שתף קטע נבחר

 

השר לשעבר סטס מיסז'ניקוב נשלח ל-9 ימים במעצר

בין העצורים בפרשה שנחשפה נמצא מיסז'ניקוב שחשוד בקבלת שוחד בתמורה להעברת תקציבים. ראשי מועצות תמר, מגילות ושומרון חשודים שנתנו שוחד לסגנית השר קירשנבאום, שנחקרה כמעט שבע שעות

בבית המשפט השלום בראשון לציון מובאים בזה אחר זה חשודים בפרשת השחיתות, הקשורה למפלגת ישראל ביתנו. הערב (ד') הותר לפרסם כי במסגרת הפרשה נעצר גם השר לשעבר סטס מיסז'ניקוב שחשוד בקבלת שוחד וראשי מועצות בחשד ששילמו שוחד לסגנית השר פאינה קירשנבאום. ראשי המועצות שנעצרו הם: ראש מועצת תמר דב ליטבינוף, ראש מועצת מגילות מרדכי דהמן ומנכ"ל המועצה דוד בלאו וכן ראש מועצת שומרון גרשון מסיקה. גל המעצרים צפוי להימשך גם מחר. בינתיים לאחר כמעט שבע שעות הסתיימה חקירתה של סגנית השר קירשנבאום החשודה בביצוע עבירות שוחד, מרמה והלבנת הון. במשטרה אמרו כי חקירתה תימשך.

 

על פי החשד, מיסז'ניקוב קיבל שוחד בתמורה להעברת תקציבים לגופים שונים בעת ששימש כשר התיירות. בנוסף, הוא חשוד בתיווך לשוחד בפרשיות נוספות והטיית מכרזים בסכום של מיליוני שקלים למקורב שלו. מעצרו של השר לשעבר הוארך בתשעה ימים.

סטס מיסז'ניקוב בהארכת מעצרו (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
סטס מיסז'ניקוב בהארכת מעצרו(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ארז ביטון ואביגיל עוזי) (צילום: ארז ביטון ואביגיל עוזי)
(צילום: ארז ביטון ואביגיל עוזי)

נציג המשטרה בדיון אמר על מיסז'ניקוב כי "מדובר בחקירה שכבר חוללה ושובשה, כולל על-ידו. הוא נחקר גם ביחס לפרשיות עבר וגם פרשיות חדשות. היום הוא נחקר כשעה והתכנון לחקור אותו שוב מחר". החוקר ציין כי השר לשעבר, שנעצר הבוקר ב-06:15, כפר בחשדות נגדו.

 

עורך דינו אמר בדיון כי היה אפשר לחקור אותו יותר היום והדבר היה מאפשר לקדם את החקירה בעניינו. "כל חטאו היה שנעצר יחד עם הרבה מאוד אנשים. אין ספק שמדובר באדם נורמטיבי, שהיה שר בישראל. כל התמונות שלו גורמים לו נזק ענק. האם זה שאין משאבים למשטרה זו עילת מעצר מוצדקת? אישתו נוסעת לחו"ל בנסיבות אישיות וילדיו ישארו בלי הורה", אמר עורך הדין.

 

עם זאת, השופט מנחם מזרחי קבע כי ישנו חשד סביר שמיסז'ניקוב קיבל שוחד ושהוצגו בפניו ראיות של חשש לשיבוש ולכן מעצרו הוארך.

 

מעצרם של ליטבינוף, דהמן ובלאו הוארך בתשעה ימים. השלושה חשודים כי נתנו שוחד לקירשנבאום וגורמים נוספים בכמה הזדמנויות בתמורה לתקציבים ולעיתים בתיווך האחרים.

ראש מועצת תמר דב ליטבינוף מובא להארכת מעצר (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ראש מועצת תמר דב ליטבינוף מובא להארכת מעצר(צילום: ירון ברנר)
 

ראש מועצת שומרון גרשון מסיקה, היום (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ראש מועצת שומרון גרשון מסיקה, היום(צילום: מוטי קמחי)

בין העצורים גם ראש המועצה האזורית שומרון גרשון מסיקה שנעצר יחד עם חיים בן שושן, לשעבר ראש החברה לפיתוח השומרון, וגזבר מועצת בנימין אפי פלס. השלושה חשודים במתן שוחד לקירשנבאום. מסיקה ובן שושן חשודים גם בקבלת דבר במרמה, גניבה בידי עובד ציבור, זיוף ורישום כוזב במסמכי תאגיד בהיקף של מאות אלפי שקלים בהקשר לתפקידם בחברה לפיתוח השומרון.

