתקן הורמונלי מדווחות לעתים גם על דימום יתר והתכווצויות, ובמקרים נדירים ביותר על נדידת ההתקן ממקומו ברחם או על ניקוב דופן הרחם.
המומחים טוענים כי נשים המשתמשות בהתקנים תוך רחמיים סובלות הכי פחות מבעיות ומסיבוכים הקשורים באמצעי המניעה, ומשתמשות בו ברצף ארוך הרבה יותר מכל גלולה למניעת הריון.
בשנת 2013 הוקם בניו יורק צוות הכולל כ-50 אנשים מארגוני בריאות שונים, שמטרתו להדריך רופאים באשר להחדרת ההתקן, לספק לנשים מידע על ההתקנים ועל האופן שבו מבצעים את התהליך.
יוזמה נוספת של מחלקת הבריאות בעיר ניו יורק היא אפליקציה בשם Teens in NYC Protection, העושה שימוש בניווט לווייני כדי להראות לנשים צעירות היכן הן יכולות להשיג אמצעי מניעה, ובהם קונדומים והתקן תוך רחמי.
ההתקן התוך רחמי הופך פופולרי שוב גם באוכלוסיית היעד שלו במקור - אימהות. נשים שהן אימהות נתפסות כעסוקות למדי, כך שהן יעדיפו את האפשרות לקיים יחסי מין ללא דאגות או צורך לזכור ליטול גלולות למניעת הריון במהלך משימות היומיום השוטפות.
מומחים לבריאות האישה מקווים כי יותר ויותר נשים יחזרו להשתמש בהתקן תוך רחמי שיסייע להן למנוע הריונות לא רצויים ולתכנון המשפחה.