כיצד ניתן לחזות מה יקרה עכשיו למניה?
למניה יש התנהגות מוזרה: יש שיחשבו שהיא במגמת עליה ויחליטו להמר עליה ולקנות עוד ועוד ויש שיחשבו שהיא במגמת ירידה וימכרו אותה. כל פעולה כזו יכולה להשפיע על הערך שלה. אז איך אפשר לנתח מגמות בבורסה?
מי קובע מי זכר ומי נקבה? מי קובע מה אני שווה? האם אני או הסביבה? אולי זה שילוב? כשאדם עובר ניתוח לשינוי מין - מגבר לאישה - האם הוא באופן אובייקטיבי אישה עכשיו? האם הוא קובע בעצמו את המין שלו? אולי אם כל הסביבה תקבל אותו כאישה הוא יהפוך לאישה "באמת"? שימו לב, ריבוי המרכאות מתבקש, רק לא ברור מה כאן באמת ומה רק "באמת".
לטורים נוספים של אושי שהם-קראוס בנושא:
קביעת ערך של מניות
שאלה של זהות או של זהות מינית יכולה להזכיר את שאלת קביעת הערך של המניות. כמובן ששני התחומים האלה לא מאוד קרובים ובכל זאת יש משהו דומה בשאלות של ערך וזהות. נניח שאני גבר פיזיולוגי ומרגיש אישה. הרי פיזיולוגית אני "הוא" וככה גם חברתית. אבל בפנימיות הרגשית אני "היא". אז מה אני?
ייתכן שהתשובה היא שאני אישה בגוף של גבר. ובניגוד ל"אישה בגוף של אישה", אני אישה מסוג מיוחד, אישה שהסביבה תופשת אותה כגבר. ממשיכים הלאה: העובדה שאני מרגישה אישה, אבל הסביבה תופשת אותי כגבר, משפיעה על התפישה העצמית שלי ומשפיעה על הנשיות שלי. הזהות המורכבת הזאת פועלת גם על החברה בחזרה והיא מתייחסת בהתאם, כך שהיא משנה ומשפיעה שוב על הזהות. הסתבכנו? בואו נדבר על מניות.
ניתוח פונדמנטלי וטכני של מניות
הדבר הזה, וזה די מוזר, פועל גם במניות. מצד אחד יהיו כאלה שיגידו שלמניה יש ערך מדעי אובייקטיבי. הם ינתחו את הערך הזה בשיטה שנקראת שיטת ניתוח פונדמנטלית. הם ישתמשו בכל מיני פרמטרים כספיים כדי לדעת כמה מניה שווה באמת. אבל הבעיה היא שהערך הזה הפנימי או "האמיתי" של מניה לא בהכרח ידוע או מוסכם על כל החברה, כלומר על כל הסוחרים בבורסה.
יש כאלו שיחשבו שהיא שווה בעצם יותר ממה שקבעו האנליסטים הפונדמנטלים ויש כאלה שיחשבו שהיא שווה פחות. אם המוני סוחרים יחשבו שהמניה "לא שווה" או "בסכנה" או כל יתר המילים האלה, הם ימכרו בהמוניהם, ואז ערך המניה ירד בשוק. וכאן, בדיוק כמו בעניין הזהות, ברגע שהערך הבורסאי יצנח, יושפע גם הערך "המדעי" או האמיתי. החברה יכולה אפילו להגיע לפשיטת רגל.
אז מה חושבים כולם?
כאמור, האנליסטים שמנתחים את הערך "האמיתי" של מניה נקראים אנליסטים פונדמנטלים. אבל יש גם אנליסטים רבים שעוסקים בשאלה השניה - בשאלה של מה חשבו אחרים על הערך של המניה. הם ינסו לראות מה "חושב השוק" על מניה, האם מניה נמצאת במגמת עליה או שהיא עלולה להגיע למצב של התרסקות. האנליסטים האלה נקראים אנליסטים טכניים.