 

פרקליטו של מסיקה, עו"ד גיל דחוח, טען כי החשדות המופנים כלפי מרשו אינם קשורים כלל לתפקידו כראש המועצה המקומית שומרון בקדנציה הנוכחית או הקודמת, אלא הוא נחקר על נושאים ואירועים העוסקים בדוחות כספיים ישנים של החברה לפיתוח השומרון. מעצרם של מסיקה ובן שושן הוארך עד ליום שלישי הבא בעוד מעצרו של פלס הוארך עד ליום ראשון.

 

בנוסף, פורסמו שמותיהם של חשודים נוספים והם אלכס ויז'ניצר, יו"ר דירקטוריון החברה הממשלתית נת"ע ויצחק בורבה המשמש כיו"ר התאגידים העירוניים. הם חשודים בעבירה של תיווך לשוחד. מעצרו של ויז'ניצר הוארך גם כן בתשעה ימים ומעצרו של בורבה הוארך בחמישה ימים. מעצרו של מנכ"ל משרד ממשלתי, שחשוד גם הוא בפרשה, הוארך עד ליום רביעי הבא. הוא חשוד במתן שוחד לקירשנבאום ובקבלת שוחד.

 

עצורים נוספים שהובאו להארכת מעצר הם הלוביסט ישראל יהושע, איש העסקים ציון זוארץ וראש מדרשת גולן גבי חמו. בזמן שמעצרו של יהושע הוארך בתשעה ימים, מעצרם של השאר הוארך בחמישה ימים. עצור נוסף הוא דאוד גודבסקי, ראש המטה של ישראל ביתנו, שחשוד בקבלת ומתן שוחד, תיווך לשוחד, קשירת קשר לפשע, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ועוד. מעצרו הוארך בהסכמה בתשעה ימים.

 

השופט מנחם מזרחי הסביר בהחלטתו את הארכת המעצר ואמר כי קיים חשד סביר לביצוע העבירות של החשודים. "יש לאפשר ליחידה החוקרת למצות החקירה ללא חשש".

יו"ר נת"ע אלכס ויז'יניצר בבית המשפט (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
יו"ר נת"ע אלכס ויז'יניצר בבית המשפט(צילום: ירון ברנר)

בין החשודים: יועץ שר החקלאות ובכירים בספורט

מוקדם יותר הובאו בפני השופט שלושה חשודים ששוחררו למעצר בית בן של עשרה ימים. במהלך הדיונים אמרו נציגי המשטרה כי יש חשד לעשרות מקרי שוחד וצפויים מעצרים נוספים. בפרשה נחקרת ח"כ פאינה קירשנבאום מישראל ביתנו. בתה עוכבה לחקירה.

 

אמנון ליברמן, יועצו של שר החקלאות ובעבר דובר משרד התיירות, שוחרר למעצר בית של 10 ימים. בנוסף הוא הורחק ממשרד החקלאות.

יו"ר איגוד הכדוריד דורון שמחי מובא למעצר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
יו"ר איגוד הכדוריד דורון שמחי מובא למעצר(צילום: מוטי קמחי)

דורון שמחי (59), יו"ר איגוד הכדוריד, חשוד במתן שוחד, קשירת קשר לעשות פשע ושימוש במרמה ובתחבולה מכספי ישראל ביתנו, שוחרר ל-10 ימי מעצר בית. יו"ר איגוד הכדורסל לשעבר, אבנר קופל, שוחרר גם הוא ל-10 ימים מעצר בית. הוא חשוד במתן שוחד, קבלת דבר במרמה ורישום כוזב במסמכי תאגיד.

 

סנגורו של שמחי, עו"ד ירון פורר, מסר: "מדובר ביו"ר שפועל ללא שכר מתוך האהבה נטו של הספורט. מרשי שיתף פעולה באופן מלא ומוחלט. מדובר בגוף ציבורי שכל פעולותיו מתבצעות בשקיפות מלאה כך שלא נפל שום דופי במעשיו".

