שתף קטע נבחר

אחרי הסערה: טיול בגליל המערבי

נופים פסטורליים, כפרים ציוריים, כבישים נסתרים, נחלים זורמים ואפילו שלג: הימים שאחרי הגשם עושים רק לטוב לגליל המערבי. אמנון גופר מציע לכם טיול שטח בן יום באחד האזורים הכי יפים בארץ, שמתאים גם לאלו מביניכם שאינם מיטיבי לכת

הימים שאחרי הגשם מוציאים מהטבע את המיטב ומביאים עמם ימי שמש נעימים, נחלים זורמים ופריחה משגעת. או במילים אחרות, זהו הזמן המתאים ביותר לארוז את הקרובים לכם ולצאת לטיול שטח בין כל הירוק ירוק הזה.

שקד פורח בצומת אלקוש (צילום: אמנון גופר)
שקד פורח בצומת אלקוש(צילום: אמנון גופר)
 

הצטרפו אלינו לטיול ברכב בין נופי הגליל המרהיבים והכבישים הנסתרים, הכפרים הציוריים שבצידי הדרך, בתי הבד וכרמי הזיתים. הפעילות מתאימה לכל סוגי הרכב, ומומלצת לזוגות ומשפחות.

הגליל המערבי. נופים קסומים וכפרים ציוריים (צילום: רונית סבירסקי)
הגליל המערבי. נופים קסומים וכפרים ציוריים(צילום: רונית סבירסקי)
 

ירכא: שופינג וקבר מסתורי

תחילתו של המסלול בכפר ירכא. היישוב נמצא במגמת התפתחות מהירה בשנים האחרונות, ושיפוליו המערביים הופכים לשכונות של בתי מידות. בשולי הכביש המטפס אליו נפתחו מרכזי קניות בבעלות פרטית, המוכרים את כל המותגים במחירים שווים לכל נפש והופכים את הכפר, בעיקר בשבתות, לאבן שואבת למטיילים (למי שאוהב צפיפות - זה המקום).

 

לאחר השופינג הכולל מדידה, מישוש הבגדים והשוואת מחירים - הגיע הזמן לטפס אל לב הכפר. שם, מוזמנים המטיילים להחנות את רכבם ליד בניין המועצה ולבקר רגלית בקברו של "חושי הארכי" שהיה ידיד נאמן למלך דוד, והמסורת אף טוענת שהוא קבור בטבורו של גרעין הכפר. המקומיים מכנים אותו קבר "יוסף הצדיק".

 

איך מגיעים? יורדים בכביש מספר 70, ופונים מזרחה בדרך העולה אל הכפר (כביש מספר 8533). 

 

בדרך לכפר ג'ת: מעיין משוגע ועץ מקודש

מירכא נצא לנחל מג'נונה, המכונה גם נחל בית העמק. הנסיעה בדרך זו כמוה כמסע מדיטטיבי: הנוף משגע, אבל צריך גם להסתכל לאן נוסעים. בנקודת זו ניתן לקפוץ לביקור במעיין המשוגע, מרחק הליכה של כ-800 מטר במעלה הנחל (הליכה קלילה ומלאת בוץ), ואולי לזכות ולראות את הבריכה מלאה.

 

נחל מג'נונה (צילום: אמנון גופר)
נחל מג'נונה(צילום: אמנון גופר)

נחל מג'נונה אוסף אל ערוצו את כל מי הגשם שזורמים אליו ממרחב הר חלוץ. לעיתים שוצפים מימיו ולעיתים גולשים להם במתינות. חציית הערוץ בימי גשם וקצת לאחריהם כמעט שאינה בעייתית, שכן הדרך עשויה אספלט והנתיב ברור לחלוטין.

 

איך מגיעים: מבניין המועצה שבכפר ירכא פונים שמאלה, וממשיכים עד סוף הדרך המובילה אל הנחל.

 

לאחר חציית הנחל, מטפסים בין הבוסתנים ועצי הזית עד שמגיעים אל הציוויליזציה הקרובה בדמותו של כפר ג'ת. הכפר הדרוזי חבוי בין כרמי הזית, רחוק מכל כביש ראשי והמולה, ואם לא היו סוללים דרך ממנו אל כפר ינוח ומצפה גיתה השכנים - לא היינו יודעים על קיומו. בלב הכפר יחכה לכם עץ מקודש, ותושבי המקום ישמחו לספר לכם על סגולותיו.

 

הכביש החוצה את הכפר (מספרו 8721) מטפס משפלת החוף אל רכסי הגליל המערבי, בואכה ינוח וכפר ורדים. זוהי דרך נוחה ורחבה, ומומלץ לעצור בצד מדי פעם כדי להציץ מערבה אל הים ולראות את מפרץ חיפה פרוס מולכם כמו על כף יד.

 

עצירה בכפר ינוח לא תגנוב יותר מחמש דקות של שיטוט בסמטאות גרעין הכפר הדרוזי השמור היטב, הצצה אל שני בתי הבד הנמצאים בו וביקור בקברו של שייח' א-שאמס, שהיה ידוע בכך שהיה חומק מהכפר כשהוא לבוש בבגדי אישה כדי להטיף את תורתו.