האנליסטים הטכניים מסתכלים על טבלאות של ערכי מניה מסויימים ומנסים לאתר מגמה. הם שואלים האם ערך המניה נמצא במגמה של עליה? האם מחיר המניה ימשיך לעלות? אולי מגמת העליה נבלמה ועכשיו תגיע תקופת יציבות? או שדווקא תתחיל מגמה חדשה, מגמת ירידה? המידע הזה חשוב מאוד. אם אני מניח שמניה נמצאת במגמת עליה, לא כדאי לי למכור אותה עכשיו. ואם אני מניח שהיא מתחילה לצנוח, אולי זה הזמן לצאת.
בעצם הניתוח הטכני מנסה לבחון "מה יחשוב השוק", כלומר, מה חושבים המוני הסוחרים על המניה. האנליסטים הטכניים ינסו להבין אם הרוב עומד למכור (ואז ירדו המחירים) או האם הרוב יסתער על המניה וערכה יעלה. וגם כאן ישנה תופעה מעניינת: מגמה מסויימת מזינה את עצמה ומגבירה את עצמה. נניח שהמונים מתנפלים על מניה וקונים אותה. התוצאה היא עליית המחיר שלה.
ואז הרבה אנשים רואים שמתחילה מגמה של עליה והם קופצים על העגלה וקונים גם הם. ואז ערך המניה עולה עוד יותר. והנה, יוצא שאלה שחשבו שיש כאן מגמת עליה צדקו. המניה באמת עולה. אבל הם צדקו לא בגלל שהם ידעו באמת שיש כאן מגמה. זה בדיוק הפוך; המגמה התחזקה בגלל שהם חשבו שתהיה כאן מגמה ולכן רצו לקנות. וזה ממשיך. המחיר עלה ושוב יש עוד קונים.
אבל אז, פתאום המגמה משתנה. אנשים מתחילים למכור, ולמכור מוכרים. ועוד אנשים מוכרים. וחוזר חלילה. את הכיוונים האלה מנסה הניתוח הטכני להבין ולצפות.
בואו נצא לטייל בשכונה
האם באמת האנליסטים הטכניים יודעים מתי תשתנה המגמה? האם אפשר לסמוך על ידע העבר כדי לדעת מה עומד להיות? חוקרי בורסה אחרים יגידו שכל התיאוריה של האנליסטים הטכניים חסרת בסיס לגמרי. חוקרים כאלה מאמינים שמה שעושים האנליסטים הטכניים הוא בסך הכל להמציא מילים יפות וסיפורי מעשיות לעולם האקראי והבלתי מובן.
הם יטענו שאנליסטים כאלה דומים לאסטרולוגים יותר מאשר לאסטרונומים מדעיים. אותם חוקרים מניחים שהשוק פועל בצורה שונה. הם יגידו שערך של מניה הולך לטייל בצורה אקראית. בכל מצב, ככה הם יגידו, המניה יכולה לעלות או לרדת. נניח שהיא שווה ארבעה שקלים. ברגע הבא היא יכולה לעלות יותר או פחות. בעצם, באף רגע אי אפשר לדעת כלום על הרגע הבא. בעיניהם, אין דבר כזה "מגמות" או "חיזוי מגמות". השוק פועל נקודתית, מנקודה לנקודה. כל רגע יכולה להיות עליה אקראית או ירידה אקראית. ועל הליכה אקראית ואינפורמציה מוחלטת שמייצרת אקראיות - בשבוע הבא.
אושי שהם קראוס , מומחה לפילוסופיה של הכלכלה. מעביר הרצאות וסדנאות לקהל פרטי ולחברות. מוזמנים ליצור קשר , ולהאזין לתכנית הרדיו שלי "קצה הקרחון ". התוכנית משודרת בימי רביעי, ב-12.05, ברשת א' של קול ישראל