 

מבית"ר ירושלים, שם עובד קופל כיועץ שיווק, נמסר בעקבות הפרשה :"אנו מצרים על חקירתו של אבנר קופל במשטרה בתקווה שהמשטרה תסיים את החקירה כמה שיותר מהר. מבחינת המועדון, אבנר זכאי עד אשר יוכח אחרת ולכן מבקשים אנו מכולם לנהוג באיפוק ולא לחרוץ דין כמקובל במחוזותינו. אנו מבהירים כי כל המיוחס לאבנר קופל אינו קשור לבית״ר ירושלים ולא לתקופה שבה משמש אבנר כיועץ השיווק והמיתוג של המועדון".

 

באחד הדיונים נאמר על-ידי נציג המשטרה כי "ח"כ פאינה קירשנבאום פעלה באופן שיטתי בצוותא עם כפופים לה ועם עובדי ציבור אחרים להפצת טובות הנאה אישיות עבורה ועבור אנשים שהיא חפצה ביקרם תוך שימוש בכספי מסים".

 

עדי מדינה והאזנות סתר

המשטרה והפרקליטות גייסו עדי מדינה בקרב המעורבים בפרשת השחיתות החמורה. החקירה שנמשכה יותר משנה נעשה בין היתר שימוש בהאזנות סתר. כל אחד מעדי המדינה סיפר על החלק שהכיר בפרשה שאליה היה קשור מבין הפרשות הרבות ונעשו הצלבות בין הפרשות והשיטות וכך עלו על הדפוס ועל מקרים נוספים.

חשוד במתן שוחד. אבנר קופל (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
חשוד במתן שוחד. אבנר קופל(צילום: אורן אהרוני)
 

בבוקר הותר לפרסום כי חוקרי להב 433 עיכבו לחקירה שורה של אישים בכירים ממשרדי ממשלה וממועצות מקומיות, ובהם סגנית השר קירשנבאום, בחשד כי היו מעורבים בעבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים באמצעות העברות כספים לעמותות וארגונים שונים. מלבד הפוליטיקאית הבכירה נחשדים בפרשה גם מנכ"ל של משרד ממשלתי וראשי רשויות. בסך הכול נחקרו יותר מ-30 חשודים. בצהריים החלה במשרדי להב 433 בלוד חקירתה של קירשנבאום.

 

על פי החשד, במסגרת השיטה התפתח מנגנון פעולה: גוף מסוים היה מקבל תקציב פלוס תוספת, בידיעה שהתוספת מיועדת או להחזרה למושכים בחוטים, או כתמורה למינוי מקורבים לתפקידים מסוימים. התפתחה מציאות שבה הבינו גופים רבים שעל מנת לקבל תקציב - יש לשלם עמלה.

 

במקביל, נודע כי לחוקרים הקלטות סמויות של המעורבים בפרשת השחיתות מהשנה החולפת. בשלב מסוים קיבלו החוקרים סיוע מאחד המעורבים, שעזר לגבש את החשדות. בשל חסינותה של קירשנבאום נדרש אישור מיו"ר הכנסת יולי אדלשטיין לקיים חיפוש בלשכתה. 

 

מסלול הכספים עבר כך שהם חזרו דרך מתן שירותים. לפי החשד, הגופים שקיבלו את התקציבים פנו כעבור זמן מה לקבלת שירותים מצד בני משפחה או מקורבים של קירשנבאום ויתר חברי המפלגה המעורבים.

 

לאחר מכן הוצאו קבלות על שירותים מסוימים שלא בדיוק ניתנו או קבלות בסכומים מופרזים מעבר לעלות קבלת השירותים.

 

התמונה המלאה תצטרך להתברר כעת בשלב החקירה הגלויה, שבה יישאלו החשודים על העברות הכספים לגופים השונים ועל נתיב חזרת הכספים, לכאורה, אליהם. בנוסף, תתבצע חקירת חשבונות כדי לבדוק אם ואילו כספים נכנסו לאילו חשבונות ומה ההסברים של החשודים לאותם כספים.


פורסם לראשונה 24/12/2014 18:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
סטס מיסז'ניקוב בהארכת המעצר
צילום: ירון ברנר
מומלצים