כפר ינוח. שמור היטב (צילום: כמאל חטיב)
כפר ינוח. שמור היטב(צילום: כמאל חטיב)
 

משם נמשיך אל כפר ורדים, מקום ששווה עצירה לטובת התארגנות קלה, אתנחתא במרכז המסחרי או קפיצה לשוק השבת הסמוך בכפר תרשיחא.

 

בין הזיתים לסמיע

מכפר ורדים נצא לכביש תפן-מעלות (מס' 854), נפנה שמאלה לכיוון מעלות ואחרי כמה מאות מטרים נרד בפנייה חדה ימינה לכביש אספלט משובש, העובר בתוך החורש. אין לו שם או מספר לכביש הזה, ויש סביבו מחלוקת כלשהי, אך בינתיים (כנראה לנצח) זהו קיצור דרך פופולארי לכפרים סמיע וכסרא.

ללא שם או מספר, אבל עם הרבה יופי (צילום: אמנון גופר)
ללא שם או מספר, אבל עם הרבה יופי(צילום: אמנון גופר)

ניסע קילומטרים ספורים בין כרמי זיתים עבי גזע, נהנה מקצת נוף, תוך שאנו נוהגים בזהירות ובסבלנות. שכן, מחד אנו עלולים למצוא עצמנו משתרכים אחרי טרקטור כבד תנועה, ומנגד עלול להגיח ממול רכב במהירות האור.

 

ניכנס עם הכביש לשולי הכפר סמיע וניסע דרך הסמטאות (הציצו לחצרות המטופחות) עד לכביש הראשי. כאן אפשר לפנות ימינה ולקפוץ לכסרא, לפארק הסלעים היפהפה או לפנות שמאלה ולרדת לפקיעין החדשה, ומשם לצומת חוסן ולכביש 89 (נהריה-צפת).

 

נגיעה בלבנון

נצא לכביש 89 מזרחה ונטפס לכיוון הכפר חורפיש. בדרך מומלץ לעצור על הגשרון הישן החולף מעל נחל כזיב העליון, ולצפות במים הזורמים. בכיכר הראשונה ניצב פסלו של סולטאן באשה אל-עטראש - המנהיג הדרוזי - כשהוא רכוב על סוסו ומאכלת בידו. עד לפני מספר ימים עוד היה מוקף בטבעת לבנבנה של קרח שטרם הפשיר.

הסולטאן באשה אל-עטראש רכוב על סוסו בכניסה לכפר חורפיש המושלג (צילום: אמנון גופר) (צילום: אמנון גפר) (צילום: אמנון גפר)
הסולטאן באשה אל-עטראש רכוב על סוסו בכניסה לכפר חורפיש המושלג (צילום: אמנון גופר)
 

מנקודה זו מומלץ לעלות להר סבלאן, הנמצא בסמוך לכפר חורפיש, ולאחר שתבקרו באחוזת קברו של הנביא שבמקום - עמדו על המרפסת וצפו בנוף המרשים הנשקף משם ובכל האזורים בהם השלג נגע בימים אחרונים - הר מירון, בית ג'אן, הר חירם והר מתת.

העלייה להר סבלאן. אל תחמיצו את הנוף המשגע שנשקף מפסגתו (צילום: אמנון גופר) (צילום: אמנון גופר)
העלייה להר סבלאן. אל תחמיצו את הנוף המשגע שנשקף מפסגתו (צילום: אמנון גופר)
 

בכיכר הכפר המרכזית נמשיך מזרחה (כמאתיים מטר) ומיד נפנה שמאלה לכיוון צפון, בתי הכפר הצפופים אל כביש סמוי מהעין המתחבר בסופו לכביש הצפון. אין כמו הכביש הקצר הזה, שעד לפני כמה ימים היה מקושט בכתמי שלג לבנים, כדי להשכיח מאתנו את שאון הכרך הגדול. מומלץ להגיע אליו באיטיות, ולאפשר לעין ולנשמה לקבל את המידה הראויה של נוף גלילי אמיתי לה הן זקוקות.

חורפיש בלבן (צילום: אמנון גופר) (צילום: אמנון גפר)
חורפיש בלבן (צילום: אמנון גופר)
  

סופו של הכביש הנסתר נושק לבתיו של מצפה מתת (שגובהו כשמו בגימטריה - 840 מטר). עם הגיענו לכביש הצפון (מס' 899), נפנה ימינה בכביש המטפס להר אדיר, ושביל עפר המסומן בירוק ייקח אתכם אל אחת מנקודות התצפית הטובות באזור לנופי הלבנון - מצפור הר אדיר. שם יתגלו בפניכם עבר גבול הלבנון מצפון ותצפית יפה אל הר החרמון המושלג, השולט במרום גובהו על הגליל והגולן גם יחד.

 

  • זמן הטיול: בין 3 שעות ליום שלם, תלוי באורך ההפסקות.
  • עונה מומלצת: כל השנה, אבל מומלץ במיוחד אחרי הגשם או באביב.
  • גישה לנכים: חלקית.
  • עלות: ללא תשלום.

 

אמנון גופר הוא טייל ומורה דרך, המתמחה בתרבות הגלילית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמנון גופר
הדרך להר סבלאן. יפה שם, במיוחד אחרי הסערה
צילום: אמנון גופר
מומלצים